Контакт-центр: +38 (044) 393-00-00 +38 (0482) 307-500
Швидка допомога (Одеса) +38 (0482) 343-062 +38 (067) 7343-062 +38 (099) 9343-062

Як правильно застосувати антибіотики?

Саме визначення «антибіотик» у перекладі з грецької означає «дещо, що проти життя». Із назви зрозуміло, що антибіотики є ліками лише за умови адекватного їх призначення та правильного вибору дози.

Механізм дії даної групи медичних препаратів полягає у порушенні певних ланок обміну речовин в організмах мікробів або у зупинці дії деяких їхніх ферментів. Антибіотикотерапія застосовується лише за умови наявних бактеріальних захворювань, а не вірусних. Дуже часто, здійснюючи самолікування, пацієнти за необізнаністю самостійно використовують антибіотик при лікуванні респіраторних та інших вірусних захворювань, що як мінімум неефективно, а ще й може негативно вплинути на організм.

Опишемо умови, за яких можна безпечно використовувати антибіотик.

  • Перша умова – це бактеріальне захворювання (не вірусне), для лікування якого можливе використання антибіотиків.
  • Друга умова – це висока чутливість до обраного препарату бактерій-збудників, що викликали захворювання (відсутність антибіотикорезистентності).
  • Третя умова – це відсутність пригнічення дії антибіотика іншими речовинами чи ліками. Існують препарати, що підсилюють або пригнічують дію антибіотика. А також хімічні речовини (наприклад, алкоголь), що несумісні та категорично заборонені у сполученні із антибіотиками.
  • Наступна умова і найважливіша – це призначення антибіотикотерапії лікарем. Лише лікар має право призначити антибіотик, щоб не зашкодити, а лише допомогти впоратись із інфекцією в організмі.

Антибіотики, окрім іншого, можуть пригнічувати розвиток та життєдіяльність нормальних мікробів у кишківнику, що відповідають за здоровий процес травлення та підтримання загального імунітету організму. Може знадобитись застосування відповідних ліків, що містять нормальні мікроби з метою нормалізації травлення та підсилення імунітету.

Також під час прийому антибактеріального препарату або після його завершення можуть виникнути побічні дії чи ускладнення. Їх ознаками можуть бути відновлення чи посилення проявів хвороби, а також біль в черевній порожнині, діарея чи закреп, блювота, запаморочення. Інколи буває індивідуальна непереносимість якогось із препаратів. У таких випадках доводиться коригувати лікування.

Лише професіоналу слід довіряти призначення антибактеріальних препаратів. Оскільки самолікування, лікування за «схемами друзів» чи рекомендації аптечного працівника можуть мати негативні наслідки для здоров’я.

Лише сам пацієнт та лікар несуть відповідальність за здоров’я. Застосування рекомендацій з інших джерел може призвести до непередбачуваних порушень.

Будьте обережними при застосуванні антибіотиків. Нехай лікування буде корисним та ефективним!

Відгуки про лікарів