Контакт-центр: +38 (044) 393-00-00 +38 (0482) 307-500
Швидка допомога (Одеса) +38 (0482) 343-062 +38 (067) 7343-062 +38 (099) 9343-062

Літні небезпеки

Сімейний лікар Котовенко Борис

Щоб довгоочікуване літо принесло оздоровлення та найприємніші спогади на весь рік, давайте ще раз згадаємо, що найчастіше може зіпсувати красу літніх днів.

Одна з найбільш неприємних небезпек — гострі кишкові інфекції, шляхи зараження якими традиційні:
  • водний шлях, через забруднену мікробами або вірусами воду;
  • харчовий шлях, через обсіменені продукти;
  • контактно-побутовий шлях, через брудні руки, предмети побуту.

Звичні з дитинства поради: завжди і всюди мити руки, не перекушувати на ходу їжею з кіосків, уникати тортів, тістечок, горезвісних трубочок зі згущеним молоком на пляжі — загальновідомі. А ось із деякими іншими способами профілактики справа йде гірше.

Найчастіше миттю овочів і фруктів приділяється недостатньо уваги. Дарунки літа варто промивати під проточною водою за допомогою щіточки з подальшим ополіскуванням кип'яченою водою. Ягоди з дрібними зернами слід додатково відкидати на друшляк і ошпарювати окропом. Перші та другі страви влітку краще готувати на один раз.

Недотримання цих нескладних принципів може викликати розвиток гострого шлунково-кишкового захворювання, яке проявляється нудотою, відсутністю апетиту, блюванням, болями в животі, багаторазовими рідкими випорожненнями, часто зі слизом і навіть кров'ю, підвищенням температури. Особливості перебігу хвороби залежать від виду мікроорганізмів, а також від того, як багато збудників та їхніх токсинів потрапило у шлунок. Однак найнебезпечнішим наслідком багаторазового блювання і проносу, особливо для дітей і дуже літніх людей, є втрата організмом рідини та солей. Зневоднення може розвинутися іноді протягом декількох годин (особливо у дітей). Тому необхідно в найкоротші терміни звернутися до лікаря.

Ось кілька правил, якими можна скористатися до приходу лікаря:

  • боротьба зі зневодненням: пиття не просто води, а розчинів для пероральної (тобто, для прийому всередину) регідратації, які відновлюють водно-сольовий баланс;
  • інактивація токсинів за допомогою сорбції: 5–8 таблеток активованого вугілля (або порошки сучасних сорбентів), запиваючи великою кількістю негазованої води;
  • активне виведення токсинів, які не встигли всмоктатися: промивання шлунка великою кількістю кип'яченої води (найбільш ефективно у перші години захворювання).

Друга небезпека — сонце!

Шкіра влітку страждає в першу чергу. Найпростіша з неприємностей — обгоріти і кілька діб страждати від пекучого болю. Шкіра, що піддавалася підвищеній інсоляції, має схильність до виникнення як косметичних недоліків (фотостаріння, різні прояви гіпер- і гіпопігментацій осередкового характеру, утворення множинних кератом та ін.), так і до більш серйозних проблем. Навіть одноразове протягом життя утворення пухирів на місці сонячного опіку підвищує ризик меланоми — надзвичайно агресивного новоутворення шкіри — у десятки разів.

Оскільки сонячний опік відбувається непомітно (навіть по вуха у воді, ви не захищені від нього), то орієнтуватися на відчуття не можна. Засмагати потрібно поступово, починаючи з 10–15 хвилин, використовуючи захисні креми. Дітям рекомендується захист SPF 50 і вище. Крем слід наносити після кожного купання. Не варто засмагати між 11 і 17 годинами.

У спеку також збільшується кількість гнійничкових захворювань. Пори шкіри, потові та сальні залози працюють у цей період інтенсивніше, а патогенні мікроорганізми добре розмножуються. У боротьбі з цим допоможе прохолодний душ. Корисно також приймати ванни з настоями трав-антисептиків: ромашки, чистотілу, череди.

Тривалий перегрів призводить до перевантаження серцево-судинної та видільної систем, а різкі зміни температур при переході з кондиціонованих приміщень на вулицю і навпаки можуть призвести до серйозного загострення хронічних захворювань. Різниця між температурою приміщення і температурою на вулиці не повинна перевищувати 5 градусів. Для поліпшення тепловіддачі носіть просторий одяг, бажано з бавовни та льону. Не забувайте про головний убір.

Третя небезпека — купання!

Плаваючи або граючи, можна не помітити переохолодження. Якщо виникла «гусяча шкіра» і легке посиніння губ, слід припинити купання і зігрітися. Особливо це стосується дітей, людей, що страждають на цистит, аднексит, простатит. Вкрай неприємна у будь-який час року ЛОР-патологія. Нежиті, бронхіти, ангіни, фарингіти, отити — не такі вже рідкісні наслідки літнього купання навіть у спекотну погоду. Переохолодження, як і перегрівання, може спровокувати загострення простого герпесу — «лихоманки на губах».

Відпочивайте на море із задоволенням, але не забувайте про нескладні правила безпеки:
  • Не купайтеся в незнайомому місці, де немає інших людей у воді.
  • Звертайте увагу на колір і запах води (прозорість води повинна бути не менше 1 метра).
  • Не варто купатися з дитиною у водоймах, у які заходять тварини.
  • Час перебування дитини у воді потрібно збільшувати поступово, починаючи з 5–7 хвилин. Маленьким дітям бажано перебувати у воді не довше 15 хвилин, а підліткам — не довше, ніж півгодини.
  • Дітей краще водити купатися вранці або ввечері, але коли температура води не менше 20 градусів, а температура повітря не менше 24.
  • Дотримуйтесь перерви між прийомом їжі та купанням не менше 45–50 хвилин, між значним фізичним навантаженням і купанням — не менше 10–15 хвилин.
  • Не можна стрибати або пірнати в незнайомому місці, тому що на дні можуть бути небезпечні для життя предмети.
  • Категорично забороняється підпливати до будь-яких суден, як тих, що рухаються, так і тих, які стоять на якірній стоянці.

Бажаємо вам радісного, щедрого на спогади літа, яке дасть вам заряд здоров'я і масу чудових спогадів!

Відгуки про лікарів