Контакт-центр: +38 (044) 393-00-00 +38 (0482) 307-500
Швидка допомога (Одеса) +38 (0482) 343-062 +38 (067) 7343-062 +38 (099) 9343-062

Цукровий діабет. Симптоми та типи

Цукровий діабет – це хронічне неінфекційне захворювання, при якому підшлункова залоза не виробляє достатньої кількості інсуліну, тобто гормону, який регулює рівень цукру у крові. Або ж організм не може ефективно використовувати вироблений інсулін.

За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я 1,5 мільйона людей щороку помирає від цього захворювання. Поширеність цукрового діабету стрімко зростає протягом останніх десятиліть. Лікар-ендокринолог медичних центрів INTO-SANA Козій Ніна Ігорівна нагадує, чим небезпечний діабет та яких лікувальних заходів слід дотримуватись.

Давайте спробуємо розібратись, які бувають типи цукрового діабету (в подальшому ЦД), як їх розрізнити та які основні симптоми і принципи лікування кожного з них.

Основні типи діабету:

  • цукровий діабет 1-го типу;
  • цукровий діабет 2-го типу;
  • гестаційний діабет.

Цукровий діабет 1-го типу – це захворювання, що виникає внаслідок дефіциту інсуліну. Коли підшлункова залоза виробляє занадто мало гормону інсуліну, глюкоза крові стрімко росте. Початок захворювання виникає в молодому віці та має гострий початок. Нажаль, це невиліковне захворювання. Але наука не стоїть на місці та щороку з’являються все нові ліки. Наприклад, препарат з діючою речовиною Теплізумаб, ефективність якого була підтверджена в 2023 р., допомагає відстрочити маніфестацію діабету 1-го типу та сповільнити прогресування вже діагностованого захворювання.

Цукровий діабет 2-го типу - це найпоширеніший тип. Він виникає внаслідок того, що організм перестає відповідати на власний інсулін. У здорової людини відбувається так: вуглеводи з їжею потрапляють в організм, що стимулює підвищення інсуліну в крові. Клітини м’язів, печінки, жирової тканини за допомогою інсуліну починають захоплювати вуглеводи і виробляти з них енергію. Коли ж у пацієнта вже є діабет, підшлункова залоза може виробити достатньо інсуліну (а найчастіше навіть забагато), але клітини його не чують та, відповідно, не перетворюють вуглеводи в енергію. Це призводить до збільшення цукру в крові та зниження енергії у хворого. Найчастіше цукровий діабет цього типу виникає у людей з зайвою вагою. Тому найпершим і основним лікувальним заходом є дієта та збільшення регулярних фізичних навантажень. Медикаментозне лікування, звичайно, також має місце в боротьбі з цим захворюванням. Але таке лікування призначає тільки лікар.

Гестаційний діабет – тип діабету, який виникає у жінок під час вагітності внаслідок неспроможності організму втримати цукор в нормі на фоні гормональних змін. Цей стан минає після пологів, хоча може спостерігатися і протягом певного часу після народження дитини. Будь-які цукрознижуючі ліки, окрім інсуліну, вагітним протипоказані. Тому, якщо дієта та фізичні навантаження виявляться не ефективними, лікар буде змушений призначити інсулін. Жінка, у якої був виявлений гестаційний діабет має по-життєвий ризик виникнення цукрового діабету 2-го типу та повинна перевіряти глюкозу в крові 1 раз на рік.

Симптоми цукрового діабету, незалежно від типу, практично однакові:

  • немотивована втома;
  • сухість в роті, спрага;
  • часте сечовипускання;
  • схуднення, що більш характерне для ЦД 1-го типу;
  • погане загоєння ран;
  • свербіж в області сечостатевих органів.

А от діагностика цукрового діабету буде дещо відрізнятись в залежності від того, який тип ЦД підозрюється. Які обстеження потрібно пройти для діагностики:

  • ЦД 1-го типу – аналіз крові на глюкозу, глікозильований гемоглобін, IA, 2A, GADA;
  • ЦД 2-го типу – аналіз крові на глюкозу, глікозильований гемоглобін та/або тест толерантності до глюкози;
  • гестаційного діабету - тест толерантності до глюкози.

У профілактичних заходах необхідно здавати аналіз на глюкозу в крові раз на рік всім дорослим та дітям, навіть якщо немає захворювання. Якщо аналіз показав підвищений рівень цукру в крові, варто негайно звернутися до лікаря-ендокринолога або терапевта для подальшого лікування. 

В медичних центрах INTO-SANA ви можете здати аналіз крові та записатись на консультацію до лікаря-ендокринолога чи терапевта

Обстежуйтесь і будьте здорові!

Лікарі

Відгуки про лікарів