Контакт-центр: +38 (044) 393-00-00 +38 (0482) 307-500
Швидка допомога (Одеса) +38 (0482) 343-062 +38 (067) 7343-062 +38 (099) 9343-062

Якщо лікування застуди не приносить результату, перевіртесь у алерголога

Сльози, нежить і чихання - це не завжди ознаки застуди. Часто такі симптоми, що з'являються навесні, говорять про наявність полінозу, або, іншими словами, алергії на пилок рослин, - попереджають фахівці клініки Into-Sana.

«Залежно від термінів цвітіння рослин умовно виділяють три кризових періоди: в березні-квітні, коли зацвітають дерева; в травні-червні, коли зацвітають лугові трави; наприкінці липня-вересні, коли пилять бур'янисті і злакові трави, - розповідає лікар алерголог-пульмонолог вищої категорії клініки Into-Sana Тетяна Анатоліївна Голубовська-Компанченко. - Захворювання може проявлятися нападами чихання і рясним виділенням слизу з носа, характерних при алергічному риніті, а також алергічним кон'юнктивітом, сверблячкою слизових глотки. Іноді також зустрічаються приступи задишки і кропив'янка».

У більшості пацієнтів загострення спостерігаються один раз в сезон, коли розквітають ті рослини, пилок яких провокує алергію у конкретного пацієнта. Однак у деяких людей може спостерігатися кілька періодів загострення. Це говорить про наявність алергії на різні алергени, або про перехресну алергію.

Позбутися пилкових алергенів неможливо, так як вони весь час знаходяться навколо нас. Однак деякі заходи дозволяють зменшити кількість провокаторів. Наприклад, рекомендується закривати вікна дрібною сіткою, час від часу збризкуючи її водою. Так менше пилку потрапить в будинок при провітрюванні. Щоб зменшити прояви риніту і кон'юнктивіту слід використовувати антигістамінні препарати і спеціальні глюкокортикостероїдні спреї для носа.

«Єдиний відомий на сьогодні спосіб назавжди позбутися від полінозу, або хоча б істотно зменшити його прояви - специфічна алерговакцинація», - зазначає Тетяна Анатоліївна Голубовська-Компанченко.

Дана процедура проводиться в холодну пору року, коли ще не цвітуть рослини, і, відповідно, немає проявів алергії. Спочатку проводять алерготести на шкірі з алергенами, наявність яких підозрюється, потім, виявивши «винуватців» для конкретного пацієнта, проводять імунотерапію.

Вона полягає в тому, що людина у вигляді ін'єкцій отримує мізерні дози алергену, і її організм вчиться адекватно на них реагувати. Цей метод допомагає зупинити прогресування полінозу та попереджує розвиток ускладнень.

На даний час алерговакцинація застосовується для лікування полінозу у всьому світі і є найбільш ефективним засобом від алергії.

Відгуки про лікарів