Контакт-центр: +38 (044) 393-00-00 +38 (0482) 307-500
Швидка допомога (Одеса) +38 (0482) 343-062 +38 (067) 7343-062 +38 (099) 9343-062

А ви впевнені, що у вас НЦД (ВСД)?

Якщо назва статті привернула вашу увагу, смію припустити, що загальне уявлення про нейроциркуляторну дистонію (її застаріла назва - вегето-судинна дистонія), ви маєте. Можливо, навіть страждаєте даним захворюванням самі. Тому не ставлю собі за мету детально описувати причини розвитку та лікування даного захворювання, а намагатимуся обгрунтувати важливість проведення диференційної діагностики при НЦД.

Я часто чую від пацієнтів з НЦД: «Я знаю, у мене давно НЦД (ВСД). І в моєї мами таке ж було». А при опитуванні з'ясовується, що загальний аналіз крові робився більше 5 років тому, рентгенологічне дослідження легень - 3 роки тому, а УЗД щитоподібної залози взагалі не проводилося.

У медицині виділяють так звані функціональні захворювання, до яких відносяться:

  • НЦД (ВСД);
  • Дисфункція жовчного міхура і сфінктера Одді;
  • Синдром роздратованого кишковика;
  • Функціональна диспепсія і ряд інших.

Для цієї групи захворювань характерна наявність великої кількості симптомів (скарг) за відсутності органічних (анатомічних) і біохімічних змін. Іншими словами, у людини є скарги, але при обстеженні об'єктивних причин, що пояснюють цей стан, не знаходять.

Це добре чи погано? З одного боку, добре - якщо захворювання функціональне, то у людини гарний прогноз, тобто ймовірність ускладнень, що загрожують життю, мінімальна.

Але існують і негативні сторони цих діагнозів:

  • Під маскою функціональних можуть ховатися серйозні органічні захворювання. Заспокоєність пацієнта і лікаря подібним діагнозом часто призводить до пізньої постановки вірного діагнозу. Обсяг обстеження при подібних станах має бути досить великим - тільки виключивши УСІ причини, лікар залишає діагноз функціонального захворювання і рекомендує подальше спостереження.
  • Лікування функціональних хвороб носить симптоматичний характер, тобто призначені препарати усувають симптоми (наприклад, серцебиття), але не впливають на першопричину захворювання. Подібне лікування полегшує життя людини, але не вирішує проблему - не виліковує.

У цій статті ми зупинимося докладніше на діагнозі «нейроциркуляторна дистонія».

Скарги, характерні для НЦД (ВСД):

  • Ниючі болі, що тягнуть в області серця на фоні перевтоми, хронічного стресу або гостро виниклі в стресовій ситуації; дані болі не пов'язані з фізичним навантаженням, їх інтенсивність не змінюється при зміні положення хребта. Поліпшення стану відбувається після прийому серцевих крапель «Корвалол», «Барбовал», таблеток «Валідол», «Корвалтаб», «Корвалмент» і т.п.
  • Мінливість частоти серцевих скорочень (найчастіше в бік збільшення) і цифр артеріального тиску (частіше в бік зменшення).
  • Почуття незадоволеності вдихом, стисненого дихання або нестачі повітря, часті «тужливі» вдихи.
    Астенічний синдром, що проявляється слабкістю і швидкою стомлюваністю під час фізичних і розумових завантажень.
  • Вегетативно-судинні кризи з почуттям внутрішнього тремтіння, головним болем, запамороченням, нудотою, а іноді і блювотою.
  • Субфебрильна температура - коливання температури тіла від 37°С до 37,3°С.
  • Безпричинна дратівливість, відчуття тривоги, порушення сну.

Залежно від комплексу скарг в диференціальної діагностики використовують такі дослідження:

  • Загальний аналіз крові розгорнутий (з формулою). Дослідження допомагає визначити рівень гемоглобіну і виключити наявність анемії або інших захворювань крові, що проявляються слабкістю і серцебиттям.
  • Визначення рівня глюкози в крові. Дозволяє виключити цукровий діабет. Дане обстеження особливо актуально для людей, кровні родичі яких хворіють на цукровий діабет другого типу.Астенічний синдром часто буває першим проявом цукрового діабету.
  • Загальний аналіз сечі. Допомагає виключити захворювання нирок і сечовивідних шляхів, які можуть проявлятися субфебрилітетом.
  • Електрокардіограма і ехокардіограма (УЗД серця). Призначаються з метою виключення захворювань серця.
  • Рентгенографія органів грудної клітини. Призначається при дихальних розладах, субфебрилітеті, астенічному синдромі з метою виключення туберкульозу легенів та інших захворювань дихальної системи. Додатково може бути призначено проведення дослідження функції зовнішнього дихання, при якому вимірюються обсяг і швидкість повітря, що видихається. Таким чином виключається бронхіальна астма та хронічні обструктивні захворювання легень.
  • Ультразвукове дослідження щитоподібної залози, а, при необхідності, і аналіз крові на гормони щитовидної залози. Обстеження дозволить виключити патологію з боку щитоподібної залози, яка може проявлятися болями в області серця, прискореним серцебиттям, підвищеною дратівливістю, плаксивістю, погіршенням пам'яті, відчуттям «комка» в області шиї.
  • УЗД органів черевної порожнини. Обстеження шлунково-кишкового тракту необхідно проводити при астенічному синдромі, загальних проявах інтоксикації.
  • Консультація ЛОР-лікаря і стоматолога. Виключення хронічної інфекції необхідно при станах, що супроводжуються субфебрилітетом і астенічним синдромом.
  • Консультація невролога. Обстеження у невролога проводиться для виключення ураженнь периферійних нервів і для уточнення причин виникнення головних болів.
  • Обстеження на глисти. Дане дослідження призначається за наявності астенічного синдрому, субфебрилітету, кашлю.
  • Консультація гінеколога (для жінок), уролога (для чоловіків) за наявності субфебрилітету, для виключення інфекцій, що передаються статевим шляхом та інших хронічних захворювань статевої системи.

Безумовно, не у всіх ситуаціях необхідно проведення всіх зазначених вище досліджень. А в ряді випадків можуть знадобитися додаткові обстеження. Процес диференціальної діагностики носить послідовний характер - після бесіди з пацієнтом лікар визначає перший етап діагностики з мінімальним набором досліджень, далі залежно від отриманих результатів при необхідності визначається другий етап діагностичного пошуку і т.д.

За таким же принципом виключення лікар діє і при інших функціональних захворюваннях.

Дуже б не хотілося, що б після прочитання цієї статті ви почали фанатично проводити ЕКГ після кожного випадку дискомфорту в області серця з метою знаходження органічних змін, але й жити з болем в області серця, вживати «Валідол» і принципово не відвідувати лікаря - теж не кращий варіант. Завжди є золота середина і здоровий глузд, знайти який вам допоможе грамотний фахівець.

Випадок 1

Жінка, 26 років. Заміжня 3 роки, дітей немає, живе з чоловіком і його мамою у двокімнатній квартирі. Неодноразово зверталася до терапевта зі скаргами на напади серцебиття, нестачі повітря, аж до задухи, болі в області серця ниючого характеру, що виникають ввечері перед сном.

Була обстежена: проконсультована у кардіолога, невролога, пульмонолога. Виключена органічна патологія, виставлений діагноз «НЦД». Відчутного ефекту від лікування не спостерігалося.

По закінченні двох років, пацієнтка звернулася до мене з простудним захворюванням. На питання, чи продовжуються напади, з'ясовується, що вона розлучилася з чоловіком, вийшла вдруге заміж, і всі напади «як рукою зняло». Пояснення просте: «Ми з новим чоловіком живемо в окремій квартирі, і свекруха не підслуховує під дверима, коли ми лягаємо спати».

При виключенні органічної патології, при істинному функціональному розладі роль психологічних факторів виходить на перший план.

У цій ситуації необхідно відповісти собі не такі питання:

  • Чи живете ви в злагоді з собою?
  • Чи піклуєтеся ви про себе в достатній мірі?
  • Чи задоволені ви своїм життям?

Першим кроком у такій ситуації має бути усвідомлення, що саме ви у відповіді за своє здоров'я. Спробуйте переосмислити свій спосіб життя - чи правильно ви відпочиваєте, чи раціонально харчуєтеся, наскільки ефективно здатні справлятися зі стресами, чи оточують вас потрібні вам люди?

Розібратися з подібними проблемами вам може допомогти психолог.

Випадок 2

Дівчина 18 років. Виклик терапевта додому. Скарги: виражена слабкість, апатія, «немає сил встати з ліжка», незначний головний біль. Діагноз НЦД виставлений рік тому. Дане погіршення почалося різко, хворіє 2-й день. Тричі викликали швидку допомогу. Діагноз: «НЦД». При огляді видимих змін з боку внутрішніх органів немає. При опитуванні заперечує вживання будь-яких препаратів, наркотичних засобів, алкоголю.

Призначено широкий спектр обстежень. На момент огляду батьки категорично відмовилися від госпіталізації. Увечері цього ж дня почалося нестримне блювання. Дівчина була госпіталізована в неврологічне відділення, де провели МРТ головного мозку, в результаті чого виявлено пухлину в потиличній області. У цю ж ніч пацієнтка була прооперована.

При наявності скарг і відсутності причин, що їх пояснюють, необхідно регулярно обстежуватися. Бажано спостерігатися у одного лікаря, який зможе оцінювати ситуацію в динаміці, а, отже, управляти нею.

Випадок 3

Молодий чоловік, 19 років. На огляді з мамою. Скарги на болі в області серця, слабкість, напади серцебиття. Погано себе почуває близько місяця. Навчається в ПТУ. Повністю обстежений, проконсультирований кардіологом, виставлений діагноз «НЦД». Призначено загальнозміцнюючі препарати. Належного ефекту немає. Мама наполягає на консультації в інституті кардіології. Повторно запитую про шкідливі звички, на що мама відповідає, що її син не п'є і не курить. Молода людина сидить «опустивши погляд». Пропоную прийти на прийом без мами. Наступного дня молодий чоловік приходить до мене на прийом і запитує: «Наталя Олексіївна, а в мене може боліти серце через те, що я курю драп протягом останніх чотирьох років?»

Ось вам і НЦД...

Тож підведемо підсумок.

  1. При функціональних захворюваннях вкрай важливо пройти розширене обстеження з метою виключення органічної патології - справжньої причини хвороби.
  2. За відсутності органічної патології необхідно проаналізувати спосіб свого життя, свої бажання, досягнення тощо. Подібний самоаналіз і наступні коригувальні дії можуть позбавити людину від хвороби назавжди.
  3. За відсутності органічної патології і негативних психологічних факторів необхідно регулярне спостереження у лікаря і продовження діагностичного пошуку.

Лікарі

Відгуки про лікарів