Контакт-центр: +38 (044) 393-00-00 +38 (0482) 307-500
Швидка допомога (Одеса) +38 (0482) 343-062 +38 (067) 7343-062 +38 (099) 9343-062

Ще раз про мастопатію

«У мене болять груди. Це мастопатія? Наскільки це небезпечно? Як зменшити ризик раку?»

Такі, або приблизно такі питання турбують багатьох моїх пацієнток. Тема передпухлинних станів молочної залози дуже турбує сучасних жінок. Бачу в цьому питанні певне нерозуміння з боку пацієнток, а іноді, на жаль, і з боку колег. Хочу в деякому роді розставити крапки над «і» з цього приводу.

Отже, всі хвороби молочних залоз можна розділити на дві групи:

  • запальні хвороби, або мастити (mastos - сосок, груди; it - характерне для всіх запалень закінчення);
  • незапальні хвороби, або мастопатії.

Іншими словами, мастопатія (mastos - груди + pathos - хвороба, страждання) - це не назва конкретної хвороби, а збірний термін, що позначає цілу групу незапальних хвороб молочної залози, до якої входять дисгормональні зміни молочних залоз, кісти, а також, крім іншого, пухлини молочної залози, у тому числі і злоякісні.

Мастопатії доцільно ділити на дифузні та вузлові.

Дифузна мастопатія, або, як сказано в міжнародній класифікації хвороб, дисплазія молочних залоз - це коли без запалення змінена вся залозиста тканина обох молочних залоз.Коли залозиста тканина має безліч бульбашок (кіст), говорять про кістозну, або фіброзно-кістозну мастопатію.

Коли залозиста тканина має безліч дрібних вузликів, говорять про дифузний аденоз молочних залоз.

Єдина причина, яка здатна викликати такі зміни - це гормональні розлади. Найчастішим проявом дисгормональної дисплазії молочних залоз є циклічні болі в молочних залозах. На відміну від банального передменструального синдрому, для якого також характерні циклічні болі, при мастопатії має бути доведено (у результаті дообстеження) зміна гормонального фону (перш за все, цікавлять статеві гормони і пролактин) і дифузна зміна структури залозистої тканини.

Дифузна мастопатія - це єдина мастопатія, яка зустрічається в діагнозах і висновках.

Дифузна дисгормональна дисплазія молочних залоз є передпухлинним станом, тому вимагає обов'язкового спостереження. Основним і обов'язковим лікуванням в даному випадку є нормалізація гормонального стану.

Вузлова мастопатія - це коли є зміни лише в невеликій ділянці молочної залози. Мається на увазі зазвичай наявність утворення або ущільнення (вузла) в тканини молочної залози, яке можна намацати.

Основні форми вузлової мастопатії:

  • пухлина молочної залози (доброякісна чи злоякісна);
  • кіста молочної залози;
  • локальний фіброаденоматоз (локальний аденоз) молочної залози.

Вузлові мастопатії не болять. При вузлових мастопатіях найчастіше гормональний фон не змінено. Єдиною ознакою вузлової мастопатії є наявність утворення в молочній залозі. Оскільки саме так виглядають пухлини молочної залози, то до уточнення діагнозу всі випадки вузлової мастопатії правильно вважати підозрою на рак. Тому ви не знайдете в діагнозах або висновках формулювань «вузлова мастопатія». Лікарі напишуть «локальне утворення», «фіброаденома», «пухлина молочної залози під питанням».

Все подальше дообстеження і лікування при будь-якій формі вузлової мастопатії зводиться до виключення пухлинної патології. УЗД і мамографія допоможуть встановити наявність/відсутність рідини в утворенні, наявність капсули і її товщину, співвідношення навколишньої залозистої тканини з утворенням. Але остаточне уявлення про природу вузла дозволить зробити тільки морфологічне (гістологічне або цитологічне) дослідження зразка тканини з вузла (або всього вузла цілком).

Лікування вузлової незапальної патології молочної залози хірургічне. Вузол видаляють. Винятком є ??тонкостінна кіста молочної залози, яка найчастіше утворюється внаслідок закупорки одного з протоків і зазвичай не має нічого спільного з пухлинним процесом.

На цьому «суха» теоретична частина закінчена, переходимо до «буйно квітнучої» практики.

Отже, що потрібно пам'ятати про мастопатії?

  • Зустрічаючи в записах лікарів термін «мастопатія», завжди в розумі додавайте «дифузна, дисгормональная».
  • Якщо мова не йде про вузли в молочній залозі, то ніякої іншої «мастопатії» не буває.
  • Діагноз «мастопатія» завжди припускає зміни гормонального фону (хоча б підозра) і вимагає його нормалізації.
  • Наявність в діагнозі мастопатії говорить про те, що лікар вважає, що раку молочної залози немає.

Повернемося до питань пацієнтів.

«У мене болять груди. Це мастопатія?»

Зовсім не обов'язково. Односторонні, або переважно односторонні болі в області молочних залоз найчастіше взагалі не пов'язані з патологією молочної залози. Адже ми пам'ятаємо, що мастопатія завжди дифузна, тобто двостороння. Інакше кажучи, якщо думати про зміни всієї залозистої тканини, то чим одна з грудей гірша за іншу? Повинні боліти однаково.

«Наскільки небезпечна мастопатія?»

Мастопатія - це не смертельне захворювання. Гормональні порушення, через які розвивається мастопатія, шкодять набагато більше. Вся небезпека мастопатії полягає в тому, що вона є передпухлинним станом. Наявність мастопатії вимагає більш ретельного і регулярного обстеження молочних залоз з метою раннього виявлення пухлини.

«Боліли груди, сходила на УЗД, написали «мастопатія». Що це означає?»

Як мінімум, це означає що ознак раку на УЗД не виявлено. Є ультразвукові ознаки змін в обох молочних залозах. Щоб говорити про мастопатію (а не тільки про ознаки), потрібні доведені гормональні зміни, яких на УЗД не видно.

«Як проявляється рак молочної залози? Коли потрібно бігти до лікаря?»

Основною ознакою пухлини в молочній залозі, неважливо доброякісної або злоякісної, є наявність у молочній залозі безболісного утворення (вузла). Інакше кажучи, в молочній залозі з'явилася «кулька» або «камінчик», який не болить. Саме така ситуація і є підозрою на пухлину. Саме в цьому випадку звернення до лікаря не варто відкладати. Взагалі кажучи, це характерно для будь-яких пухлин будь-яких локалізацій. Коли з'явилося (виросло) щось, чого бути не повинно, і воно не болить, потрібно думати про те, що це може бути пухлина.

«Як пов'язана мастопатія з пологами?»

Нормальна вагітність і пологи здатні нормалізувати гормональні відхилення в жіночому організмі. Тому в поєднанні з грудним вигодуванням, вагітність і пологи впливають на залозисту тканину молочної залози виключно сприятливо. Часто від існуючої до пологів мастопатії, по закінченні лактації не залишається і сліду. Однак не варто сподіватися, що незапальний вузол в молочній залозі (той самий наш «кулька-камінчик») кудись подінеться за час вагітності та лактації. На жаль, гормональна перебудова жіночого організму при вагітності, яка так сприятливо впливає на дифузну дисплазію, може підштовхнути до розвитку локальне утворення, спровокувати його швидке зростання. Тому я наполегливо рекомендую всім своїм пацієнткам у період підготовки до вагітності позбутися вузлових утворень у молочній залозі (див. вище про вузлову мастопатію).

«Як зменшити ризик розвитку раку молочної залози?»

Сучасна медична наука не знає до кінця механізмів утворення пухлин. Інакше ми б вміли ефективно запобігати розвитку раку. Тому, на жаль, значно вплинути на ризик розвитку пухлини неможливо. А що можливо, запитаєте ви? Можливе раннє виявлення та правильне лікування. Це дозволить отримати найкращий можливий результат.

Тому дуже важливо, щоб з певною періодичністю ваші груди оглядав фахівець. МОЗ України рекомендує проводити такий профогляд 1 раз на 3 роки (згідно з наказом МОЗ-728 від 17.08.2010.). Я вважаю, що це необхідно робити щороку. Щорічного профілактичного огляду достатньо, щоб не пропустити ранню стадію пухлини. Цілком припустимо в цьому випадку, щоб огляд молочних залоз проводив лікар гінеколог. Краще - лікар-мамолог. Обов'язково такий огляд доповнювати (але не замінювати!) УЗД молочних залоз (до 40-ка років) або мамографією (після 40-ка).

Ще одним важливим моментом, який дозволить мінімізувати ризики, є самообстеження. Один раз на місяць, частіше не потрібно, в один і той же період менструального циклу (відразу після менструації) себе «подивитися», «помацати. Що шукати, на що звертати увагу? Перш за все, вас має цікавити поява безболісних локальних утворень (вузлів), про які сказано вище. У цьому випадку - до лікаря.

На закінчення хочеться побажати всім жінкам, щоб їм доводилося звертатися до лікарів тільки з приводу профогляду.

Відгуки про лікарів