Контакт-центр: +38 (044) 393-00-00 +38 (0482) 307-500
Швидка допомога (Одеса) +38 (0482) 343-062 +38 (067) 7343-062 +38 (099) 9343-062

Метеозалежність: засоби полегшення головного болю

Погода змінюється, коли великі повітряні маси починають рухатися під впливом різних фізіологічних сил. Лінію зіткнення двох різних повітряних мас називають атмосферним фронтом. З переміщенням атмосферного фронту досить різко змінюється температура, тиск, вологість повітря. На наше самопочуття особливо сильно впливають зміни атмосферного тиску.

Раніше вважалося, що метеозалежність пов'язана з глобальним потеплінням, але зараз вчені все більше схиляються до думки, що її причиною є "видрів" людини від природи.

Ми ведемо малорухливий спосіб життя, ховаємося від спеки в кондиціонованих приміщеннях, рятуємося від холоду за допомогою централізованого опалення і обігрівачів. І внаслідок цього виникає все менше необхідності використовувати адаптаційні можливості організму. Зрештою, адаптаційні механізми просто "вимикаються", і на будь-яку зміну погоди організм реагує нездужанням. До метеозалежності більше схильні міські мешканці, особливо офісні працівники, більше жінки, ніж чоловіки.

Найсильніше погодні зміни діють на людей з хронічними захворюваннями: хворобами серця, бронхіальною астмою, артритами, а також на тих, хто переніс черепно-мозкову травму, страждає порушеннями вегетативної нервової системи.

Метеозалежність - не хвороба, а симптом, який повинен змусити людину зайнятися своїм здоров'ям: обстежитися, виявити причину поганого самопочуття і правильно лікуватися.

Погане самопочуття при змінах погоди найчастіше проявляється головними болями, коливаннями артеріального тиску, болями в суглобах, спині, загальною слабкістю, запамороченнями. Знижується апетит, погіршується настрій.

Позбавлення від метеозалежності перш за все потребує зміни способу життя.

  • Для того, щоб в несприятливі дні не почувати себе погано, не пропускайте прийом тих ліків, які ви приймаєте регулярно. Виключіть великі фізичні навантаження. Менше нервуйте. Не зловживайте кавою і міцним чаєм, більше перебувайте на свіжому повітрі.
  • Попередети появу головного болю допоможе дієта з обмеженням гострих, солодких і смажених страв. Іжте продукти з високим вмістом калію: абрикоси, банани, родзинки, курагу. Добре знімає головний біль масаж коміркової зони і волосистої частини голови, його можна робити самостійно густою щіткою для волосся.
  • Пацієнтам зі зніженим артеріальним тиском показані регулярні помірні фізичні навантаження (плавання, ігрові види спорту, біг), а також тривалий (2-3 місяці) регулярний прийом адаптогенів (настоянки лимонника, елеутерококу). Тим, хто багато хвилюється, корисні заспокійливі чаї з валеріаною, мелісою, глодом.

Якщо зміна способу життя, корекція дієти, трав'яні препарати не усувають симтоми метеозалежності, зверніться до лікаря.

Метеозалежність не варто плутати з метеоневрозом, коли новина про майбутню зміну погоди викликає просто "жахливе" самопочуття пацієнта. Таким пацієнтам лікар зазвичай призначає протитривожні препарати або антидепресанти.

Не забувайте про прості правила профілактики, і нехай Ваше життя буде без головного болю!

Відгуки про лікарів