Контакт-центр: +38 (044) 393-00-00 +38 (0482) 307-500
Швидка допомога (Одеса) +38 (0482) 343-062 +38 (067) 7343-062 +38 (099) 9343-062

Сон та режим сну немовлят

Здоровий сон - важливий чинник формування нервової системи, правильного росту і розвитку малюка. Під час сну відбувається сам процес росту, утворення нових нейронних зв’язків і нових структур організму, процеси відновлення і накопичення енергії.

Про правильний режим та умови сну, можливі проблеми зі сном немовлят розповідає дитячий лікар-невролог медичних центрів INTO-SANA Живило Лілія Марселівна.

Сон дитини і дорослого має дві фази — активний (поверхневий) та спокійний (глибокий). У фазі активного сну очі швидко рухаються під повіками, сплячий може бачити сни. Потім настає глибокий сон, і так повторюється 4-5 разів протягом ночі. Цикл сну у новонароджених триває 60 хвилин, а поверхневий сон — 20-30 хвилин. У дорослих цикл 90-110 хвилин, а поверхневий сон — 10-15 хвилин. У фазі активного сну відбувається розвиток головного мозку дитини, стимулюються дихання та серцебиття. Тому, коли дитина зголодніла, або їй холодно, або важко дихати через закладений носик, вона прокидається і сигналізує батькам про свої потреби.

Норми сну дитини першого року життя мають свої особливості. Це значить, що не можна дитину змушувати спати і будити завчасно. Важливо правильно організувати режим сну для того, щоб він був достатньо тривалий і малюк був активним, бадьорим і здоровим протягом дня.

На сон дитини впливають різні фактори: розпорядок дня, фізичний та психологічний стан, темперамент дитини, температурний режим у спальні дитини.

Середні показники тривалості сну в залежності від віку наступні:

  • 1-2 місяці - 18-20 годин 
  • 3-4 місяці - 17-18 годин 
  • 5-6 місяців - 16 годин 
  • 7-9 місяців - 15 годин 
  • 10-12 місяців-12-13 годин.

Новонароджені діти сплять багато. Сон поліфазний, з частими засинаннями і пробудженнями, тривалість до 3-4 годин поспіль вдень і вночі. Вночі малюк прокидається для годування.

У віці 6-8 тижнів дитина може спати вночі до 5-6 годин, формується тривалий монофазний сон. Він більше корисний для немовляти. Але є діти до 6 місяців, а то і довше, які прокидаються вночі.

Для правильної організації сну можна порадити батькам:

  • не допускати перевтомлення дитини
  • впродовж дня підтримувати активність дитини, спілкуватись з нею, розбудити під час годування, якщо вона засинає. Впродовж дня використовувати яскраве світло, звичний шум
  • вночі не грати з дитиною, використовувати приглушене світло, зменшити шум, не розмовляти з дитиною довго і голосно
  • давати дитині заснути самостійно

Застосування цих порад допоможе зрозуміти малюку різницю між денним і нічним сном.

У віці 2-3 місяці сон малюка повинен бути самостійним. Необхідно покласти сонного малюка в ліжечко і дати йому можливість заснути самостійно, тому не потрібно заколисувати його. Виховання навичок сну є важливим з раннього віку.

У віці від 3 до 6 місяців дитина спить вдень 3-4 рази по 2-3 години, а вночі 6-8 годин. Діти можуть прокидатися для нічного годування. Рекомендований вечірній час відходу до сну — 19-20 година. Пізніше дитина буде надто втомлена і важко засинатиме. Денний сон сплануйте на одні й ті ж години кожен день. Можна враховувати втомленість і бажання дитини відпочити.

Важлива роль належить формуванню ритуалів відходу до сну. Це можуть бути тихі спокійні ігри, колискова, купання, гігієнічні процедури, ласкаве відношення, поцілунок. Ритуали треба виконувати в один і той же час, щовечора, у певній послідовності.

Після віку 6 місяців переважає нічний сон. Дитина може тривало спати вночі, прокидатися ненадовго, засинати самостійно. Прокидання уві сні пов’язані з оволодінням малюком новими навичками руху (сидіти, повзати, вставати). Тому, коли дитина прокинулась вночі і не може самостійно лягти, плаче, батькам треба заспокоїти її і допомогти лягти, не підтримувати гру.

До 9 місяців дитина має спати вночі без перерви і мати два денних сни до 2 годин. Дотримання певного ритму дня малюка, певного порядку прийому їжі, ритуалів перед сном допомагають малюку зрозуміти, що настав час відпочинку і засинати без обов’язкової присутності мами.

При втомі дитина не засинає автоматично,а подає знаки втоми - тре очі, позіхає. Це і є те вікно у сон,коли треба дитину скоріше  вкласти, і вона засне легко і швидко.

У 9 місяців малюк вчиться керувати станом бадьорості та спокою. Звички сну змінюються, коли він починає більше рухатися.

Діти бурхливо переживають денні події (поїздки в гості, візити родичів), а потім неспокійно сплять уночі. Бажано звести до мінімуму такі події, особливо у перші місяці життя дитини.

Чому немовля неспокійно спить?

Під час сну здорова дитина може періодично рухати ручками або ніжками, спати з напіввідкритими очима, перевертатися. Сон - це відображення дня малюка.Чим активніше він був, тим неспокійніше може спати малюк вночі. Нервова система дитини недосконала і вона вчиться переходити із стану неспання в стан сну.

Найпоширеніші порушення сну у немовлят та малюків:

  • труднощі під час засинання
  • перерваний сон
  • надто раннє пробудження
  • розхитування, вдарення або хитання головою
  • здригання під час засинання, раптові скорочення м’язів кінцівок або тулуба
  • зупинка дихання уві сні до 10 секунд (апное)
  • порушення фізичного здоров’я, наявність захворювань органів і систем
  • ураження нервової системи, порушення нейророзвитку
  • поведінкові порушення сну (малюк не вміє засинати самостійно, потребує присутності мами, дурника).

Правила безпечного сну

У дітей першого року життя вночі під час сну може настати синдром раптової смерті. Профілактика цього явища полягає в наступному:

  • сон малюка на спині
  • не куріть у кімнаті, де спить дитина
  • температура у кімнаті малюка у межах 20-22 градусів
  • уникати перегрівання дитини
  • ліжечко з жорстким матрацем
  • сон у окремому ліжечку в одній кімнаті з батьками
  • відсутність тварин у кімнаті, де спить малюк.

Шановні батьки! Якщо ви спостерігаєте у немовляти порушення сну, якщо дитина після пробудження примхлива, дратівлива, з поганим настроєм впродовж дня, якщо малюк хоче, але не може заснути - вчасно звертайтеся за допомогою до лікарів-педіатрів або дитячих лікарів-неврологів медичних центрів INTO-SANA, які допоможуть діагностувати той чи інший розлад сну, притаманний віку дитини і нададуть рекомендації щодо модифікації режиму сну, а при необхідності назначать медикаментозне лікування.

 м. Одеса

0482 307 500
0966 307 500
0955 307 500

м. Київ

044 393 0000
096 393 0000
050 393 0000

Телеграм-бот

Заявка на прийом

Лікарі

Відгуки про лікарів