Контакт-центр: +38 (044) 393-00-00 +38 (0482) 307-500
Швидка допомога (Одеса) +38 (0482) 343-062 +38 (067) 7343-062 +38 (099) 9343-062

Гіпертонічна хвороба — несподівано

Скільки разів уже було сказано і написано, що захворювання серцево-судинної системи — лідери з причин смертності, інвалідизації, зниження якості життя. І вже Всесвітня організація охорони здоров'я оголошує роки боротьби, фонди фінансування досліджень, а динаміка невтішна. Адже навіть найпростіші правила профілактики цих проблем залишаються без виконання сучасною людиною.

«Як часто ми самі пускаємо хворобу в тіло. Своїми шкідливими звичками, лінню, нераціональним харчуванням, чаєм і кавою в нерозумних кількостях щодня. А потім ми повідомляємо лікарю, що гіпертонія почалася у нас раптово і без будь-яких початкових симптомів» , — про це говорить завідувачка багатопрофільної поліклініки Into-Sana Еліна Володимирівна Бережна, терапевт, кардіолог..

Як прикро ставити діагноз «гіпертонічна гіпертензія» тридцятирічним. Вони тривалий час не помічають у себе погіршення пам'яті, задишку під час навантажень, головні болі, безсоння і дратівливість, які списують на стрес. А коли настає останній симптом — різкий стрибок тиску, залишається лише підтвердити у них наявність хвороби. І вибирати тактику, що дозволяє її контролювати.

Тиск підвищує, крім усього іншого, надлишок цукру або солі в крові. Сіль затримує в організмі воду, і тим самим працює на користь підвищення тиску. Тому виключіть зі свого меню гострі та солоні страви. Нервова й ендокринна системи в ситуаціях гострого та хронічного стресу викидають у кров судинозвужувальні речовини. І тиск реагує різким стрибком. Тому необхідно дбати про свій рівний емоційний стан, уникати ситуацій, що провокують стрес.

Але у жодному разі не можна повністю припиняти заняття фізкультурою або ранковою гімнастикою. Помірні навантаження стабілізують тиск, нормалізують сон, знімають стан стресу. Виберіть разом зі своїм кардіологом комплекс вправ, які будуть працювати на ваш артеріальний тиск, а не проти нього.

Лікарі

Відгуки про лікарів