Контакт-центр: +38 (044) 393-00-00 +38 (0482) 307-500
Швидка допомога (Одеса) +38 (0482) 343-062 +38 (067) 7343-062 +38 (099) 9343-062

Як режим харчування впливає на настрій?

Під час прийому мені часто доводиться чути скарги на загальну слабкість, відсутність мотивації, порушення сну, іноді навіть на підвищення артеріального тиску. При чому найчастіше про це говорять молоді люди віком від 20 до 35 років. Якщо подібні скарги озвучити пересічній людині, можна почути фразу: "Це все через те, що тобі нема чого робити!" Хоча проблема емоційного вигорання та депресії вже тривалий час поширюється у контексті достатньо актуальної проблеми, а підвищення тиску може бути не хворобою, а симптомом. Багато у кого "тиск" асоціюється з пігулками, поліклініками, "прокапатись", але це все не про 20-30-ти річних! Тоді в якості діагнозу пишуть три великі літери "ВСД" і відправляють людину...чекати 40-45 років, а там вже і "прокапатись" можна.

Чи треба з цим щось робити? Чи може справді піти чимось зайнятись?

Можна і зайнятись, а саме збалансованим харчуванням.

15 січня 2020 року на порталі Medscape була опублікована стаття "Дієта та ментальне здоров'я: докази сьогодення."

Nutrition Network of the European College of Neuropsychopharmacology (ECNP) (Харчова мережа європейсього коледжу нейропсихофармакології) виявила переконливі докази, що кетодієта (дієта з високим вмістом жирів і низьким вживанням вуглеводів) може зменшити кількість судом у дітей з епілепсією. Також було підтверджено, що Середземноморська дієта (харчування, що характерне для жителів середземномор'я) допомагає в боротьбі з депресією та тривожністю. А недостатність вітаміну В12 пов`язали з підвищенним ризику появи втоми, депресією та погіршенням пам`яті.

Така популярна останнім часом дієта Dietary Approaches to Stop Hypertension (дієтичні підходи до припинення гіпертензії) або DASH-дієта, що направлена на зниження артеріального тиску, також допомагає в зменшенні ризику розвитку депресії.

Все це зводиться до думки, що підвищення рівня вживання овочів та фруктів і збалансованість харчування покращує психічний стан та допомагає в боротьбі з втомою та депресією. Подібний характер харчування також має величезний вплив на мікробіом кишківника ("корисні бактерії"), значно більший, ніж від вживання пігулок.

Також деякі з досліджень показали , що характер харчування в дитинстві має сильний зв’язок з психічним та психологічним здоров`ям в майбутньому. А характер харчування вже в дорослому віці допомагає в профілактиці порушення когнітивних функцій (мислення, запам`ятовування) в більш старшому віці.

Не існує пігулки з вітамінами, що вилікує всі хвороби. Але є конкретні рекомендації, що допоможуть залишатись енергійним та мотивованим протягом багатьох років.

Насолоджуйтесь життям та приходьте на профілактичні огляди в Into-Sana.

Лікар-терапевт Into-Sana Дар'я Ксендзюк

Лікарі

Відгуки про лікарів