Контакт-центр: +38 (044) 393-00-00 +38 (0482) 307-500
Швидка допомога (Одеса) +38 (0482) 343-062 +38 (067) 7343-062 +38 (099) 9343-062

Розлад шлунку. Коли потрібно бити тривогу?

Основна небезпека діареї полягає в зневодненні організму. Інша небезпека - маскування серйозних хронічних захворювань під банальний розлад травлення. Лікар-терапевт першої категорії медичних центрів Into-Sana Бубирева Ганна Миколаївнарозповідає, про випадки коли можна обійтися домашнім лікуванням, а коли необхідно звернутися до фахівця.

Під діареєю (проносом) зазвичай розуміють розлади випорожнень. Діарея - це збільшення обсягу калових мас, збільшення вмісту в них води, почастішання дефекації. Нормальним для дорослої людини вважається випорожнення від 2 разів на добу до одного разу на два дні.

Причинами діареї можуть бути:

  • бактеріальні інфекції (сальмонельоз, стафілококова інфекція, холера, дизентерія та ще багато інших);
  • вірусні інфекції, що викликані різними видами ентеровірусів (у тому числі і так званий кишковий грип);
  • вживання великої кількості деяких харчових продуктів (слив, абрикосів);
  • недостатність функції підшлункової залози;
  • порушення моторики кишківника при так званому синдромі подразненого кишківника.

Домашнє лікування можливе в таких випадках:

  • якщо захворювання виникло раптово, а не розвивалося поступово (протягом тижнів або місяців);
  • якщо немає високої температури, частої, повторної блювоти;
  • якщо ви захворіли один, а не вся група людей, що з вами приймали їжу;
  • якщо поліпшення самопочуття настає протягом однієї доби, швидко проходить блювота і нормалізуються випорожнення.

В іншому випадку необхідно звернутися за допомогою до лікаря, і лікар визначить необхідний обсяг обстеження, призначить лікування, перевірить необхідність в госпіталізації.

Якщо у вас є сумніви щодо вжитих напередодні продуктів, якщо немає виразки шлунка, хронічного гастриту або дуоденіту, але наявні вищеописані умови, можна лікуватися в домашніх умовах.

Основними лікувальними заходами мають бути:

  • відновлення втрат води в організмі; для цього краще пити прохолодну кип'ячену воду невеликими порціями протягом декількох годин, щоб не викликати або не посилювати блювоту (приблизний обсяг - 2-3 л для дорослої людини, іноді більше);
  • голод мінімум впродовж 1 доби; будь-яка їжа, що приймається буде їжею не тільки для вас, а й для хвороботворних мікроорганізмів.

Сорбенти дають лише допоміжний ефект. Можна в якості сорбенту випити протягом доби 2-3 пакетика "Смекти". Замість кип'яченої води можна пити готові сольові суміші (типу "Регідрон"). Що стосується мінеральної води, можна приймати хлоридно-натрієві мінеральні води, до них відносяться «Куяльник», «Миргородська» без газу. З газом і лужні (гідрокарбонатно-натрієві) мінеральні води, такі як «Поляна Квасова», «Боржомі», «Свалява», приймати не можна, оскільки вони за рахунок виділення газу в просвіті кишківника посилюватимуть перистальтику, отже, учащати випорожнення, можуть викликати або посилити блювоту.

Народні методи лікування проносу, наприклад, спроба нагодувати хворого рисом або крохмалем, звичайно лише посилять тяжкість стану пацієнта. В жодному разі не рекомендую використовувати такі «народні» методи.

Тривале послаблення випорожнень або частий його розлад, крім ризику зневоднення й порушення мінерального і кислотно-лужного балансу організму, може бути симптомом серйозних хронічних захворювань шлунково-кишкового тракту. В такому випадку, чим раніше встановлено діагноз і розпочато лікування, тим кращий прогноз. Звертайтеся вчасно до лікаря.

Відгуки про лікарів