Контакт-центр: +38 (044) 393-00-00 +38 (0482) 307-500
Швидка допомога (Одеса) +38 (0482) 343-062 +38 (067) 7343-062 +38 (099) 9343-062

Свербіння? Чи потрібно звертатися до лікаря?

Свербіння на шкірі може супроводжувати досить велику кількість захворювань. І не завжди причинами його виникнення є шкірні захворювання. Лікування свербежу буде ефективним тільки за умови впливу на першопричину, що його викликала. Пацієнт має бути готовим до того, що може знадобитися розширене обстеження для діагностики причини, що спричинила свербіж.

Причинами свербіння можуть бути різні хвороби шкіри, алергічні реакції, інфекційні та паразитарні захворювання, порушення обміну речовин в організмі, захворювання шлунково-кишкового тракту, глистні інвазії, цукровий діабет, неврози і цілий ряд інших хвороб.

Найпоширенішими причинами свербежу є дерматити (запальні ураження шкіри) різної етіології та паразитарні захворювання (короста, педикульоз т.д.).

Дерматит може виникати в результаті контакту шкіри з різними хімічними (барвники, миючі засоби), фізичними (холод, сонце) і біологічними (укуси комах, подряпини) чинниками, які, крім безпосереднього негативного впливу на шкіру, можуть запускати алергічну реакцію. Дерматит також може з'являтися в результаті непереносимості пилку, пилу, хутра тварин або конкретних продуктів харчування. Такий дерматит називають атопічним.

Особливу увагу заслуговує кропив'янка - це особливий різновид дерматиту переважно алергічного походження, що проявляється висипом по всьому тілу, що нагадує опік кропивою, та сильним свербінням (за інтенсивністю свербіння поступається тільки корості). Кропив'янка розвивається під впливом тих же факторів - хімічних, фізичних та біологічних, але виникає вона швидше і з більшою силою, з тенденцією до анафілактичної реакції (зниження артеріального тиску, задуха).

До лікаря якої спеціальності необхідно звернутися задля вирішення цієї проблеми?

  • Шкірний свербіж, наявність висипу при відсутності алергічних проявів у минулому - першою консультацією має стати консультація дерматолога.
  • Шкірний свербіж, наявність висипу при алергічних реакціях в минулому (непереносимість будь-яких речовин та інших факторів, алергічний риніт, кропив'янки в минулому, бронхіальна астма, тощо). У цій ситуації слід звертатися до алерголога.
  • Шкірний свербіж при відсутності висипань і алергічних реакцій у минулому - потрібно звертатися до терапевта.
  • Свербіж у жінок в області піхви, а також будь-який свербіж у вагітних - необхідно починати з консультації гінеколога, для чоловіків - до уролога.
  • Свербіж в області ануса - першою консультацією має стати консультація проктолога.

Відгуки про лікарів