Контакт-центр: +38 (044) 393-00-00 +38 (0482) 307-500
Швидка допомога (Одеса) +38 (0482) 123-45-67 +38 (097) 123-45-67 +38 (050) 123-45-67

Кашель. Шкода та користь

Кашель — це фізіологічний захисний механізм, який захищає дихальні шляхи від дії подразнюючих факторів внутрішніх (слиз, харкотиння, гній) чи зовнішніх (чужорідні тіла, пил).

Найбільше кашльових рецепторів знаходиться в гортані, трахеї та місці поділу бронхів. Також вони є в плеврі, нижній частині стравоходу, шлунку, в зовнішніх слухових ходах і т.д. До речі, власне в легенях кашльових рецепторів немає. Саме тому, інколи запалення легенів може проходити без кашлю.

Кашель може бути гострий (до 2 тижнів), затяжний (до 2 місяців) та хронічний — якщо кашель триває більше 2 місяців. Причиною гострого кашлю найчастіше буває вірусна інфекція, гайморит, алергічний риніт та загострення хронічних захворювань легень. Підґрунтям для хронічного кашлю частіше всього є тютюнопаління. Дим цигарок, по-перше, має пряму подразнюючу дію на дихальні шляхи, а по-друге, викликає запальну реакцію в слизовій оболонці та провокує виділення слизу та запальних реагентів.

Інші причини хронічного кашлю – бронхіальна астма, затікання слизу з носоглотки, закид шлункового вмісту. Також кашель може бути наслідком механічного подразнення рецепторів новоутворенням, побічної дії препаратів (наприклад, інгібіторів АПФ) чи розвинутися внаслідок гельмінтозів.

Тобто, кашель має значну позитивну роль у збереженні нашого здоров’я:
  • захищає наші дихальні шляхи при вдиханні чужорідних тіл;
  • сприяє виведенню слизу при запальних захворюваннях;
  • перешкоджає опущенню інфекції вниз дихальними шляхами;
  • повідомляє про хворобу чи якісь зміни в нашому організмі (наприклад, може бути при гельмінтозі, проблемах з серцем).

Але поруч з тим кашель може мати і негативні наслідки — подразнення горла, задишку. Частий надсадний кашель у важких випадках може призвести до емфіземи легенів, крововиливу в склери, погіршення мозкового кровообігу, запаморочення.

Часто він є причиною безсоння, нетримання сечі та калу, блювоти, посилення ступеню кил. Крім того, кашель викликає психологічний дискомфорт, депресію. У вагітних кашель може бути причиною підвищеного тонусу матки.

Кашель — це симптом. Тому кашель слід лікувати, коли є загроза розвитку ускладнень. Зазвичай лікувати потрібно причину, що його викликала.

Якщо кашель виник на фоні ГРВІ, є вологим і поступово зменшується, то за допомогою відхаркувальних сиропів і трав, з ним можна легко впоратися.

Сухий кашель частіше викликається подразненням рецепторів. Якщо він заважає спати, сильний та надсадний, то застосовуються засоби від кашлю. Вони пригнічують кашльовий рефлекс.

Засоби, що застосовуються при сухому кашлі, не можна приймати при вологому. Оскільки застій харкотиння в дихальних шляхах провокує інфекційні ускладнення і їх проходження вниз по бронхіальному дереву.

Взагалі при появі кашлю бажано звернутися до лікаря.

Особливе занепокоєння має викликати:
  • тривалий кашель більше 3-х тижнів;
  • підвищення температури більше 3-х днів;
  • прожилки крові в харкотинні або харкотиння кольору іржі;
  • біль в грудній клітині;
  • задишка в спокої чи при фізичному навантаженні;
  • нудота та блювота.

Поява подібних симптомів вимагає негайного звернення до лікаря!

Крім того, варто пам’ятати, що хронічний кашель – це один із симптомів туберкульозу легенів. На початку захворювання ця хвороба може перетікати навіть без кашлю. Тому не нехтуйте щорічним профілактичним рентгеном грудної клітки (флюорографією).

Наш організм має гарні компенсаторні та захисні механізми, наприклад, такі як кашель. За умови гарного фізичного і психологічно стану, організм здатен самостійно впоратися з багатьма хворобами.

Пам’ятайте, підґрунтям для успішної саморегуляції є відмова від тютюнопаління (як активного, так і пасивного), щоденні фізичні вправи та здорове харчування.

Простіше кажучи, не ускладнюйте роботу організму і не заважайте йому працювати.

Будьте здорові та бережіть себе!

Відгуки про лікарів