Контакт-центр: +38 (044) 393-00-00 +38 (0482) 307-500
Швидка допомога (Одеса) +38 (0482) 343-062 +38 (067) 7343-062 +38 (099) 9343-062

Діабет і очі

Чому всім, хто має цукровий діабет, потрібний обов’язковий профілактичний огляд в окуліста 1-2 рази на рік? Пояснює лікар-офтальмолог медичних центрів INTO-SANA Власенко Ірина Юріївна

Цукровий діабет на даний час визнається глобальною епідемією зі значним рівнем захворюваності. На жаль, хвороба часто призводить до ускладнень з різними органами тіла і часто викликає діабетичну ретинопатію - специфічні зміни в сітківці ока. Це мікросудинне ускладнення цукрового діабету, яке вражає кожного третього хворого.

Діабетична ретинопатія залишається однією з основних причин втрати зору серед працездатної частини населення.

Епідеміологічні дослідження та клінічні випробовування засвідчили, що щорічне обстеження в окуліста, контроль оптимального рівня глюкози в крові, рівня артеріального тиску та ліпідів крові, може знизити ризик розвитку діабетичної ретинопатії й уповільнити її прогресування.

Своєчасне виявлення в офтальмолога ретинопатії та проведення терапевтичного лікування або лазерної коагуляції (процедури, яка допомагає розв'язувати проблему змін структури ока) може запобігти втраті зору при тяжких формах ретинопатії.

При цукровому діабеті офтальмологи часто діагностують катаракту - зміни в скловидному тілі (славнозвісні “літаючі мушки“ перед очима) та зміни в сітківці. При тяжких формах діабетичної ретинопатії лікарі виявляють крововиливи в скловидне тіло, сітківку, які часто хворими не спостерігаються.

Оскільки для початкових форм діабетичної ретинопатії не характерна втрата зору, регулярне обстеження хворих на цукровий діабет в офтальмолога допоможе виявити захворювання на ранній стадії.

Обстежуйтесь і будьте здорові!

Лікарі

Відгуки про лікарів