Контакт-центр: +38 (044) 393-00-00 +38 (0482) 307-500
Швидка допомога (Одеса) +38 (0482) 343-062 +38 (067) 7343-062 +38 (099) 9343-062

Чим загрожує струс головного мозку?

Про основні симптоми струсу головного мозку, наслідки і правильні заходи розповідає друкованому виданню "Сегодня" лікар-невролог вищої категорії, лікар медичних центрів Into-Sana, Олена Віталіївна Білик.

Основні симптоми струсу головного мозку після травми голови - втрата свідомості, зазвичай не більше ніж на 15 хв, сплутаність свідомості не більше, ніж на 1 годину, короткочасна дезорієнтація в просторі, запаморочення, можлива короткочасна втрата пам'яті на події, що безпосередньо передують травмі, виражений головний біль, нудота, одноразове або багаторазове блювання, коливання артеріального тиску, пульсу, блідість обличчя, пітливість, сонливість, загальна слабкість.

Зволікати в цьому випадку не можна! Необхідно негайно звернутися за медичною допомогою, викликати карету швидкої допомоги, що госпитализує в неврологічне або нейрохірургічне відділення. Обов'язково проводиться рентгенографія кісток черепа або спіральна комп'ютерна томографія головного мозку для виключення ушкоджень кісток черепа, речовини головного мозку і внутрішньочерепних гематом. При виключенні вищеперелічених станів за пацієнтом спостерігають в стаціонарі від 2-3 діб до 7 днів. Мета спостереження - не пропустити більш важку травму - внутрішньомозкову або субдуральну гематому, що можуть виникнути через кілька днів після травми голови і вимагають хірургічного лікування. Якщо у пацієнта ясна свідомість, відсутній виражений головний біль, блювання, через 2-7 днів його можна відпустити додому за умови, що вдома за ним спостерігатимуть родичі і при погіршенні самопочуття зможуть швидко доставити хворого до стаціонару.

Після перенесеного струсу головного мозку виникає комплекс симптомів, що називається посткоммоційний синдром: головний біль, запаморочення, зниження пам'яті і працездатності, швидка стомлюваність, порушення сну, тривога, апатія, уповільнення психічної діяльності. Ці симптоми неминуче регресують протягом певного часу навіть без спеціального лікування. Якщо у молодої людини втрата свідомості тривала кілька секунд, а порушення пам'яті - кілька хвилин, можна очікувати відновлення через 1-2 тижні. Якщо втрата свідомості становить кілька хвилин, а порушення пам'яті - 30-40 хв., то пацієнт одужає через 3-6 місяців. При порушеннях пам'яті протягом 1-2 годин відновлення може затягнутися на 6-9 міс., а у літніх людей - до 12 міс.

Через рік після струсу головного мозку у 10-15% хворих може продовжуватися головний біль, запаморочення, загальна слабкість. Це пов'язано не з безпосереднім пошкодженням головного мозку, а з психогенними порушеннями. Такі пацієнти потребують допомоги психіатра. До факторів, що віщують погане відновлення, відноситься алкоголізм.

Відгуки про лікарів