Контакт-центр: +38 (044) 393-00-00 +38 (0482) 307-500
Швидка допомога (Одеса) +38 (0482) 343-062 +38 (067) 7343-062 +38 (099) 9343-062

Як не прогавити гострий апендицит у дітей

«У перші півроку життя у малюків практично не буває випадків гострого апендициту. Це пояснюється харчуванням немовлят і особливостями будови червоподібного відростка, – розповідає Леонід Соколов, лікар вищої категорії, дитячий хірург клініки INTO-SANA. У дітей молодшої вікової групи апендицит може проявлятися нетипово. Виникає занепокоєння і капризи, порушення сну, часто в ліжку дитина лежить на правому боці з притиснутими до живота ногами. Після больових симптомів можуть турбувати нудота, блювання, рідкі випорожнення, можливе підвищення температури. У такому разі малюка потрібно терміново показати лікарю». .

Фахівець переконаний, що будь-які болі в животі у дітей не можна залишати без уваги. Досить часто болі бувають викликані затримкою випорожнення. В такому разі слід обов'язково відвідати лікаря. При схильності до запорів лікар може призначити очисну клізму, яка допоможе позбутися болю та інших неприємних симптомів.

Діагностувати апендицит допоможуть аналіз крові та ультразвукове дослідження (УЗД) черевної порожнини. При гострому апендициті, як і при будь-якому іншому запаленні, в крові буде різко підвищена кількість лейкоцитів.

«За наявності будь-яких сумнівів у діагнозі сьогодні застосовується метод лапароскопії, який є найбільш сучасним і щадним для дитини. Через невеликий прокол черевної стінки під загальним наркозом вводиться спеціальний зонд, який дає можливість підтвердити або спростувати наявність запалення. Якщо діагноз підтверджений, то апендикс відразу ж видаляється», — пояснює Леонід Соколов.

На сьогодні така операція вважається найбезпечнішою і нескладною. Після неї не залишається шрамів і немає ніяких обмежень за віком. Відновлення займає кілька діб і не пізніше, ніж на третій день маленький пацієнт може повернутися додому. Курс прийому антибіотиків призначають тільки при ускладнених формах апендициту.

Основним завданням батьків є своєчасне виявлення нездужання і організація термінового візиту дитини до лікаря або виклик швидкої допомоги. Надана вчасно медична допомога врятує від ускладнень, а сучасні технології дозволять дитині швидко повернутися у звичний режим.

Лікарі

Відгуки про лікарів