Контакт-центр: +38 (044) 393-00-00 +38 (0482) 307-500
Швидка допомога (Одеса) +38 (0482) 343-062 +38 (067) 7343-062 +38 (099) 9343-062

Головний біль? Коли слід звернутись до лікаря?

Головний біль  одна з найбільш частих скарг при зверненні до лікарів. Статистика вказує на те, що більше 70% жителів розвинених країн скаржаться на епізодичні або часті головні болі.

Багато пацієнтів за наявності головного болю займаються самолікуванням і не звертаються до лікарів, іноді просто не сприймаючи ці симптоми серйозно. А в ряді випадків - не бажаючи обстежитися через побоювання виявити більш серйозну патологію.

Самостійне безконтрольне застосування препаратів, в даному випадку - безрецептурних анальгетиків, може призводити до розвитку небезпечних побічних ефектів: до шлунково-кишкових порушень, ураження печінки та нирок, до алергічних реакцій і т.д.

Головний біль може бути головною, а іноді і єдиною скаргою при різних захворюваннях: неврозах, депресивних станах, при гіпертонічній хворобі, атеросклерозі судин, артеріальній гіпотонії, нирковій та ендокринній патологіях, при захворюваннях нервової системи, ЛОР-органів, очей і т.д. Найпоширенішими формами головного болю є головний біль м'язового напруження і мігрень.

До якого лікаря звертатися?

Першим лікарем, до якого слід звернутися при появі головного болю, є невропатолог. Саме він зможе призначити первинне обстеження і виявити причину болю.

Методи, що можуть допомогти виявити причини болю:

  • Огляд окуліста дозволить не тільки виключити патології очей, але й оцінити стан судин, тому що очне дно - це єдине місце в нашому організмі, де ми можемо безпосередньо побачити судини.
  • Лабораторні аналізи допомагають в діагностиці запальних процесів, дозволяють виключити інфекції.
  • Вимірювання артеріального тиску. Знижений або підвищений артеріальний тиск може бути причиною головних болів.
  • Доплерівське дослідження судин голови і шиї дозволяють виявити порушення кровопостачання головного мозку.
  • Комп'ютерна томографія головного мозку дає можливість побачити об'ємні утворення в порожнині черепа, зони порушення мозкового кровообігу, аномалії розвитку головного мозку, травматичні ушкодження, синусити, ознаки гідроцефалії.
  • Магнітно-резонансна томографія головного мозку і хребта дозволяє бачити структури головного мозку, істотно допомагаючи в діагностиці пухлин, дрібних і великих вогнищ після інсульту, травматичних уражень і ще цілого спектру захворювань, що можуть бути причиною появи головного болю.
  • Консультації вузьких фахівців. У діагностиці може знадобитися консультація ЛОР-лікаря, офтальмолога, психіатра та багатьох інших.

Коли слід звернутися до лікаря?

Будь-який виражений головний біль, або головний біль, що спостерігається тривалий період, вимагає обстеження.

Не відкладайте візит до лікаря, якщо головний біль наростає, таблетки не допомагають або неприємні відчуття постійно поновлюються протягом декількох днів і тижнів. Якщо недуга супроводжується порушенням зору, запамороченнями, відвідати фахівця необхідно якомога швидше.

Будьте здорові!

Відгуки про лікарів