Контакт-центр: +38 (044) 393-00-00 +38 (0482) 307-500
Швидка допомога (Одеса) +38 (0482) 343-062 +38 (067) 7343-062 +38 (099) 9343-062

Тепло всередині нас

Дерев’янко Наталія Олексіївна – дієтолог клініки Into-Sana.

З настанням холодів необхідно не тільки тепло одягатися, а й правильно харчуватися. Існують такі продукти харчування, які заряджають організм енергією, зігрівають його і зміцнюють життєві сили. До зігріваючих продуктів належать: м'ясо, риба, яйця, деякі овочі, фрукти, горіхи, спеції. Поговоримо про ці продукти докладніше. У холодну пору року велика частина енергії використовується на зігрівання організму. Тому для її відновлення необхідно збільшити в раціоні кількість жирів і протеїнів тваринного походження. Перевагу слід віддавати стравам з баранини, телятини, качки, курки, свинячої печінки, форелі, лосося, окуня, креветок, раків, товстолобика, щуки, яєць.

Серед овочів і фруктів особливо корисними в зимовий період є капуста листова, цибуля ріпчаста, часник, морква, буряк, ревінь, ріпа, петрушка, кріп, селера, квасоля червона, хрін, маслини, гранат, яблука, груші, родзинки, інжир, фініки, курага. Вони добре засвоюються організмом, приносять тепло, дають багато енергії, є ідеальними джерелами вуглеводів, вітамінів, мінеральних речовин, клітковини, біофлавоноїдів. Фрукти добрі тим, що перед вживанням не потребують термічної обробки та підходять для перекусу між основними прийомами їжі.

Вибираючи крупу, слід віддавати перевагу гречаній, кукурудзяній, пшеничній, спельті та висівкам. Каші — найпростіша і, разом з тим, найкорисніша їжа. Лише додавши у свій щоденний раціон каші, можна позбутися багатьох захворювань шлунково-кишкового тракту. Включення у щоденний раціон каш із цільнозернових круп знижує ризик розвитку гіпертонії, цукрового діабету, серцево-судинних захворювань на 21%, запобігає запорам.

Гречка – лідер за вмістом білка, містить велику кількість заліза. Вона також містить рутин, який зменшує ламкість кровоносних капілярів. Інший цінний компонент гречки — хіроінозитол. Він знижує рівень цукру в крові, тим самим роблячи гречку незамінним продуктом для діабетиків.

Особливо цінними є в зимовий час горіхи та олії: волоський горіх, лісовий горіх, мигдаль, мускатний горіх, фісташки, кунжут, олія кунжутна, гірчична, оливкова, кукурудзяна, лляна.

Горіхи багаті на вітаміни, мінерали, ефірні олії, органічні кислоти та клітковину. Попри те, що в горіхах близько 70% жиру, велика частина цих жирів — ненасичені. Волоський горіх додає сил і витривалості, бореться з депресією та допомагає впоратися з невротичними станами, покращує пам'ять, стимулює роботу мозку. Нерідко волоський горіх називають натуральним збалансованим полівітамінним комплексом.

Застосування мигдалю прискорює лікування хвороб шлунково-кишкового тракту, нормалізує випорожнення, чинить м'яку проносну дію. При захворюваннях шлунка і кишечника можна вживати мигдальне молочко. Воно має обволікаючі властивості, тим самим полегшуючи прояви кишкових розладів. Мигдаль корисний при астенічних станах і безсонні як натуральне заспокійливе.

За білковою цінністю фундук порівнюють із м'ясом. Кальцій і калій корисні для серцево-судинної, кісткової та нервової систем. Антиоксиданти, що містяться в фундуці, борються з вільними радикалами. Корисний фундук при варикозі та тромбофлебіті.

Ще однією корисною продуктовою групою є спеції. Вони допоможуть впоратися з різними недугами, зокрема з хронічними захворюваннями, подарують різноманітність смакових і ароматичних якостей вашим стравам.

Чорний перець — прекрасний антисептик. У червоному перці міститься ціла група вітамінів, наприклад, вітаміни С, В і Е. Гвоздика допомагає при нудоті та головному болю, має антисептичні властивості. Корицю застосовують як протизапальний засіб при захворюваннях сечостатевих шляхів, як загальнозміцнювальний засіб при захворюваннях серця. Імбир рекомендується при кольках і нетравленні шлунка. Імбирний чай — чудовий засіб від застуди. Куркума корисна при виразковій хворобі, допомагає при діабеті, покращує травлення, застосовується як сечогінний засіб. При зовнішньому застосуванні куркума виліковує багато захворювань шкіри, очищає її. М'ята покращує травлення, стимулює діяльність печінки та кишечника, має тонізуючі властивості.

Рецепти зігріваючих страв

Суп-пюре гарбузово-морквяний

Інгредієнти:

  • м'якоть гарбуза – 600г;
  • морква – 150г;
  • цибуля-порей – 2 стебля;
  • часник – 2 зубчика;
  • бульйон овочевий – 400 мл;
  • оливкова олія – 40г;
  • сіль, перець чорний, мускатний горіх — за смаком.

Моркву, гарбуз, цибулю-порей нарізати кубиками, полити оливковою олією, запекти в духовці при 200 градусах до м'якості овочів. Подрібнити у блендері, поступово додаючи бульйон, до потрібної консистенції. Прогріти суп. Посолити і заправити спеціями.

Ароматний імбирний чай

Інгредієнти:

  • чай зелений — 2 чайні ложки;
  • імбир — 3-4 см, дрібно порубаний;
  • кардамон — 4-5 коробочок, роздавлені;
  • кориця — 2 чайні ложки;
  • гвоздика — 2 шт.;
  • фенхель — ¼ кореня.

Скласти в термос, залити двома літрами окропу, настояти протягом години. Можна додати мед в остиглий до 37 градусів чай.

Мексиканський гарячий шоколад

Інгредієнти:

  • молоко — 1 літр;
  • цукор коричневий — 100 г;
  • яйце куряче — 2 шт.;
  • кориця мелена — 1 чайна ложка;
  • чорний шоколад — 100 г;
  • цукор ванільний — 1 чайна ложка;
  • сіль — 1 щіпка.

Змішати всі сипучі інгредієнти, поламаний шоколад і молоко в каструлі. Поставити на повільний вогонь і помішувати, поки не розтопиться шоколад. Зняти з вогню. Вбити в суміш яйця, перемішати, і повернути каструлю на вогонь. Варити, постійно помішуючи, 5 хвилин. Після закінчення приготування збити в піну за допомогою вінчика. Порційний гарячий шоколад можна прикрасити паличкою кориці.

Лікарі

Відгуки про лікарів