Контакт-центр: +38 (044) 393-00-00 +38 (0482) 307-500
Швидка допомога (Одеса) +38 (0482) 343-062 +38 (067) 7343-062 +38 (099) 9343-062

Лікарі клінік Into-Sana наголошують, що печію терпіти не можна!

Сьогодні навряд чи вдасться відшукати людину, яка хоча б раз в житті не відчувала цього явища. Багато хто може не розуміти, що відчувають печію. Молоді люди і люди середнього віку частіше страждають від печії, що здатна значно погіршити якість життя і знизити працездатність.

Що ж таке печія?

Печія - це відчуття дискомфорту або печіння за грудиною, що поширюється догори від епігастральної області, іноді вона може поширюватись в область шиї. Основною причиною печії є закид кислого вмісту зі шлунку в стравохід. Соляна кислота, що знаходиться в шлунку - це дуже агресивне середовище, але слизова шлунка від неї надійно і ретельно захищена, на відміну від слизової оболонки стравоходу. Ось вона і страждає, виникає відчуття печіння, біль і дискомфорт, коли в неї потрапляє кислий вміст.

Масштаби цієї проблеми не просто значні, вони колосальні! Поява печії може свідчити про наявність різноманітних хвороб і функціональних розладах шлунково-кихкового тракту з жахливими назвами. Також лікарі відзначають, що відчуття печіння за грудиною може бути і проявом захворювань серцево-судинної системи, не тільки органів травлення. Печіння за грудиною характерне для стенокардії, а іноді виникає і при підвищенні артеріального тиску. Тому при виникненні неприємних відчуттів, що нагадують печію намагайтесь якомога швидше нанести візит до лікаря. Лікарі медичних центрів Into-Sana радять не зволікати зі зверненням, оскільки будь-яке захворювання на перших етапах легше лікувати, ніж вже давно занедбане. Лікар зможе встановити вірний діагноз після ретельного обстеження органів шлунково-кишкового тракту та серцево-судинної системи.

Трапляється, що від печії страждають практично здорові люди. В цьому випадку причина дискомфорту в неправильному харчуванні, зловживанні гострими приправами, жирною їжею, алкогольними напоями. Також існують випадки, в яких печію здатні викликати кислі фрукти, наприклад, яблука, лимони і сливи. Також кефір та інші кисломолочні продукти, і навіть чорний хліб.

Напади печії, болю і загрудинного печіння можуть турбувати особливо після підйому тяжких речей або фізичних навантажень, коли різко підвищується внутрішньочеревний тиск і відбувається закид вмісту шлунку в стравохід.

Рекомендації для тих, хто відчуває печію:

  • Поставте ліжко під кутом: спіть, вкладаючи голову на ту частину ліжка, що піднята не менше, ніж на 15 сантиметрів.
  • Після прийому їжі уникайте нахилів, та не приймайте горизонтальне положення, не піднімайте тяжких речей, намагайтеся не виконувати важкі фізичні навантаження.
  • Вечеряйте не менше, ніж за 2 години до сну.
  • Уникайте продуктів, що провокують печію: кислі соки, алкоголь, кава, шоколад, гострі страви, жирну їжу.
  • Не надягайте тугий одяг і пояса.
  • Якщо ви власник обсягів «з надлишком», намагайтеся позбутися зайвої ваги, уникайте переїдань.
  • Якщо у вас є поганих звичок (паління, алкоголь) - кидайте.

Відгуки про лікарів