Контакт-центр: +38 (044) 393-00-00 +38 (0482) 307-500
Швидка допомога (Одеса) +38 (0482) 343-062 +38 (067) 7343-062 +38 (099) 9343-062

Чи шкідливо шмигати носом?

Навіщо в носі виробляється слиз? Як правильно видаляти виділення з носу? При закладеності носу капати судинозвужувальні або дихати ротом? - На ці та інші запитання відповідає лікар-терапевт першої категорії медичних центрів Into-Sana Ганна Миколаївна Бубирьова.

Скажіть, коли виникає нежить, і яку функцію виконує?

Нежить є одним з типових симптомів ГРВІ. В результаті ураження слизової оболонки носа вірусом розвивається її запальна набряклість, посилюється продукція носового слизу. Можна розглядати нежить як захисну функцію організму, оскільки таким чином гальмується просування вірусів вглиб дихальних шляхів. До складу слизу, який утворюється в носі і забезпечує постійне змивання вірусних частинок, входять різні речовини, що нейтралізують віруси. Основні негативні сторони нежиті - він призводить до набряклості слизової оболонки і ускладнення дихання.

Якими мають бути правильні дії при виникненні нежитю?

Хворому необхідно прагнути підтримувати правильну консистенцію слизу в носі і не допускати її висихання. Щоб слиз ефективно змивав віруси, його консистенція не має бути густою. Загуслий або висохлий слиз є зручним середовищем для розмноження мікроорганізмів. Також необхідно зберегти носове дихання.

Підтримати потрібну консистенцію слизу допоможуть рясне пиття і періодичне зволоження слизової оболонки носа. Для цього використовують слабкий розчин солі (фізрозчин) або сольові краплі та спреї, до складу яких входить все той же фізрозчин з додаванням додаткових компонентів. Зволожувати слизову оболонку носа слід щедро, не бійтеся перезволоження - при ГРВІ це неможливо.

Як правильно видаляти слиз з носа?

Для видалення слизу прийнято шмаркатися, але при цьому важливо не перестаратися. Для ефективного видалення слизу повітря в носі повинно рухатися швидко, без зайвого надування. Тоді виникає негативний тиск, який захоплює слиз з потоком повітря. Якщо ж ви, шмаркаючись, прикладаєте підвищені зусилля, то в порожнині носа, навпаки, створюється високий тиск, який заштовхує слиз в отвори навколо-носових пазух, тим самим підвищуючи ймовірність ускладнень. Видалення слизу з порожнини носа в ротоглотку, часто іменоване шмиганням, цілком допустимо. Прийнято вважати, що це неправильно, насправді ж це просто не дуже естетично, а в усьому іншому спосіб дуже ефективний і абсолютно безпечний. Головною перевагою шмигання носом є те, що використовуючи такий метод, неможливо створити позитивний тиск в порожнині носа. Також варто відзначити, що заковтування слизу при ГРВІ абсолютно безпечне.

Як зберегти носове дихання при нежитю?

З набряком слизової оболонки носу борються за допомогою судинозвужувальних препаратів. Зараз в аптеках представлений широкий асортимент таких засобів. Використовувати їх для самолікування не зовсім правильно, але у зв'язку з їх надмірною популярністю варто сказати про них кілька слів. Такі лікувальні засоби швидко і ефективно звужують судини слизової оболонки шляхом зниження кровопостачання. Це призводить до зменшення набряку слизової оболонки і скорочення вироблення слизу в носі. Однак при цьому підсушується слизова оболонка, що робить її більш сприйнятливою до пошкоджень. Такий стан речей може стати причиною затягування термінів одужання і виникнення ускладнень. Потрібно прагнути дотримуватися розумного балансу між комфортним диханням і збереженням достатньої кількості слизу правильної консистенції. Ще однією негативною властивістю судинозвужувальних крапель і спреїв є розвиток звикання слизової оболонки носа до препарату, так званий медикаментозний риніт. Тривале використання препарату викликає порушення регуляції судинного тонусу, судини слизової оболонки розширюються, і як тільки припиняється дія препарату, повертаються набряк і закладеність носа. Хворому знову потрібно скористатися краплями, і так до нескінченності.

Чи можна уникнути неприємних наслідків використання судинозвужувальних засобів?

Якщо ви не можете дихати носом при ГРВІ, то використання судинозвужувальних спреїв виправдане і необхідне. Під час хвороби важливо дихати носом; якщо ви дихаєте ротом, особливо при підвищеній температурі, це може зашкодити організму. Найбільш раціонально застосовувати судинозвужувальні краплі на ніч, оскільки порушення носового дихання і скупчення слизу більш імовірні під час сну. Використовуйте краплі за потребою, не варто капати судинозвужувальні засоби, якщо пройшло 6-8 годин після попереднього закапування і ніс нормально дихає. Пам'ятайте, чим довше і частіше ви використовуєте судинозвужувальні засоби, тим вище ймовірність звикання і виникнення різних побічних ефектів. Курс тривалістю в 3-4 дня не призведе до розвитку звикання, але якщо ви використовуєте судинозвужувальні препарати довше 5 днів, то можна казати, що неприємності вам гарантовані. До того ж, якщо захворювання не проходить за 5 днів, то це вже не ГРВІ, а щось серйозніше, і вам необхідно звернутися до лікаря.

Відгуки про лікарів