Контакт-центр: +38 (044) 393-00-00 +38 (0482) 307-500
Швидка допомога (Одеса) +38 (0482) 343-062 +38 (067) 7343-062 +38 (099) 9343-062

Спекотного літа особливої уваги потребує серце

Як відомо, кровоносні судини у спеку розширюються. При цьому зростає обсяг крові, що циркулює в організмі, а серцю та судинам доводиться працювати в посиленому режимі. У зв'язку з цим влітку може погіршуватися самопочуття навіть у практично здорових людей. Особливо ж небезпечні високі температури для тих, хто має хронічні захворювання.

«Через знижений тонус судин хронічні судинні захворювання особливо часто загострюються у людей похилого віку, — зазначає Сергій Зброжек , лікар-кардіолог вищої категорії, завідувач відділенням кардіосудинної патології, неврології та ендокринології клініки INTO-SANA . — При цьому механізми, що регулюють тонус судин, працюють неадекватно. Через це виникає невірна реакція організму на спеку, особливо в разі тривалого перебування на сонці, а також на різку зміну температури, наприклад, при виході з кондиційованого приміщення на вулицю. Такі ситуації часто призводять до зниження імунітету і загострень хронічних захворювань дихальної системи».

Якщо у людини є захворювання судин або серця, їй слід ставитися до перебування на сонці з обережністю. Вкрай небажано бути на сонці під час найбільшої сонячної активності — з 11 до 15 години. Також фахівці одеської клініки нагадують, що біля моря небезпека для здоров'я зростає, адже відбитий ультрафіолет додатково підвищує температуру навколишнього середовища.

«У спеку організму необхідна достатня кількість рідини. Зайва кількість води для людей, що страждають на серцево-судинні захворювання, може бути не менш шкідливою, ніж її нестача, — підказує Сергій Зброжек. — Слід порівнювати обсяг споживаної та виділеної рідини. Щоб не з'явилися набряки, не варто перевантажувати серце зайвим обсягом води».

Лікар радить літнім людям обговорити зі своїм лікарем схему прийому медикаментів. У деяких випадках на літній період може знадобитися її підкоригувати. Самостійне призначення додаткових препаратів, так само як і їх скасування у цьому випадку неприпустимо.

Відгуки про лікарів