Контакт-центр: +38 (044) 393-00-00 +38 (0482) 307-500
Швидка допомога (Одеса) +38 (0482) 343-062 +38 (067) 7343-062 +38 (099) 9343-062

Схуднути без дієт і шкоди для здоров'я можливо

За зиму багато людей набирають вагу, а навесні прагнуть швидше її позбутися. Застосовуються найрізноманітніші дієти, у тому числі і досить суворі. Фахівці клініки Into-Sana застерігають від експериментів із харчуванням, особливо зараз, коли у більшості українців спостерігається гіповітаміноз.

Набирати вагу взимку – нормально з точки зору генетики та еволюції. Цей механізм допомагав нашим предкам пережити холодну і голодну пору року. До того ж, зазвичай в холоди ми менше рухаємося і менше витрачаємо енергії, що сприяє збільшенню ваги. Тому не слід занадто суворо себе заосуджувати і карати дієтами за «зайві кілограми».

«Однією з найбільш шкідливих вважається дієта з різким обмеженням їжі, – попереджає лікар-гастроентеролог вищої категорії клініки Into-Sana Людмила Вікторівна Путренко. – Справа в тому, що швидка втрата ваги запускає в організмі механізми, спрямовані на зменшення темпів втрати жиру і уповільнення обміну речовин. Але при переході на звичайне харчування кількість жирової тканини збільшується навіть при менш калорійному раціоні. Організм починає накопичувати жирову тканину про запас».

Ще однією негативною стороною голодування є зменшення надходження в організм вітамінів, мікроелементів і мінералів. Це в підсумку призводить до гіповітамінозу, зниження імунітету, появі проблем зі шкірою, волоссям, порушення вироблення гормонів та ферментів.

Не менш шкідливими є дієти зі збільшеним вмістом білків, жирів і обмеженням вуглеводів – такі як дієта Аткінса і «Кремлівська». Велика кількість жирів перевантажує печінку і підшлункову залозу, підвищує ризик виникнення гормонального дисбалансу. Надмірне споживання білків при обмеженні клітковини сприяє посиленню в кишківнику гнильних процесів, викликає дисбактеріоз, сприяє утворенню великої кількості токсичних метаболітів (індол, скатол, аміак), токсичних амінокислот, які всмоктуються в кров і перевантажують печінку.

Моно-дієти, які припускають харчування тільки супом, гречкою, рисом, шоколадом або кисломолочними продуктами, можуть використовуватися, але тільки в якості одноденного розвантаження.

«Значне випробування для всіх систем організму - дотримання Великого посту, – зазначає Людмила Вікторівна Путренко. – Піст сприяє очищенню організму, нормалізації обміну речовин, зміцненню організму. Однак людям, що мають запальні захворювання шлунково-кишкового тракту, постити не раджу. Надлишок клітковини може привести до загострення захворювань».

Загальних рецептів схуднення не існує, переконана лікар. Для кожної людини повинна бути своя дієта. Не можна дотримуватися короткий час жорсткої дієти, а потім повертатися до звичайного харчування. Це призведе до ще більшого зростання ваги.

До того ж, жінкам слід підбирати раціон харчування зважаючи на свій вік. Під час клімаксу зменшується вироблення яєчниками естрогену. Продукувати цей гормон належить жировій тканині, тому її обсяг поступово збільшується. У зв'язку з цим прагнути до ідеальної ваги будь-яким шляхом не варто.

Протипоказано сідати на дієти вагітним жінкам, годуючим мамам, жінкам з порушенням менструального циклу, в передклімактеричному періоді і при клімаксі, а також після перенесених важких захворювань і операцій.

Перш ніж сідати на дієту, слід переконатися, що дійсно є зайва вага, і проконсультуватися у лікаря. Для визначення зайвої ваги зазвичай використовується індекс маси тіла: співвідношення ваги в кілограмах до квадрату зросту в метрах (ІМТ = маса тіла, кг/зріст ² (м²). Ідеальний показник ІМТ в межах 20-25 кг/м². Про ожиріння говорить показник ІМТ більше 30 кг/м².

Можна також визначати норму, вимірюючи об'єм талії. У нормі, талія у жінок повинна бути 80-85 см. Збільшення цього показника свідчить про абдомінальне ожиріння.

Щоб позбутися зайвих сантиметрів на талії і стегнах, дієти зовсім не обов'язкові, запевняє лікар. Досить зменшити на третину споживання таких продуктів як цукор, хліб і хлібобулочні вироби, каші, картопля, виноград, банани, вершкове масло, сметана, вершки, сало, жирні сорти м'яса. Раціон слід збагатити овочами, зеленню, нежирним м'ясом і рибою, молоком.

Набагато ефективніше обмежень у їжі – фізичні навантаження. Всім піде на користь ходьба, фітнес і плавання. Вже через місяць занять талія стане тоншою, м'язи – більш міцними і пружними, а ваги покажуть зменшення маси тіла на 2-3 кг. Таке схуднення найбільш оптимальне для сучасної жінки. адресу: info@into-sana.ua.

Відгуки про лікарів