Контакт-центр: +38 (044) 393-00-00 +38 (0482) 307-500
Швидка допомога (Одеса) +38 (0482) 343-062 +38 (067) 7343-062 +38 (099) 9343-062

Знизити ризик розвитку «літнього» фарингіту допоможе загартовування

Вважається, що в теплу пору року люди хворіють менше. Тим не менш, на прийомі у терапевтів зараз досить велика кількість пацієнтів з гострими респіраторними захворюваннями.

Причина підвищеної захворюваності в тому, що, рятуючись від спеки, багато хто з нас без побоювань влаштовує протяги в будинку і офісі, часто включає кондиціонер без гострої необхідності. При переміщенні з прохолодного приміщення на теплу вулицю наш організм відчуває на собі дію контрастних температур. Додають проблем і напої з льодом. В результаті температурних стресів і переохолодження організм стає чутливішим до вірусів і бактерій, що кружляють в повітрі, а також до сапрофитной флори, що знаходиться на нашій носоглотці. Здоровій людині не помітна сапрофітна флора. Але тільки варто трохи ослабнути, як вона тут же «піднімає голову» і викликає захворювання глотки, гортані, трахеї, бронхів.

Ще одним негативним фактором є самі кондиціонери. В них може накопичуватися пил, а через постійну вологу - можуть розмножуватися бактерії і грибки. Коли кондиціонер вмикається, потік повітря розносить пил і гриби. Їх потрапляння в дихальні шляхи може стати причиною гострої респіраторної інфекції.

Найчастіші «літні» респіраторні захворювання - фарингіти (запалення слизової оболонки глотки). Вони проявляються вираженим болем в горлі при ковтанні, а також нежиттю. Також можливе ускладнення у вигляді трахеїту, бронхіту, що провокують кашель (вологий або сухий), біль за грудиною, значне підвищення температури.

Лікування фарингітів влітку не відрізняється від таких самих але в іншу пору року: полоскання зіву розчинами антисептиків, прийом відхаркувальних препаратів, а іноді й антибіотиків, інгаляції. У кожному конкретному випадку лікування призначить лікар. Звернутися до терапевта слід при перших симптомах, тоді простіше зупинити розвиток захворювання і знизити ймовірність ускладнень.

Щоб захистити себе від фарингіту, намагайтеся уникати протягів, не сидіть безпосередньо під струменем холодного повітря з кондиціонера, і не забувайте чистити кліматичну техніку. Зміцнити організм в цілому допоможуть загартовування і контрастний душ.

Відгуки про лікарів