Контакт-центр: +38 (044) 393-00-00 +38 (0482) 307-500
Швидка допомога (Одеса) +38 (0482) 343-062 +38 (067) 7343-062 +38 (099) 9343-062

Революція в лікуванні вірусних гепатитів

Володимир РЕУС

Течуть по тілу життєві соки,
І в печінці скриті їх витоки,
Бережи премного печінку — вона
Всім органам дарує сенс буття.
Запам'ятай: у ній основа всіх основ.
Здоровий дух печінки, й організм здоров.
(Авіценна)

Вірусний гепатит — захворювання печінки, викликане найдрібнішими мікроорганізмами — вірусами. Ступінь тяжкості гепатитів варіює від гострого захворювання, що триває кілька тижнів, до серйозної хронічної інфекції, що триває все життя.

Існує багато вірусів, що викликають ураження печінки, наприклад, гепатити А, В, С, D, Е, G та ін. Деякі з них не призводять до розвитку серйозних наслідків і можуть навіть перебігати безсимптомно. Небезпеку становлять гепатити В, С і D, які з найбільшою ймовірністю викликають тривале хронічне запалення, що руйнує печінку.

Загальна кількість інфікованих вірусом гепатиту С сягає більше 180 млн. чоловік, що складає 3% населення земної кулі. За даними ВООЗ, Україна належить до країн з досить високим рівнем цієї інфекції. За оцінками Міністерства охорони здоров'я України, від 5 до 9% населення нашої країни заражені вірусом гепатиту С.

Носіями вірусу гепатиту В у світі є близько 400 млн. чоловік. У США та Європі поширеність становить 0,2–1% населення, на Далекому і Середньому Сході, в Африці — 8–20%. Україна за рівнем інфікування гепатитом В посідає одне з перших місць у Європі — близько 7% населення. У південних областях рівень інфікованості вище середнього по Україні. Існує думка, що офіційні дані захворюваності на гепатити В і С занижені через недостатнє їх виявлення, а реальний рівень інфікованості вище у 2–3 рази.

Гострі гепатити В, С зазвичай перебігають непомітно для людини. У більшості випадків симптоми або відсутні, або є неспецифічними (підвищена стомлюваність, легка жовтяниця і загальне нездужання). За відсутності лікування гостре захворювання часто переходить у хронічну форму.

Наслідки хронічних гепатитів можуть бути різного ступеня вираженості. У частини пацієнтів протягом 20 років розвивається цироз печінки, печінково-клітинна карцинома і печінкова недостатність. Найбільш поширеним симптомом хронічного гепатиту протягом тривалого часу є слабкість або втома.

Віруси гепатитів В і С передаються при контакті з зараженою кров'ю. Найбільш поширеними шляхами передачі є переливання зараженої крові та використання багаторазового (погано дезінфікованого) інструментарію при медичних маніпуляціях, манікюрі, пірсингу, татуажі. До підвищеного ризику інфікування схильні медичні працівники, які контактують із кров'ю. Наступними за частотою є статевий та побутовий (використання загальних бритв, зубних щіток) шляхи передачі.

Шлях зараження гепатитом не впливає на перебіг захворювання. Але знання цих шляхів може допомогти захистити сім'ю та друзів, а також самого себе від подібних інфекцій.

При виявленні гепатиту багато пацієнтів концентруються на емоційних питаннях: «Чому саме я?» І «Хто винен?». З'ясування причин — не найважливіший і не найкорисніший захід у цій ситуації. Головне завдання — це не дозволити хворобі взяти гору, вилікувати і зберегти життя. Зараз гепатити успішно лікуються і виліковуються повністю!

Лише 25 років минуло з часу відкриття вірусу гепатиту С. Весь цей час тривають пошуки нових лікарських засобів і нових режимів лікування. Досі стандартом лікування хронічного гепатиту С була комбінація пегінтерферону і рибавірину. З часом з'являлися нові препарати, що посилювали цю схему, а разом з тим викликали обширні побічні реакції, формували стійкість вірусів до лікування.

У грудні 2013 року в лікуванні гепатиту С відбулася революція. Був дозволений до застосування і зареєстрований у США та Європі довгоочікуваний препарат компанії Gilead «Софосбувір» — прямої противірусної дії. У 2014–2015 роках стали доступні подібні засоби, вироблені іншими компаніями. Ця подія викликала ажіотаж у медичній спільноті та серед пацієнтів. Препарати випускаються в таблетках, мають високий показник ефективності (лікування у 98%), малу кількість побічних ефектів, і не потребують додаткового приймання інтерферону і рибавірину. Сучасні ефективні препарати для лікування гепатиту С потребують приймання по 1 таблетці на день протягом трьох місяців.

На 50-му Міжнародному конгресі з вивчення захворювань печінки, що пройшов у Відні 22–26 квітня 2015 року, ці нові лікарські препарати були проголошені «чудо-лікуванням» і революцією в лікуванні хронічного гепатиту С. Але ціна у 50–65 тисяч євро за тримісячний курс недоступна для більшості пацієнтів із гепатитом С. Адже більша їх частина проживає в країнах з низьким і середнім рівнем доходу.

Під тиском світової медичної спільноти компанія Gilead надала Єгипту, Індії та Бангладеш ліцензію і технологію виробництва для випуску аналога Софосбувіру для 95 країн, що розвиваються, за ціною 300–360 доларів США за одну упаковку препарату на місяць лікування. На жаль, Україна не увійшла в цей список, оскільки вважається країною з середнім рівнем доходу.

Ми стоїмо на порозі нової «безінтерферонової» ери лікування гепатиту С. Зараз у Великобританії та США проходять III фазу клінічних випробувань два нових препарати прямої противірусної дії проти гепатиту В, що відрізняються високим ступенем виліковування за короткий період часу.

Вже сьогодні ми можемо говорити нашим пацієнтам про те, що при невираженому фіброзі печінки вони можуть почекати рік-півтора, поки на ринку України з'являться більш доступні ефективні препарати для лікування гепатитів. Це неминуче!

Відгуки про лікарів