Контакт-центр: +38 (044) 393-00-00 +38 (0482) 307-500
Швидка допомога (Одеса) +38 (0482) 343-062 +38 (067) 7343-062 +38 (099) 9343-062

Ендоскоп Olympus Optera: рання діагностика найнебезпечніших захворювань

Чому сьогодні лікується багато хвороб, які раніше вважалися смертельними?

1. Винайдено нові ліки.

2. Сучасна діагностика дозволяє виявляти патологію на мінімально ранніх термінах, коли лікування максимально ефективне.

У результаті стрімкого прогресу технологій з'являється все більше і більше можливостей діагностики найнебезпечніших захворювань на строках, коли вони ще повністю оборотні. Діагностичне обладнання стає більш точним і безпечним. Інформаційні технології створюють нові можливості обробки зображень.

Клініка Into-Sana вже більше 10 років підтверджує своє лідерство в діагностиці. Зараз в Одеській області тільки в нашій клініці проводяться ендоскопічні дослідження шлунка та дванадцятипалої кишки з використанням останніх світових досягнень.

Розповідає провідний гастроентеролог клініки INTO-SANA Олена Дмитрівна Біленко:

Ендоскоп останнього покоління OLYMPUS Optera дозволяє збільшувати зображення у 100 разів. Для порівняння: обладнання попередніх поколінь забезпечують збільшення у 20–50 разів. Також ендоскоп дозволяє виконати додаткове масштабування локальної зони ще на 30%.

І найголовніше — наявність революційної технології дослідження слизової шлунка в режимі синьо-зеленого світла (NBI-режим). Він дозволяє побачити рельєф слизової та оцінити характер судинного малюнка. А це — два головних показника патологічних процесів, які так важливо виявити вчасно.

Судинний малюнок слизової шлунка однаковий на всьому протязі й виглядає, як прожилки на листку. Як тільки починається запалення, малюнок змінюється, тому що на цій ділянці змінюється мікроциркуляція. Прожилки стають короткими, товстими, переривчастими. Початкові прояви цього можна побачити тільки за допомогою NBI-режиму. Тому злоякісні зміни шлунка на цьому обладнанні видно на самому початку їх розвитку. Ми можемо відразу говорити, що на цій ділянці, 1–2 мм, за деякий час буде пухлина. Навіть взяття біопсії може вилікувати пацієнта, тому що 1–2 мм шару ми взяли на дослідження. Але за медичними протоколами такий пацієнт повинен отримати лікування і прийти після цього на контрольне дослідження з обов'язковим взяттям біопсії.

Рельєф слизової. На ендоскопах попереднього покоління ми теж вивчали рельєф, але його зміну ми виявляли тільки при залученні в пухлинний процес уже м'язового (найглибшого і найтовщого) шару. Тепер же ми бачимо найперші прояви хвороби на рівні поверхневих шарів — слизового і підслизового. А це означає виявлення патологічних змін при глибині проникнення пухлини всього на 1,5–2 мм, коли м'язовий шар шлунка ще неушкоджений. На цій стадії захворювання повністю виліковне, що особливо цінно для клініцистів.

Днями була пацієнтка, яка обійшла практично всі лікарні міста, і вийшла з них з однаковим висновком — гастрит. І ніхто не розгледів, що картина не зовсім типова для гастриту. Ні КТ, ані рентген, ані звичайна фіброгастроскопія не показали сигнальних ознак пухлини. І добре, що колеги-клініцисти вже знають, що в Into-Sana стоїть обладнання експертного рівня. Ми допомогли лікарю своєчасно виявити проблему. Досить часто ми виявляємо початок онкології там, де інші спокійно відправляють пацієнта додому.

Складно описати словами відчуття, коли я, ендоскопіст з майже 30-річним стажем, побачила перший раз судинний малюнок шлунка в режимі NBI. Напевно, те ж саме відчуває моряк, який все життя провів на палубі, а тут спускається на дно з аквалангом. І досі мене дивує ця картина, вона вже ніколи не залишить мене байдужою.

І сьогодні, після десятиліть роботи в гастроскопії, тисяч проведених процедур я можу сказати: я щаслива, що можу зі 100% професійної достовірності сказати — цей шлунок здоровий. Малюнок і рельєф — це об'єктивні показники. Їх не підробиш. Їх неможливо неправильно інтерпретувати, настільки вони однозначні.

І дуже хочеться звернутися до пацієнтів: не нехтуйте рекомендаціями свого лікаря! Якщо він порекомендував контрольне дослідження, прийдіть у зазначені часові рамки.

Дотримуйтесь простих і дієвих правил профілактики захворювань шлунково-кишкового тракту:
  1. Подбайте про свою фізичну активність.
  2. Не зловживайте їжею.
  3. Вживайте тільки якісні продукти.
  4. Чим простіше їжа, тим краще вона засвоюється організмом.
  5. Думайте про те, що ви п'єте — обирайте очищену воду.
  6. Думки повинні бути позитивними.
  7. Раз на рік покажіться лікарю. Хоча б для того, щоб вам підтвердили: "Ви здорові".

Відгуки про лікарів