Контакт-центр: +38 (044) 393-00-00 +38 (0482) 307-500
Швидка допомога (Одеса) +38 (0482) 343-062 +38 (067) 7343-062 +38 (099) 9343-062

Висока температура? Коли слід звернутися до лікаря?

Причини підвищення температури

Підвищення температури тіла найчастіше є захисною реакцією організму на інфекції, сприяє загибелі патогенних мікроорганізмів, прискорюючи реакції імунної системи. Саме з цієї причини лікарі не рекомендують приймати жарознижуючі засоби при субфебрильній температурі, тобто, що не перевищує 38С - потрібно дати організму можливість «боротися» з інфекцією самостійно.

При більш високих показниках, необхідним буде медикаментозний контроль температури - тобто прийом жарознижуючих засобів. Це пояснюється тим, що при більш високій температурі значно збільшується навантаження на серцево-судинну і дихальну системи, що може сприяти розвитку подібного до шокового станів і судомного синдрому (особливо у дітей).

Рідше підвищення температури зустрічається за відсутності запальних процесів в організмі. Спостерігатися це може при порушенні процесів терморегуляції в головному мозку внаслідок його вогнищевих уражень, при гормональних порушеннях (гіпертиреоз), прийомі деяких медикаментів, отруєннях деякими речовинами, неврозах, системних захворюваннях сполучної тканини, пухлинних процесах та ін.

Як реагувати на підвищену температуру?

  • Якщо підвищення температури поєднується з іншими симптомами ГРВІ (нежить, першіння в горлі, кашель і т.д.), можливо самостійне лікування, основними моментами якого є постільний режим і регулярне пиття. При підвищенні температури вище 38С необхідно приймати жарознижуючий засіб.
  • Збереження підвищеної температури на 5-7 - й де нь ГРВІ або повторне підвищення температури після декількох днів її нормалізації - це серьйозний привід для звернення до лікаря. Така ситуація найчастіше свідчить про ускладнення і потребує особливої уваги.
  • При підвищенні температури тіла за відсутності будь-яких симптомів, характерних для ГРВІ, візит до лікаря обов'язковий.

Невідкладно (протягом доби) звертатися за медичною допомогою необхідно в наступних ситуаціях:

  • Температура тіла 39-40С, головні болі, ломота в м'язах, біль при русі очей (підозра на грип).
  • Висока температура тіла з нявністю симптомів, не характерних для банальної застуди: задишка, рясне потовиділення вночі, болі при диханні і кашлі, біль у поперековій ділянці, біль при ковтанні і т.п.
  • Підвищення температури тіла після проведених медичних маніпуляцій та операцій.
  • Висока температура у людини, що повернулася з іншої країни.

Викликати швидку медичну допомогу потрібно в наступних ситуаціях:

  • Висока температура тіла, сильні головні болі, що посилюються при підведенні підборіддя до грудної клітки. У даному випадку необхідно виключити менінгіт зі списку діагнозів.
  • Підвищення температури тіла, нудота, блювота, пронос. Ці симптоми характерні для кишкових інфекцій.
  • Підвищення температури тіла, гострий біль у животі. Ці ознаки характерні для гострої хірургічної патології - гострого апендициту, гострого холециститу, панкреатиту тощо.

У плановому порядку (протягом тижня від моменту появи) необхідно звертатися до лікаря-терапевта у разі субфебрильної температури тіла (37-38С) за відсутності інших яскраво виражених симптомів.

Стан, при якому субфебрильна температура тіла зберігається протягом тривалого часу , і причини цього підвищення незрозумілі, називають лихоманкою неясного генезу. У цій ситуації дуже важливо знайти причину цього стану. Потрібно розуміти, що діагностичний пошук в деяких таких випадках може бути непростим.

У всіх ситуаціях підвищення температури тіла необхідно звертатися до лікаря загального профілю - терапевта. Саме цей фахівець оцінить ситуацію в цілому і визначить найкоротший шлях до одужання.

Будьте здорові!

Відгуки про лікарів