Контакт-центр: +38 (044) 393-00-00 +38 (0482) 307-500
Швидка допомога (Одеса) +38 (0482) 343-062 +38 (067) 7343-062 +38 (099) 9343-062

Малюк боїться лікарів?

Усі маленькі діти в певний період бояться лікарів. Збудливі, емоційні, неординарні діти - довше за інших. Але й ті, й інші свої страхи колись переростають. Завдання батьків - забезпечити дитині позитивний досвід відвідування клініки, допомогти малюкові впоратися зі своїми страхами.

Обійтися без походів у поліклініку з дитиною неможливо - планові огляди педіатра, невролога, ортопеда, щеплення, консультації лікарів з приводу гострих захворювань.

У віці до шести місяців малюк реагує на огляд лікаря комплексом рухового пожвавлення, що супроводжується посмішкою. З віком малюк починає розпізнавати близьких і чужих людей, відчувати страх перед незнайомими людьми, а також запам'ятовувати місце проведення неприємних медичних процедур і людей у ??білих халатах, що ці процедури виконують. Поведінка дитини після першого усвідомленого досвіду відвідування клініки змінюється - від демонстрації небажання спілкуватися з людьми в білих халатах до істерик. Хтось з дітей як тільки побачить лікаря починає махати ручкою «до побачення», не встигши переступити поріг кабінету; хтось ховає ручку, відновлюючи в пам'яті минулі маніпуляції; хтось нестримно плаче і не дозволяє себе роздягнути для огляду.

Часом не тільки болючі медичні маніпуляції (уколи, забір аналізів, щеплення), але і звичайний похід до лікаря, коли планується тільки огляд, перетворюється для малюка і його батьків у неабияке випробування.

Що ж можна зробити для подолання страхів дитини? У нас є декілька порад:

1. Намагайтесь забезпечити вашого малюка позитивним досвідом в результаті першого відвідування клініки. Важливо, щоб медичний персонал був доброзичливим та уважним, а атмосфера - приємною і дружньою. Бажано не планувати медичні маніпуляції на першому візиті (звичайно, якщо ситуація дозволяє), дитина має познайомитися з обстановкою і лікарем. Малеча відчує безпеку і зрозуміє, що людина в білому халаті не завжди робить боляче. Крім того, в нашому медичному центрі є ігровий куточок, який дуже подобається малюкам. Приводьте крихітку просто пограти. Це викличе позитивну асоціацію, і наступний похід в клініку під час гострого захворювання буде психологічно безболісним.

2. Зберігайте спокій самі, і ваш малюк буде впевненіше заходити до кабінету, стане довіряти лікарю. Відомо, що тривога від батьків передається дитині. А ваші страхи теж родом з дитинства...

3. Перед візитом до лікаря поговоріть з дитиною відверто, розкажіть їй про майбутній огляд у лікаря, намагайтеся програти ситуацію і поясніть малюкові, що робитиме лікар. При необхідності планового візиту до лікаря переконайтеся, що дитина психологічно готова до цього. У ситуації, коли з дитиною не вдалося «домовитися», краще візит перенести на інший день.

4. Грайте з дитиною в «лікаря» або «лікарню». Для цього в нагоді будуть дитячий набір медичних інструментів і білий халат. Перед походом до лікаря почитайте, наприклад, казку Корнія Чуковського «Айболит», акцентуючи увагу малюка на тому, що доктор добрий, всім допомагає. Попрохайте малюка показати вам горло, дати виміряти температуру. Дайте дитині можливість «обстежити» і «полікувати» вас. Не нехтуйте добрими словами та хваліть крихітку за сміливість, заохочуйте схвальними висловлюваннями.

5. Якщо все ж таки не вдалося підготувати малюка до візиту в клініку або не було такої можливості в разі гострої необхідності, проявіть максимум терпіння, заспокоюючи дитину. Неприпустимо кричати на малюка, погрожувати покаранням за погану поведінку. Така поведінка батьків тільки підсилить паніку у дитини і зафіксує в пам'яті негативні асоціації.

6. Ніколи не залякуйте дитину уколами або лікарями, коли малюк погано поводиться. Це підсилить страхи, загострить ситуацію на негативних відчуттях. Похід до лікаря не має сприйматися як покарання.

7. Візьміть з собою до медичного центру улюблену іграшку малюка - так він буде менше хвилюватися. Або купіть по дорозі нову дитячу книжку, дитина захоплено почне розглядати картинки і забуде про майбутні болісні маніпуляції.

8. Пообіцяйте дитині нагороду за хорошу поведінку в клініці, при цьому цінність її має відповідати ступеню складності і болючості маніпуляції. Наприклад, якщо малюк дозволив лікарю оглянути шийку і вушка, досить заохотити його ласощами або невеликою іграшкою, а якщо малюк стійко переніс серію уколів або промивань порожнини носа в кабінеті ЛОР-лікаря, нагородою може бути похід у цирк або покупка гри, про яку давно мріяв малюк. У нашому медичному центрі після болючих маніпуляцій малюки отримують яскраву барвисту грамоту за сміливість. Адже у малюка є привід пишатися собою!

Всі маленькі діти в певний період бояться лікарів. Збудливі, емоційні, неординарні діти - трохи довше інших. Але й ті, й інші свої страхи колись переростають. Завдання батьків - забезпечити дитині позитивний досвід відвідування клініки, допомогти малюкові впоратися зі своїми страхами.

Будьте здорові!

Відгуки про лікарів