Контакт-центр: +38 (044) 393-00-00 +38 (0482) 307-500
Швидка допомога (Одеса) +38 (0482) 343-062 +38 (067) 7343-062 +38 (099) 9343-062

Чи любить наш шлунок те, що любимо ми?

Найбільш поширеним хронічним захворюванням шлунка є хронічний гастрит. Замисліться, на нього страждає приблизно 50% працездатного населення. Не всі можуть відчувати яскраві клінічні прояви, і, тим не менш, кожна друга людина має зміни слизової шлунка.

Хронічні гастрити і дуоденіти є передвісниками не тільки виразкової хвороби шлунка і дванадцятипалої кишки, а й передракових змін слизової оболонки шлунка. Крім того, ці хвороби є супутніми захворюваннями при хронічних панкреатитах, холециститах, гепатитах, цирозах печінки, харчовій алергії, хронічних захворюваннях нирок, серцево-судинної системи.

Причини гастриту

Тривалий час вважалося, що основною причиною гастриту є погрішності в харчуванні (жирна, смажена їжа, гострі приправи, алкоголь, гаряча їжа), куріння і постійне психоемоційне напруження. Однак австралійські вчені Робін Воррен і Баррі Маршалл у ході проведених досліджень, зокрема і на собі, переконливо довели, що провідна роль у виникненні гастриту належить бактерії Хелікобактер пілорі.

Хелікобактер пілорі — це бактерія, яка змогла пристосуватися до високої кислотності середовища шлунка людини. Зараження відбувається від людини до людини через спільний посуд, зубні щітки, поцілунки та ін.

Грубі порушення харчування і часті стреси є тими необхідними умовами, які дозволяють Хелікобактер пілорі розмножуватися і викликати запалення. При дотриманні правильного способу життя все зводиться лише до носійства, за якого бактерія є у шлунку в невеликій кількості і до захворювання не призводить.

Стадії захворювання

За характером перебігу розрізняють гострий гастрит і хронічний. Гостра форма, якщо вчасно почати лікувати, завершиться одужанням. Правда, може залишитися схильність до захворювання.

Гострий гастрит починається раптово. Зазвичай напад гастриту настає через 20–30 хвилин після прийому їжі. Особливо після жирних, смажених, копчених страв, прийому алкоголю, вживання продуктів швидкого харчування або просто в результаті переїдання.

Напад гострого гастриту супроводжується інтенсивним тупим болем у верхній частині живота, нудотою, здуттям живота, печією, відрижкою. За відсутності лікування симптоми гастриту в гострій формі поступово вщухають самі по собі. Однак це не повинно вводити в оману, тому що в цьому випадку майже завжди гостра форма захворювання переходить у хронічну форму.

Хронічний гастрит протікає хвилеподібно, з періодами ремісій і загострень. Під час ремісії симптоми гастриту або відсутні взагалі, або слабо виражені. У період загострення хронічний гастрит протікає так само, як гострий. При цьому вираженість симптомів може бути слабшою.

Симптоми гастриту з підвищеною секрецією шлункового соку відрізняються тим, що для них характерні так звані «голодні» болі — виникають через 2–3 години після останнього прийому їжі і вщухають після їжі або прийому антацидного препарату (такого, що знижує кислотність). Симптоми гастриту зі зниженою кислотністю навпаки, проявляють себе «ситими» болями — біль виникає через 20–30 хвилин, а то й відразу після прийому їжі.

За відсутності лікування захворювання поступово прогресує, і деякі види хронічного гастриту можуть перероджуватися в рак шлунка (атрофічний гастрит) або давати початок виразці (ерозивний гастрит).

Методи діагностики захворювання

Для діагностики гастриту в першу чергу виконують гастроскопію. Цей метод дозволяє обстежити всі верхні відділи шлунково-кишкового тракту (стравоходу, шлунка, дванадцятипалої кишки) за допомогою приладу гастроскопа — зонда, обладнаного камерою. Лікар-ендоскопіст бачить стан слизових оболонок органів під час самої процедури, а за необхідності робить фотознімки або відеозапис зображення з камери. Гастроскопія дозволяє визначити локалізацію гастриту та його тип. Гастроскоп дає можливість проводити не тільки візуальну діагностику шлунка, але і виконувати pH-метрію і біопсію.

Біопсія — це взяття фрагментів слизової шлунка для проведення їх лабораторного дослідження. Процедура безболісна та безпечна, не потребує додаткової анестезії. Ділянки слизової, що беруться для аналізу, дуже малі, їх відщипують лише з поверхні слизової.

Метод pH-метрії полягає в дослідженні кислотності шлунка, а також дванадцятипалої кишки і стравоходу. Рівень кислотності шлункового вмісту дозволяє судити про секреторну функцію залоз шлунка.

Як лікувати гастрит

Лікування гастриту неефективне без дотримання дієти. Вона, особливо при хронічній формі, повинна стати способом життя.

Дієта при гастриті повинна містити у собі такі правила:

  • Дотримання чіткого режиму харчування: 4–5-разове харчування невеликими порціями, через однакові проміжки часу, в одну й ту саму пору дня.
  • Жорстке обмеження ряду продуктів: жирних, смажених, гострих, солоних, пряних, копчених страв, їжі, приготованої промисловим способом (за винятком дитячого харчування), фаст-фуду; спиртних, газованих напоїв, концентрованих фруктових соків, шоколаду, консервів, міцних кави та чаю.
  • Продукти вживаються термічно обробленими, але щадними способами: варінням, тушінням, запіканням, приготуванням на пару.
  • У період ремісії дієта при гастриті допускає вживання певної кількості свіжих овочів і фруктів, виключаючи овочі з пекучим смаком. Бажано, щоб свіжі овочі та фрукти були або подрібнені в блендері, або натерті на тертці, або їх треба особливо ретельно пережовувати.
  • Під час загострення хронічного гастриту їжу слід приймати гомогенізованою, тобто однорідною, у вигляді пюре або негустої кашки.

Вкрай важливо також відмовитися від паління і особливо обережно приймати нестероїдні протизапальні препарати. У разі необхідності прийому останніх важливо повідомити лікаря про наявність гастриту або виразкової хвороби, що дозволить призначити препарати, щадні до слизової шлунка.

І, звичайно ж, слід справлятися зі стресовими ситуаціями без шкоди для свого здоров'я. Сприяти цьому може здоровий режим дня, повноцінний відпочинок і гарний настрій.

Медикаментозна терапія охоплює кілька препаратів і призначається курсом. Тільки виконавши всі призначення, пацієнт може розраховувати на лікування гострого гастриту або тривалу ремісію в разі хронічної форми.

Відгуки про лікарів