Контакт-центр: +38 (044) 393-00-00 +38 (0482) 307-500
Швидка допомога (Одеса) +38 (0482) 343-062 +38 (067) 7343-062 +38 (099) 9343-062

Корисне харчування для школярів взимку

Холодна і сира погода послаблює дитячий імунітет, тому школярі восени і взимку хворіють частіше. Підтримати організм дитини можна не тільки вітамінами і імуностимуляторами, а й раціональним харчуванням. Однак, якщо влітку дитячому організму більше необхідні овочі та фрукти, то восени і взимку варто обов'язково урізноманітнити раціон продуктами тваринного походження.

Як відомо, діти мають харчуватися 4-5 разів на день. Якщо ж є патологія травної системи, то рекомендований 5-6-кратний прийом їжі на день невеликими порціями в теплому вигляді.

З ранку мають переважати цільнозернові каші, страви з сиру, сухофрукти, горіхи. В обід - страви з м'яса, риби, бобових, овочеві салати. Кисломолочні продукти бажано вживати ввечері.

Школяр обов'язково повинен повноцінно снідати. Перший прийом їжі дуже важливий для гарного самопочуття протягом дня. Сніданок забезпечує школяра енергією, вітамінами і мінералами, що необхідні для підвищення витривалості та розумової активності. Однак досить часто виникає проблема: діти не хочуть їсти вранці. Таке буває, якщо режим дня порушено.

Як же змусити дитину поснідати? Є кілька простих правил.

  1. Велике значення має час засипання і час пробудження. Якщо дитина пізно пішла спати, то вранці перед школою вона скоріше буде хотіти спати, ніж їсти. Батькам необхідно налагодити режим сну і стежити за тим, щоб на сон було відведено молодшим школярам 9 годин, а старшим - не менше 8 годин.
  2. Вставати з ліжка дитина має хоча б за годину до виходу з дому, щоб встигнути зробити зарядку. До речі, ранкова гімнастика, крім загальної оздоровчої дії, пробуджує апетит і готує організм до прийому їжі.
  3. Не годуйте дитину на ніч важкою білковою і жирною їжею, тоді до сніданку у неї точно буде апетит.

У зимовий час у дитячому раціоні обов'язково мають бути присутніми рослинна олія, вершкове масло, морська риба, м'ясо, сир, творог, яйця, тому що на обігрів організму витрачається більше енергії. Не варто забувати, що джерелом вітамінів і мінералів, необхідних для імунітету, є не тільки овочі і фрукти, а й крупи, зерновий хліб, м'ясо, лляна і оливкова олія, горіхи, сухофрукти.

Особливої уваги заслуговує питний режим. Здоровому школяру необхідно 50-100 мл рідини на кілограм ваги на добу.

Споживання солодощів краще обмежити, особливо якщо дитина багато часу проводить сидячи за комп'ютером або лежачи на дивані. Справа в тому, що всі вуглеводи, що містяться в хлібобулочних виробах, кашах, солодощах, в кінець кінцем перетворюються на глюкозу. Коли глюкоза йде на покриття енерговитрат при фізичній активності - ходьбі, бігу, плаванні, активних іграх, - то солодке не шкодить. А якщо дитина веде малорухливий спосіб життя, надлишок солодощів може призвести до збільшення маси тіла. Більше 5-8 ложок цукру в день споживати не рекомендується. Якщо ж дитина займається спортом, готується до іспитів, то їй необхідна достатня кількість глюкози і вітамінів - вони допоможуть впоратися зі стресом. У період екстремальних навантажень організм допоможуть підтримати свіжі фрукти, зелень, родзинки, курага, горіхи і какао.

Якщо в школі непередбачене гаряче харчування, необхідно давати дитині з собою бутерброди з відварним або запеченим м'ясом (тільки без гострих спецій) або рибою. Також гарним для перекусу буде сир, творог з варенням, йогурт, печиво. В якості рідини для пиття підійде теплий чай, компот, або какао в термосі. Небажано давати школяреві каші швидкого приготування. Вони не містять зернової оболонки, багатої на вітаміни. Також не можна назвати корисними і бажано обмежити в раціоні ковбасу, сосиски, здобу.

Відгуки про лікарів