Контакт-центр: +38 (044) 393-00-00 +38 (0482) 307-500
Швидка допомога (Одеса) +38 (0482) 343-062 +38 (067) 7343-062 +38 (099) 9343-062

Гемангіоми хребців: мовчазна підступність

Васильєв Сергій Леонідович – нейрохірург клініки Into-Sana

А знаєте, чому мовчазна?

Ми роками можемо вільно ходити, бігати, стрибати, навіть не замислюючись, чи є в нас хребет. І раптом, один незграбний рух — і гострий біль! Так може проявити себе компресійний перелом внаслідок гемангіоми. Як у моєї пацієнтки, молодої жінки, яка, граючи з малюком на дитячому майданчику, отримала травму поперекового відділу хребта. А причиною її була раніше безсимптомна гемангіома у хребці.

Що ж таке гемангіоми?

Це доброякісні судинні новоутворення. Вони не схильні до швидкого зростання, не утворюють метастазів і ніколи не перетворюються на ракові пухлини.

Поки що не вдалося з’ясувати точні причини виникнення гемангіом. Існує думка, що розвитку гемангіом сприяють спадковість, вагітність, травми, а також якісь зовнішні чинники, наприклад, занадто тривале перебування на сонці. Такі пухлини можуть сформуватися у будь-якому віці. Але найбільш схильні до хвороби 30–40-річні жінки.

Кісткові гемангіоми можуть бути капілярними (складаються з переплетених дрібних кровоносних судин), кавернозними (з порожнинами, заповненими кров’ю) та змішаними, що мають у своєму складі як капілярні, так і кавернозні гемангіоми.

Найнебезпечніші гемангіоми — кавернозні

Вони витісняють нормальну кісткову тканину, формуючи порожнину в хребці та порушуючи його структуру й опорну функцію.

Розвиток більшості гемангіом відбувається безсимптомно. Але поступово пухлина збільшується в розмірах і тисне на хребці, викликаючи болі, що посилюються під час фізичних навантажень. У деяких випадках вона може стати причиною перелому хребця, компресії спинного мозку, здавлення нервових корінців і паралічу ніг. У людей з остеопорозом ризик таких переломів підвищується в рази.

Симптоми хвороби залежать від локалізації гемангіоми. У більшості випадків (80%) гемангіоми розташовуються в нижньогрудному або поперековому відділах хребетного стовпа. Нерідко гемангіома розміром понад 1 см може давати клініку болю, що є тривожним симптомом — своєрідним передвісником майбутнього компресійного перелому тіла ураженого хребця. Біль при цьому зумовлений ​​здавленням нервових структур через надмірне кровонаповнення судин пухлини під час активних рухів, нахилів, зміни положення тіла у просторі.

Діагностують гемангіоми тіл хребців за допомогою рентгенографії, магнітно-резонансної томографії та комп'ютерної томографії. У разі наявності пухлини знімки покажуть пористу будову хребця і зменшення його висоти. Але здебільшого доброякісні пухлини виявляють випадково під час обстеження з приводу інших захворювань. Тому лікарі часто називають гемангіому діагностичною знахідкою. Трапляються випадки, коли гемангіома виростає за межі хребця. Тоді біль стає досить інтенсивним. Окрім цього, велика гемангіома може призвести до компресійного пошкодження — перелому хребця, адже його стінка стоншена.

Якщо гемангіома невелика і ніяк не проявляє себе, то лікувати її немає необхідності. За нею просто спостерігають. Якщо пухлина починає збільшуватися в розмірах, то пацієнта направляють до нейрохірурга. Майже ціле століття нейрохірурги билися над тим, як більш якісно надати допомогу пацієнтам із цією проблемою. Цікаво, що перше хірургічне втручання з приводу гемангіоми було виконане ще у 1929 році. Суть операції полягала у частковій резекції ураженої кістки. Операції ці, звісно, були дуже травматичними і часто ускладнювалися масивними кровотечами, що нерідко призводили до летального результату. Тому хірурги постійно шукали нові підходи до лікування цієї патології. З 1932 року для лікування пацієнтів з гемангіомами хребців почали використовувати променеву терапію. Вплив на пухлину рентгенівськими променями призводив до фіброзу пухлинної тканини, при цьому судинні порожнини і просвіти спадалися. Однак застосування променевої терапії призводило до серйозних розладів роботи внутрішніх органів і ураження нервових структур з розвитком важких ускладнень. У 1994 році було запропоновано склерозувати гемангіому 96% спиртом. Метод отримав назву «алкоголізація». Спирт руйнував судинну стінку і викликав утворення тромбів, при цьому пухлина зменшувалася в розмірах уже протягом декількох днів після процедури. Однак, як виявилося, після застосування цієї методики можуть траплятися компресійні переломи хребта, паравертебральні абсцеси та інші ускладнення, тому алкоголізація пухлини не знайшла широкого застосування.

Останнім часом основним методом лікування гемангіом є пункційна вертебропластика. Цей спосіб найбільш ефективний і найменш травматичний. Під час операції в тіло хребця вводиться спеціальна голка, через яку порожнину в тілі хребця заповнюють кістковим цементом. Операція проводиться як під місцевим знеболенням, так і під загальним наркозом. Цемент сприяє зміцненню хребця і не дозволяє пухлині розвиватися. До того ж він зміцнює тіло хребця. Ця маніпуляція здійснюється під рентгенконтролем, щоб уникнути пошкодження нервових структур на цьому рівні. Така методика зводить ризик перелому пошкодженого хребця до нуля.

У нашій клініці використовують передові методики лікування гемангіом. Величезна їх перевага в тому, що лікування відбувається прямо на операційному столі. Гемангіома переможена, хребець укріплений, і ви знову комфортно рухаєтеся!

Якщо у вас коли-небудь раніше виявляли гемангіоми тіл хребців, не забувайте раз на рік виконувати контрольне дослідження і стежити за їх розмірами. Якщо гемангіома збільшується, або ж ви відчули нові симптоми, обов'язково відвідайте нейрохірурга. Тільки він може прийняти рішення про грамотну тактику лікування цього захворювання.

Любіть себе! Будьте уважні до себе! І будьте здорові!

Лікарі

Відгуки про лікарів