Контакт-центр: +38 (044) 393-00-00 +38 (0482) 307-500
Швидка допомога (Одеса) +38 (0482) 343-062 +38 (067) 7343-062 +38 (099) 9343-062

Рак молочних залоз: профілактичний огляд та раннє виявлення

Рак молочної залози – це злоякісна пухлина залозистої тканини молочної залози. Це найпоширеніше серед жінок онкологічне захворювання з дуже високою смертністю. За даними світової статистики кожна 8 жінка може захворіти на це захворюванням. А кожну годину в середньому в Україні виявляють рак молочних залоз у 2-х жінок. 

Лікар УЗД медичних центрів INTO-SANA Барбишева Вероніка Валеріївна пояснює як профілактичний огляд молочних залоз може врятувати життя. Адже виявлений на ранній стадії рак є виліковним в переважній більшості випадків.

Піком захворювання на рак молочних залоз вважають вік 44-74 роки, але чим раніше жінка починає проходити щорічні дослідження, тим більше шансів на ранню діагностику та лікування онкології. 

На жаль, чоловіки також можуть хворіти на рак грудної (молочної) залози, але це дуже низький відсоток випадків, орієнтовно 1% від загальної кількості хворих.

Що мають на увазі, коли кажуть про ранню діагностику та скринінг?

  1. Всім жінкам віком від 18-45 років один раз на рік необхідно проходити обстеження УЗД молочних залоз на 5-12 день менструального циклу, навіть при відсутності скарг на біль та дискомфорт у грудях.
  2. Всім жінкам віком від 45 років один раз на рік необхідно проходити Мамографію.
  3. Консультація мамолога-онколога, де детально зможете отримати всі відповіді на запитання щодо обстеження молочних залоз або якщо є скарги на біль в молочних залозах, ущільнення, набряк тощо. Мамолог може додатково призначити план дообстеження іншими діагностичними методами або план лікування в разі необхідності.

Які методи дообстеження може назначити мамолог-онколог? 

Наприклад, МРТ молочних залоз, трепан-біопсія утворення молочної залози, гістологічне дослідження виділень із соска молочної залози, дослідження онкомаркерів, аналіз крові на гормони, дуктографія тощо.

Для визначення ризику раку не так давно почали використовувати аналіз на мутації в генах BRCA1 та BRCA 2. Інформацію, в яких випадках та кому саме необхідний цей аналіз, можна отримати також на консультації у мамолога-онколога.

Чому так важливо проходити діагностику молочних залоз щорічно?

При формуванні патологічного утворення в залозі, переважна більшість жінок не має жодної скарги. Біль або дискомфорт, на жаль, не є типовою ознакою даного захворювання, тому частіше за все є безсимптомний період захворювання. Висока смертність пов’язана з метастазами, які поширюються на весь організм, та спочатку вражають лімфатичні вузли.

Тому рання діагностика рака молочних залоз, дозволяє прожити довге життя після вчасно діагностованого та пролікованого захворювання.

Медичні центри INTO-SANA пропонують пройти повний медичний огляд жіночого здоров’я зі знижкою 15%. Деталі та ціни обстеження за посиланням Chek-up жіночого здоров’я

Також ви можете записатись до лікаря-мамолога або на діагностику молочних залоз за телефонами, месенджер, телеграм-бот або через заявку на сайті.

(044) 393-00-00 Київ
(0482) 307-500 Одеса

Лікарі

Відгуки про лікарів