Контакт-центр: +38 (044) 393-00-00 +38 (0482) 307-500
Швидка допомога (Одеса) +38 (0482) 343-062 +38 (067) 7343-062 +38 (099) 9343-062

Зберегти домашній затишок: домашні капці

У наш час постійних стресів і метушні кожен прагне, прийшовши додому, в повній мірі відчути затишок і спокій. Адже відпочинок такий необхідний кожній людині. Що ж можна назвати символом домашнього затишку? Звичайно, улюблені домашні капці. Прийшовши з роботи після тривалого трудового дня, ми опускаємо ноги у зручні капці та нарешті, розуміємо: «Я ВДОМА». Різномаїття капців, яке пропонує нам нинішня промисловість, вражає. Гумові, шкіряні, хутряні, з різних тканин. З підборами та без. З перетинкою та без неї. З декоративних тканин і просто шльопанці. У вигляді лап тварин або такі, що нагадують бальні туфлі. Загалом, на будь-який смак.

Яким же капцям краще віддати перевагу, щоб наші втомлені ніжки почували себе комфортно?

Виявляється, вчені-гігієністи давно знайшли відповідь на це питання. Ігноруючи ці правила, ми ризикуємо, надягнувши свої улюблені домашні капці, або отримати яке-небудь захворювання ніг, або грибок, або просто травмуватися.

Як же уникнути неприємностей?

  • Обирайте капці з натуральних тканин. У них ноги будуть «дихати». Пітливість буде мінімальна, а значить, імовірність розвитку грибку буде незначна.
  • Абсолютно плоска підошва шкідлива для стоп. Те саме можна сказати про високі підбори (залиште їх для вихідних туфель). Щоб стопа займала правильне, комфортне положення, обирайте капці з підйомом приблизно 2 см.
  • Щоб нога менше пітніла, віддайте перевагу фасону капців із відкритим носком. Тим більше що таке взуття виглядає дуже елегантно.
  • Не користуйтеся капцями зі слизькими підошвами. Прикро отримати травму, послизнувшись на власній кухні. Віддайте перевагу капцям із шершавими, гнучкими підошвами.
  • Не забувайте про гігієну. Необхідно мати хоча б одну пару капців на зміну. Прати або знезаражувати їх рекомендовано один раз на тиждень. Ті типи капців, які важко випрати, потрібно знезаражувати, поклавши всередину на ніч поролонову губку, змочену оцтом.
  • Запасіться декількома парами домашнього взуття різних розмірів для гостей. Звичайно, ці капці повинні особливо легко пратися.
  • Особливо ретельно обирайте капці для маленьких дітей. У малюка взуття повинно бути чітко за розміром, із жорстким задником і підйомом приблизно півсантиметра. Дитячі капці повинні фіксуватися на ніжці за допомогою застібки.

Пам’ятайте, що для здоров’я та затишку не існує дрібниць. Якщо ви будете дотримуватися цих нескладних правил і уважно ставитися до себе, то завжди будете почуватися затишно, надягнувши улюблені капці. А значить, комфортний відпочинок після важкого робочого дня вашим ногам гарантований.

Олена Буракова, ендокринолог клініки Into-Sana

Лікарі

Відгуки про лікарів