Контакт-центр: +38 (044) 393-00-00 +38 (0482) 307-500
Швидка допомога (Одеса) +38 (0482) 343-062 +38 (067) 7343-062 +38 (099) 9343-062

Як розпізнати вірусний кон'юнктивіт?

Очі - основний інструмент кожної людини, що працює. Від гостроти зору залежать можливості для ефективної роботи, а іноді і кар'єра. Тому до здоров'я очей треба ставитися з особливою увагою.

Найпоширеніше явище серед зайнятих людей, студентів та учнів - синдром сухого ока. Через тривалу роботу за комп'ютером з'являються набряклість, свербіж, почервоніння. Щоб позбутися цих неприємних відчуттів, достатньо змінити режим роботи за комп'ютером і використовувати штучну сльозу.

На жаль, подібних заходів недостатньо для лікування інфекційних захворювань очей, що людина може помилково прийняти за банальну втому. Найчастіше восени зустрічається вірусний кон'юнктивіт, що викликаний аденовірусом. Також причиною запалення ока можуть стати інші інфекції. Наприклад, кір чи грип.

Останнім часом спалахи аденовірусних кон'юнктивітів відбуваються один раз на 4-5 місяців.

Запальний процес при вірусній інфекції супроводжують такі симптоми: почервоніння, набряк кон'юнктиви (іноді досить виражений), світлобоязнь і рясна сльозотеча.

На відміну від інших кон'юнктивітів, вірусний кон'юнктивіт з'являється як супутник загальної застуди, системних вірусних інфекцій (кір, вітрянка, краснуха). При огляді на щілинній лампі-мікроскопі виявляються характерні зміни кон'юнктиви.

Оскільки запалення очей має вірусну природу, важливо пройти загальний курс лікування ГРВІ, призначений терапевтом. Інакше на тлі ослабленого імунітету може розвинутися ще й бактеріальна інфекція.

Для терапії при вірусному кон'юнктивіті зазвичай використовуються краплі з вмістом інтерферону (наприклад, Окоферон), противірусні гелі (Вирган), антисептики (Окомістин), нестероїдні протизапальні (Уніклофен). Поліпшення настає після 7-10 дня лікування. Але весь процес лікування триває досить довго.

Ще дві причини осіннього кон'юнктивіту - мікроскопічний кліщ демодекс і алергія.

Восени знижується імунітет. Кліщ може активізуватися і спровокувати демодекозний блефароконьюнктівіт. При цьому повіки червоніють, сверблять, товщають. Обов'язково треба провести лікування за схемою, призначеною лікарем.

Що стосується алергії, то люди, що живуть з нею, мають пам'ятати про ризик і заздалегідь починати капати протиалергічні очні краплі (Опатанол), а за необхідності також приймати протиалергічні таблетки.

Відгуки про лікарів