Контакт-центр: +38 (044) 393-00-00 +38 (0482) 307-500
Швидка допомога (Одеса) +38 (0482) 343-062 +38 (067) 7343-062 +38 (099) 9343-062

Відновлення кісток після перелому

Переломи кісток можуть стати перешкодою в повсякденному житті, але правильний підхід до їх відновлення може допомогти значно полегшити процес відновлення та швидше повернутися до звичного ритму життя. Про методи лікування переломів, включаючи гіпсування та реабілітаційні процедури розказує лікар-травматолог медичних центрів INTO-SANA Могільницький Дмитро Олександрович

Перелом — це порушення цілісності кістки під дією зовнішньої сили, що перевищує міцність кістки. Під час лікування перелому важливо не тільки відновити її цілісність та форму, але й відновити функцію пошкоджених частин тіла.  

Після того, як пацієнт потрапляє в лікарню перш за все виконується рентген, за допомогою якого  уточнюється діагноз, локалізація, наявність кісткових уламків. Після чого, разом з пацієнтом, приймається рішення про метод лікування переломів.

Існує 2 типи лікування переломів — консервативне (найчастіше це гіпсова фіксація) та хірургічне (в умовах стаціонару). 

Розглянемо особливості гіпсового лікування:

Будь-який перелом потребує стабільної фіксації.  Якщо перелом кістки без зміщення (тріщина), в більшості випадків накладається гіпсова фіксація, якщо перелом зі зміщенням —  під місцевим знеболенням проводиться вправління кісткових уламків, а потім перелом фіксується.

Після накладання гіпсової іммобілізації знижується рухливість травмованої ділянки тіла, що допомагає знизити біль. Для фіксації використовують звичайні гіпсові та пластикові пов’язки (скотчкаст). Скотчкаст є легким та зручним у догляді, що дозволяє пацієнтам облегшити лікування.  

Швидкість відновлення кісток залежить від багатьох факторів: 

  • розмір зламаної кістки — невеликі кістки зростаються швидше, ніж великі
  • форма та тип перелому 
  • загальний стан опорно-рухового апарату
  • наявність хронічних захворювань, вік пацієнта тощо.

Загалом для відновлення кістки у дорослої людини потрібно від 3 до 5 тижнів, але у осіб старшого віку, особливо, якщо мова іде про реабілітацію після перелому зі зміщенням, процес може тривати і півроку. 

Після того, як відведений термін лікування проходить, лікар ортопед-травматолог приймає рішення про зняття гіпсової пов’язки. Після чого оцінюється стан тканин та функція кінцівки та вирішується питання про реабілітацію. 

Зазвичай, для підвищення ефективності та прискорення реабілітації після перелому, що відбувається після зняття гіпсу, лікар ортопед-травматолог призначає:

  • сеанси масажу
  • курси фізіотерапії
  • лікувальну фізкультуру

Паралельно з реабілітацією, на фоні позитивної динаміки (зменшення набряку та больового синдрому) поступово збільшується і навантаження на пошкоджену кінцівку.

Всі методи призначені лікарем, призначаються з метою покращення мікроциркуляції крові, підвищення м’язового тонусу в області пошкодження, що сприяє пришвидшенню відновлення функції кінцівки. 

Підсумовуючи, відновлення після перелому — це багатоаспектний процес, який вимагає координації зусиль лікаря та пацієнта. Забезпечуючи повний спектр догляду та дотримання вказівок і рекомендацій лікаря, можна досягти успішного відновлення та повернення до активного життя .

Якщо вам необхідна консультація травматолога, звертайтеся до мережі медичних центрів INTO-SANA за телефонами, або через телеграм-бот

м. Одеса

(0482) 307 500
(096) 6 307 500
(095) 5 307 500

м. Київ

(044) 393 0000
(096) 393 0000
(050) 393 0000

Лікарі

Відгуки про лікарів