Контакт-центр: +38 (044) 393-00-00 +38 (0482) 307-500
Швидка допомога (Одеса) +38 (0482) 343-062 +38 (067) 7343-062 +38 (099) 9343-062

Омега- 3. Переваги та застереження

Омега-3 жирні кислоти належать до класу незамінних жирних кислот, а це означає, що організм не може виробляти їх самостійно і повинен отримувати їх з їжі. Ці корисні речовини мають велике значення для нашого здоров'я, оскільки вони впливають на різні аспекти функціонування організму, зокрема серцево-судинну систему, мозок і нервову систему, імунітет, а також впливають на стан шкіри і волосся. Включення в раціон продуктів, що містять омега-3, може значно покращити загальне здоров'я і благополуччя людини.

Омега- 3 - це збірна назва для корисних поліненасичиних жирних кислот, до якої  відносять альфа-ліноленову (ALA), ейкозапентаєнову (EPA) та докозагексаєнову (DHA) кислоти. EPA та DHA присутні у рибі, морських продуктах та деяких інших тваринних продуктах (але в значно меншій кількості), тому можна зустріти іншу назву Омеги-3 - Риб'ячий жир. ALA присутня переважно у рослинних оліях такі як олія волоського горіха, лляна олія та інші. EPA та DHA включаються в клітинну мембрану, одже мають дію на всі тканини та органи людини.

В середньому людина споживає близько 300-500 мг омега-3 разом з їжею. Це при умові щотижневого вживання мінімум по 1-3 порції риби та морських продуктів. Для нашої країни, така кількість не є типовою.

Переваги вживання Омега-3 жирних кислот:

  • Беззаперечна дія на профілактику кардіоваскулярних захворювань (інсульт, інфаркт міокарда).
  • Великі дослідження неодноразово показували перевагу вживання риб'ячого жиру для зменшення рівня тригліцеридів (показник ліпідограми) та як результат зменшення ризику смерті від сердечно-судинних захворювань. Також вживання EPA та DHA знижують рівень "поганого холестерину" ЛПНЩ та підвищують рівень "доброго" ЛПВЩ.
  • Зниження артеріального тиску, шляхом позитивної дії на пружність судин.
  • Зниження частоти серцевих скорочень (пульсу), яка підвищується при деяких станах і хворобах.
  • Покращення показників скорочувальної функції серця .
  • Протизапальна дія шляхом зменшення кількості запальних клітин.
  • Допомагає в процесі схуднення. При дослідженнях за участі людей з метаболічними порушеннями, переважно з неалкогольною жировою хворобою печінки, було виявлено покращення стану печінки та зменшення індексу маси тіла.

Як вибрати препарат омега-3?

Найбільше омеги міститься в дрібній рибі: анчоуси, сардини, скумбрія, оселедець. І оскільки у великій рибі (тунець, акула) міститься велика кількість ртуті, для тривалого прийому краще вживати добавки саме з дрібної риби. Обов'язково треба звернути увагу на термін зберігання препарату, оскільки омега не може довго зберігатися, тому що при окисненні (а це відбувається при тривалому зберіганні) поліненасичині жирні кислоти гірше засвоюються.

Що треба знати про Омегу-3 перед тим як почати її приймати?

 По-перше, ефект від прийому наступає через декілька тижнів - місяців. По-друге, кількість EPA та DHA та склад в більшості добавок на ринку не відповідає дозам необхідним для максимального ефекту від прийому препарату. Для кращого засвоєння, препарати омега-3 необхідно приймати разом з їжею що містить жири. І звичайно не забувати про можливу побічну дію при надмірному вживанні або індивідуальній непереносимості чи алергії .

Побічні дії при вживанні риб'ячого жиру: найчастіше це нудота, закреп, відрижка.

Варто з обережністю приймати при фібриляції передсердь, діабеті, гіпертиреозі та надмірному вживанні алкоголю, також при вагітності та годуванні груддю.

І хоча немає переконливих даних що прийом омега-3 в середніх дозах збільшує ймовірність кровотечі, все ж таки, найкраще буде проконсультуватися з лікарем перед вживанням для визначення доцільності, тривалості та дозування препарату і виявити можливими протипоказами до прийому. Бережіть себе та не займайтесь самолікуванням.

Відгуки про лікарів