Контакт-центр: +38 (044) 393-00-00 +38 (0482) 307-500
Швидка допомога (Одеса) +38 (0482) 343-062 +38 (067) 7343-062 +38 (099) 9343-062

Зробіть пікнік корисним для здоров'я

У травні традиційно починається сезон пікніків. Вихідні дні жителі мегаполісів прагнуть провести далеко від запилених вулиць і суєти. Але благі наміри часто обертаються проблемами зі здоров'ям. Зазвичай після пікніків у лікарів більшає пацієнтів з харчовими отруєннями, порушенням роботи шлунково-кишкового тракту, різними травмами і укусами кліщів. Щоб відпочинок приніс лише позитивні емоції і користь, рекомендується дотримуватися найпростіших правила організації дозвілля.

Головний фактор ризику - неправильно приготовлена їжа або невдале поєднання напоїв і продуктів. Відмінна ідея для будь-якого пікніка - бутерброди. Для їх приготування бажано використовувати в'ялену рибу і м'ясо, сирокопчену ковбасу, зварені круто яйця - вони не так швидко псуються у спеку. Не варто забувати про існування сумки-холодильника, яка допоможе довше зберегти продукти свіжими. Не готуйте бутерброди заздалегідь, краще всі необхідні інгредієнти взяти з собою і приготувати на місці. Тоді вони будуть виглядати красиво і апетитно.

М'ясо для шашлику краще замаринувати в день пікніка. З приготованими на вогні м'ясом і рибою відмінно поєднуються овочі та зелень. На десерт підійдуть свіжі фрукти. Солодощі та солодку газовану воду краще залишити вдома. Після м'ясних страв вони можуть викликати процес бродіння, спровокувати здуття і відчуття важкості у животі.

Для втамування спраги на природі ідеально підійде проста негазована вода. Що стосується алкоголю - це, звичайно, особиста справа кожного. Але, вживаючи алкоголь, подумайте про якість відпочинку. Альтернативою може стати чай з травами (чебрецем або м'ятою) - дуже корисний напій, який не складно приготувати на багатті. Обов'язково подбайте про технічну воду для санітарних потреб.

Перед виходом з дому бажано щільно поснідати. Для цього підійдуть страви з яєць або сиру. Тоді, чекаючи обіду, не доведеться боротися з бажанням перекусити чим-небудь на швидкоруч.

Місце для пікніка потрібно вибирати в дозволених для відпочинку місцях. Бажано, щоб на галявині не було високої трави, прямих сонячних променів і вітру.

Активний відпочинок (ігри з м'ячем, бадмінтон) краще організувати перед обідом. Обмежень у фізичній активності перед застіллям на природі немає. Головне, не забути про розминку - вона допоможе уникнути розтягнень і травм. Після їжі більше підійдуть спокійніші ігри для великої компанії: фанти, "крокодил" і т.д. Переходити до активних дій краще не раніше, ніж через 30-40 хвилин після щільного обіду.

Пам'ятайте, що одяг і взуття для пікніка мають бути зручними. Бажано, щоб сорочка і штани повністю закривали руки і ноги. З одного боку, це захистить від сонячних опіків в ясний день. З іншого - врятує від укусів комах і кліщів. Обов'язкові головні убори.

У травні кліщі вже досить активні. Оскільки вони переносять небезпечні інфекції, треба подбати про профілактику укусів.

Існує три види засобів від кліщів. Найпоширеніші - репеленти, що відлякують кліщів. Їх наносять на одяг і шкіру, навіть в тих місцях, де утворюються важко доступні складки (у пахвах, в задній області колін). Акарицидні і інсектицидно - репеллентні засоби мають паралітичний вплив на нервову систему кліща. Вони токсичні, тому допускається їх нанесення тільки на одяг.

В похідну аптечку, крім засобів від укусів комах, також слід покласти кілька перев'язувальних пакетів, перекис водню і зеленку для обробки ран, знеболюючий препарат (наприклад, ібупрофен або німесулід), еластичний бинт, пару стерильних голок від шприців для видалення скалок і сонцезахисний крем.

Відгуки про лікарів