Контакт-центр: +38 (044) 393-00-00 +38 (0482) 307-500
Швидка допомога (Одеса) +38 (0482) 343-062 +38 (067) 7343-062 +38 (099) 9343-062

П’ять елементів здорового літа

Багато років, сидячи на прийомі в поліклініці, я спостерігала таку картину. Мама протягом року обіцяє: «Лікарю! Ось настане літо, і все зробимо! На ЛФК походимо, і масаж отримаємо, і санаторій відвідаємо, і поплаваємо». Погоджуюся з нею і чекаю.

Все, думаю, вже восени-то точно на прийом прийде засмагле щасливе чадо, з міцними ногами і кіпарисовою поставою. Ура! Приходять! Питаю: «Що зробили?» А у відповідь: «Ой, лікарю, нічого не встигли — купа справ!» Репетитори, робота, дача і ще мільйон причин.

Шановні батьки, закликаю вас максимально відповідально підійти до такого дару Божого, як одеське літо. Адже саме в цю пору ми можемо занурити наших дітей в усі п'ять елементів, дарованих нам природою, що позитивно впливають на їхнє зростання та розвиток. Назву спочатку чотири з них. Це земля, сонце, вода і повітря.

Почну з першого. Ніщо так не зміцнює наші стопи, як босоходіння. Дозвольте дитині якомога більше цього літа ходити босоніж по нашій матінці-землі. Систематичне ходіння без взуття, особливо по хиткому або рельєфному ґрунту, змушує рефлекторно скорочуватися м'язи, які утримують звід стопи, і м'язи підошовної поверхні, що згинають пальці ніг. Сухожилля і зв'язки посилено розвиваються, зміцнюються.

Коли дитина ходить босими ногами по гарячому або такому, що подразнює шкіру, ґрунту, у неї відбувається збудження центральної нервової системи. Наприклад, такими поверхнями є галька або гравій, нагрітий пісок, лісова хвоя, поле після прибраної пшениці, просто гарячий асфальт. І якщо у вашої дитини слабо розвинена м'язова мускулатура і вона малорухлива, то постарайтеся її забезпечити таким ходінням.

І навпаки. Дитячі ніжки на свіжій траві, дрібному теплому піску або в пилу заспокоюють діяльність нервової системи. Таке ходіння рекомендоване дітям з гіперактивним характером, з тонусом гладкої мускулатури.

Ходіння босоніж — це також і основна форма місцевого загартовування ніг. Велика кількість терморецепторів на ступнях ніг створює для цього особливо сприятливі умови. Тільки не забувайте періодично оглядати стопи дитини на предмет мікроранок і вчасно їх обробляти антисептиком.

Переходимо до води, а саме — до морської води. Плавання в морській воді — це особлива атмосфера. Морська вода містить близько 30 мінералів і мікроелементів. Вона позитивно впливає на стан м'язів людини. У морі вага тіла помітно зменшується, м'язи розслабляються, знімається навантаження на хребет. Також є позитивний вплив на кісткову тканину, стан суглобів. Купання в морській воді є своєрідним тренуванням м'язів рук, сідниць, черевного преса, ніг, що однозначно сприяє формуванню красивої постави. Особливо добре зміцнюються так звані розгиначі хребта. А це значить, що ми підготуємо дитину до тривалого сидіння в школі.

Море — унікальний природний масажер. Вважається, що півгодинне купання рівнозначне аналогічному за часом сеансу масажу. Морські хвилі — справжній гідромасажер, що піднімає тонус шкіри та м'язів.

Що вже говорити про повітря! Прогулянки уздовж моря дозволяють насолоджуватися дивовижно ароматним, сповненим йодом повітрям. Йод, що міститься в морському цілющому повітрі та воді, служить прекрасною профілактикою захворювань щитоподібної залози, сприяє зниженню рівня холестерину в крові. Йод є елементом, який має надзвичайно позитивний вплив на роботу мозку дитини, покращує пам'ять. Діти стають емоційно більш стабільними, поліпшується сон.

Ну і як же влітку без сонця. Не дарма ж у народі кажуть: «Хто від сонця втікає, той і озябає». Сонячне світло — це енергія і радість, а для мене, лікаря-ортопеда, це в першу чергу джерело вітаміну Д. Коли ж, якщо не влітку наситити дитину цим життєво необхідним вітаміном. Під впливом ультрафіолетових променів він синтезується і депонується в шкірі, зміцнює імунну й ендокринну системи, бере участь у накопиченні кальцію та фосфору в зубах і кістках, завдяки чому вони залишаються міцними і не ламаються. Не секрет, що саме в літній період дитина дуже інтенсивно росте в довжину. І це заслуга вітаміну Д. Але хочу застерегти. Дітям, яким уже поставлений діагноз «ідіопатичний прогресуючий сколіоз», перебування на сонці суворо протипоказано.

А тепер про п'ятий елемент! Згадайте фінал знаменитого голлівудського фільму. Звичайно ж, це любов. Оточіть своїх дітей любов'ю та турботою. Присвятіть їм якомога більше часу саме влітку. Підкоряйте разом зі своїми чадами незнайомі гірки, велосипеди, самокати, батути, ролики. Загалом, якомога більше рухайтеся.

Дивлячись на те, як легко і спритно ваша дитина навчилася долати будь-які перешкоди, ви будете щасливі разом з нею.

Відгуки про лікарів