Контакт-центр: +38 (044) 393-00-00 +38 (0482) 307-500
Швидка допомога (Одеса) +38 (0482) 343-062 +38 (067) 7343-062 +38 (099) 9343-062

Вікові зміни відбуваються в усіх органах та системах.

Шкіра стає тонкою та сухою, з'являється гіперпігментація. Підвищується ризик розвитку онкологічних захворювань шкіри та слизових оболонок. Підшкірножирова клітковина тоншає, можливі порушення процесів терморегуляції.

Кісткова система. У кістках зменшується вміст кальцію, вони стають крихкими, ризик переломів збільшується. Змінюється структура хрящів суглобів, вони деформуються. Зміни призводять до болю в суглобах та у хребті, обмеження рухомості.

Дихальна система. Тканина легень стає менш еластичною, вентиляція зменшується, порушується газообмін. Зміни можуть призвести до розвитку гіпоксії (кисневого голоду тканин), підвищують ризики захворіти на пневмонію.

Серцево-судинна система. Артеріальний тиск підвищується, що суттєво збільшує навантаження на немолоде серце. Судини втрачають еластичність, у них з'являються та збільшуються атеросклеротичні бляшки через підвищення рівня холестерину в крові. Старіння сердцево-судинної системи часто призводить до інфаркту, інсульту, серцевої недостатності, які є найпоширенішими причинами смерті. Хвороби серця і судин погіршують перебіг інших захворювань, порушують функції всіх органів та систем.

Система травлення. Секреція слини та соків органів травлення зменшується, слизова шлунку тоншає, стає вразливішою. Ці зміни збільшують ризик розвитку виразки. Погіршується перистальтика кишковика, часто виникають закрепи. В результаті дистрофічних змін знижується функція підшлункової залози, зростає ризик розвитку цукрового діабету. Знижується дезінтоксикаційна функція печінки, збільшується час, необхідний для виведення токсичних речовин, зростає ризик отруєнь. Порушення інших функцій цього органу призводить до порушення обміну речовин, зниження відновлювальних властивостей організму.

Сечостатева система. Знижується функція нирок, зростає час, необхідний на виведення продуктів розпаду лікарських препаратів. М'язи сечового міхура втрачають еластичність, що супроводжується збільшенням частоти сечовипускань та розвитком нетримання сечі. У чоловіків з віком часто розвивається аденома простати. Це ускладнює сечовипускання та може призвести до гострої затримки сечі. У жінок в період менопаузи суттєво зростає ризик розвитку онкологічних захворювань.

Центральна нервова система. У людей похилого віку порушується сон, часто розвивається безсоння. Зниження якості сну призводить до виникнення постійного відчуття втоми та розбитості. Захворювання серцево-судинної системи провокує ослаблення пам'яті, виникнення запаморочень, головного болю, порушення функції вестибулярного апарату.

Органи чуття. З віком може розвинутися катаракта (помутніння кристалика) та глаукома (підвищення внутрішньоочного тиску). Слух гіршає, також знижується нюх і здатність відчувати смаки.

Імунна система. У людей зрілого віку зниження активності імунної системи призводить до підвищення ризику інфекційних та онкологічних захворювань.

Сучасна медицина не здатна зупинити процеси старіння. Але їй під силу уповільнити їх, знизити ризики та покращити якість життя людини.

Відгуки про лікарів