Контакт-центр: +38 (044) 393-00-00 +38 (0482) 307-500
Швидка допомога (Одеса) +38 (0482) 343-062 +38 (067) 7343-062 +38 (099) 9343-062

Здоров’я дитини залежить і від вибору одягу

Навесні діти хворіють не менш, ніж взимку. Основна причина цього - переохолодження, викликане легковажним підходом до вибору гардероба батьками. Особливо важливо правильно одягати дітей, адже їх імунітет ще не сформований, попереджають фахівці клініки Into-Sana.

Організму дитини важко протистояти таким стресовим ситуаціям як перегріви і переохолодження. Ці навантаження можуть спровокувати застуду або погіршити її перебіг. Тому батьки повинні більше уваги приділяти вибору одягу для дітей. Головний критерій оцінки - натуральність тканин. Саме натуральні тканини теплопровідні і не викликають подразнень.

«Одяг повинен добре «дихати», не парити і легко пратися. Дитина рухається набагато більше за дорослого, тому не варто одягати її тепліше, ніж самого себе, - радить лікар-педіатр вищої категорії клініки Into-Sana Анна Валеріївна Гнилоскуренко. - Коли погода мінлива і вітряна, беріть на прогулянку ковдрочку для малюка, який ще їздить в колясці. Якщо ж тепло, краще ковдру не використовувати. Інакше малюк може перегрітися, тривожитися і погано спати».

Старші діти на вулиці повинні грати в активні ігри, більше бігати, стрибати. Адже рух для дітей - найголовніше, відзначає лікар. Бажано на прогулянку одягати на дитину декілька шарів вбрання. Тоді, якщо погода виявилася теплішою, ніж ви припускали, одну кофтинку можна зняти. Малюк спітнів?  Уповільніть темп гри, але не зупиняйте її зовсім. В іншому випадку спітніла дитина швидко охолоне і почне замерзати.

Для підлітків вибір одягу не менш важливий, ніж для малюків і молодших школярів. Дівчата повинні носити теплі колготки і штани, інакше від переохолодження може початися запалення яєчників і придатків. З цієї ж причини небажані занадто короткі куртки, які залишають відкритими живіт і поперек.

«Підлітки часто не дослухаються до порад батьків і намагаються одягатись легко і модно. У прохолодну пору можна використовувати термобілизну, яка зберігає тепло і не дозволяє переохолоджуватись», - підказує Анна Валеріївна Гнилоскуренко.

Слід також враховувати, що навесні нічна температура значно нижча за денну. Вранці школярі, які йдуть на заняття, повинні ще тепло одягатися. А вдень вже можна зняти шалик або трохи розстебнути куртку, щоб не перегріватися.

Завдання батьків - допомогти дитині у виборі одягу, зробити акцент на якісні тканини. У цьому випадку дитина буде почувати себе комфортно, а застуди пройдуть стороною.

Відгуки про лікарів