Контакт-центр: +38 (044) 393-00-00 +38 (0482) 307-500
Швидка допомога (Одеса) +38 (0482) 343-062 +38 (067) 7343-062 +38 (099) 9343-062

Як чоловікові зрозуміти, що з його сечостатевою системою щось не так?

Про те, які симптоми можуть насторожити чоловіка і про такі, що вказують на проблеми з сечостатевою функцією організму, розповів експерт "Обозревателя" лікар уролог-андролог першої категорії, лікар медичних центрів Into-Sana Віталій Ковальчук.

Захворювання сечостатевої системи можуть себе проявляти по-різному. Для зручності, по схожості симптомів їх розділили на 2 групи.

Перша група - це симптоми при хворобах верхніх сечовивідних шляхів (нирка, сечовід), і друга група - симптоми при хворобах сечових шляхів (сечовий міхур, сечівник і простата).

Симптоми проблем з верхніми сечовивідних шляхами присутні у вигляді болю в області нирок, що буває при сечокам'яній хворобі або "піску", також біль, що супроводжується підвищенням температури тіла при запаленні (пієлонефрит).

Симптоми проблем з нижніми сечовивідними шляхами супроводжуються порушенням сечовипускання (часте, хворобливе, ускладнене і т. д.).

Для визначення тієї чи іншої проблеми між цими двома групами і її діагностики на початковому етапі потрібно тільки два обстеження: загальний аналіз сечі та УЗД органів сечовидільної системи. Окремо слід виділити безсимптомні хвороби, якими, наприклад, можуть бути захворювання, що передаються статевим шляхом. У такому випадку їх можна виявити, тільки здавши аналізи на інфекції (обсяг визначає лікар).

Для контролю за станом сечостатевої системи достатньо раз на рік робити загальний аналіз сечі та УЗД. Особи, що мають більше одного статевого партнера або ті, хто веде хаотичний спосіб життя, входять до групи ризику захворювань, що передаються статевим шляхом, і їм крім вищевказаних обстежень (аналізу сечі та УЗД) також варто раз на рік обстежитися і на інфекції.

Відгуки про лікарів