Контакт-центр: +38 (044) 393-00-00 +38 (0482) 307-500
Швидка допомога (Одеса) +38 (0482) 343-062 +38 (067) 7343-062 +38 (099) 9343-062

З настанням весни ризик застудитися, стає вище, ніж взимку

Розповсюдженість простудних захворювань, які іменуються ГРЗ і ГРВІ з кожним роком зростає. З'являються нові види і штами вірусів. Вірусологи і вчені світового рангу об'єднуються в боротьбі з ними. Але не завжди є можливість боротися з інфекцією «на випередження», тобто, не завжди можна винаходити вакцини, що попереджають саме той вірус, який з'явиться в новому сезоні.

Вважається, що епідемічний сезон грипу та ГРВІ припадає на осінь і зиму. Але найчастіше, застудитися навесні ще простіше, ніж узимку. І при цьому перебіг хвороби буде більш тривалим, вираженість симптомів буде більш яскравою (тривалий кашель, затяжний нежить, біль у горлі), з високою ймовірністю ускладнень у вигляді бронхіту, пневмонії, отиту, гаймориту та ін.

Чому ж довгоочікувана весна може нести з собою такі перспективи?

Взимку хвороботворні мікроорганізми швидше гинуть під дією морозу. Мороз стерилізує повітря, а передача інфекції повітряно-крапельним шляхом затруднюється. Навесні ж, із потеплінням, повітря стає більш вологим, що є сприятливим середовищем для виживання багатьох вірусів і мікробів.

Весняне сонце світить ще не так сильно, щоб нейтралізувати інфекцію, тому віруси і мікроби довше знаходяться в навколишньому середовищі в життєздатному стані, ймовірність зараження підвищується. Навесні частіше активуються віруси парагрипу, риновіруси, аденовіруси.

Несприятливим фактором для здоров'я людини навесні є мінлива погода. Перепади температури можуть досягати 10 градусів протягом доби як «в плюс», так і «в мінус». Під ці капризи погоди організму підлаштовуватися дуже нелегко. Особливо до цього чутливою є вегетативна нервова система, часто змінюється тонус судин. Ризик переохолоджень залишається високим, незважаючи на те, що сонце вже потроху прогріває повітря. Вологе повітря є більш теплопровідним, отже, навіть без морозу охолоджує тіло швидше, ніж морозне, але сухе повітря. Тому волога погода - це краща умова для застуд, бронхолегеневих захворювань, загострень циститів і захворювань нирок.

А нам вже так хочеться одягнутися по-весняному легко, не зважаючи на погодні умови у вигляді дощу або весняних заморозків. Протяги і кондиціонери також є чинниками ризику переохолоджень, провітрювати приміщення краще при відсутності людей, по 15 хвилин кожної години. Саме переохолодження - це потужний стресовий фактор для організму і навантаження для імунітету.

За довгу зиму організм відчуває дефіцит корисних речовин (вітамінів і мінералів), так як їх витрата в осінньо-зимову пору року вища. Тому, навесні характерні прояви гіповітамінозу - тріщини в куточках рота, кровоточивість ясен, сухість шкіри, ламкість нігтів, випадіння волосся.

Тому, навесні особливо важливо приймати вітамінно-мінеральні комплекси, їсти цитрусові фрукти, заморожені овочі, пити відвар шипшини та свіжі соки. Це підтримає правильний обмін речовин і зміцнить імунітет.

Зимовий недолік сонячних променів позначається на психічному стані людини, можливо навіть формування так званої сезонної депресії. Навесні вже підвищується сонячна активність, світловий день стає довшим - це тягне за собою зміни біоритмів людини і перебудову в роботі центральної нервової системи. У ній починають переважати процеси збудження. Відбувається стимуляція вироблення гормонів щитоподібної залози, статевих гормонів, гормонів наднирників.

У підсумку, наше тіло переходить від зимової «сплячки» до максимального активного обміну речовин. Відбувається потужне оновлення організму. У такій ситуації вкрай необхідним є високий рівень імунітету. Але затяжна зима, виснажила імунітет, і організм подвійно переобтяжено.

У весняний сезон можуть проявитися алергічні реакції, навіть у людей, які раніше не страждали такими недугами. У вологому весняному повітрі містяться частинки пилу забруднених міст, які є алергенами. До цього додаються алергени квітучих весняних рослин, а можливість важких течій алергій зростає. Це ще один наслідок зниженого імунітету.

З настанням весни оновлюється не тільки природа за вікном, зміни зазнає весь організм людини, більше це стосується вегетативної, нервової, гормональної та імунної систем. Тому, можна сказати, що для весни характерними є певні закономірності - людину підстерігають застуди і загострення хронічних захворювань. Якщо про це пам'ятати, то можливо легко попередити багато захворювань.

Зміцнити захисні сили організму в цей непростий період допоможуть нескладні заходи:

  • повноцінне харчування;
  • рухова активність;
  • уникнення стресових ситуацій;
  • відмова від шкідливих звичок (куріння, вживання алкоголю, переїдання);
  • здоровий сон до 8 годин на добу;
  • загартовування (вранці контрастний душ з поступовим зниженням температури води на 1 градус день у день і подальшим динамічним розтиранням рушником).

Весна - це прекрасний відрізок часу, коли земля і природа прокидаються від зимового сну. Подбайте заздалегідь про те, щоб Ви могли позитивніше і легше сприйняти цей дивовижний період.

Відгуки про лікарів