Контакт-центр: +38 (044) 393-00-00 +38 (0482) 307-500
Швидка допомога (Одеса) +38 (0482) 343-062 +38 (067) 7343-062 +38 (099) 9343-062

Правила та поради для любителів сауни

У народі вже століттями живе приказка: «Лазня парить – здоров’я дарить». Це недарма.

З історичних джерел нам відомо, що єгипетські жерці протягом доби бували в лазні декілька разів, і вдень, і вночі. Помірне харчування і безмежна любов до лазні і масажу дозволяли їм успішно боротися з передчасною старістю. Єгипетські лікарі тих часів виправдано вважалися найкращими у світі, а їх мистецтво в лікуванні різних хвороб не обходилося без банного ритуалу.

Як написано в одному із стародавніх писань:

«Десять переваг дає обмивання: ясність розуму, свіжість, бадьорість, здоров’я, силу, красу, молодість, чистоту, приємний колір шкіри і увагу красивих жінок».

Прогрівання сприятливо і позитивно впливає на функціональний стан всіх органів і систем організму, сприяє поліпшенню обміну речовин, розвитку захисних і компенсаторних механізмів. Баня та сауна позитивно впливає на серцево-судинну, дихальну, теплорегулюючу і ендокринну системи, відновлює нервову систему, повертає бадьорість, допомагає реабілітувати сили після фізичних і розумових навантажень.

Сьогодні існує декілька видів гарячого оздоровлення, а саме:

  • російська баня з досить високою температурою і вологістю повітря;
  • римська чи турецька лазня з не дуже гарячим повітрям і майже 100% вологістю;
  • сауна (фінська лазня) із сухим гарячим повітрям і невисокою вологістю, з обов’язковим водяним чи повітряним охолодженням;
  • інфрачервона сауна;
  • інші.

Різниця між сауною та банею – в різних режимах температури і рівня вологості. У сауні жарко (70–110°С) і сухо (вологість 5–7%). У бані ж, навпаки, тепло (40–65°С) і дуже вогко (вологість – 50-100%). Зрозуміло, що чим вища температура, то сухішим має бути повітря, аби не завдати шкоди шкірі і системі кровообігу. Для багатьох суттєвої різниці між банею та сауною немає. За словами фахівців, схожість їх у тому, що обидві призначені для виведення шлаків з організму шляхом потовиділення. Спільний оздоровчий ефект сауни і бані полягає в контрастній дії на організм тепла і холоду. Після того, як тіло сильно прогрілось, треба обов’язково охолодитися.

Російська баня призначена для тих, хто любить погріти кісточки. Її ще називають парною, тому що її простір заповнюється насиченою водяною парою, яка створює туман, з температурою у межах 40–50°С (максимум 65°С). Повітря в російській бані вологе, насичене маслами цілющих трав. «Родзинка» - масаж віником, який підсилює кровообіг.

В бані пори глибоко очищуються, а шкіра регенерується. При регулярних візитах до бані нормалізується робота сальних залоз, підвищується пружність шкіри, виводиться з організму надлишок води (відповідно, і ваги), обмінні процеси активізуються. Охолодження здійснюється різними способами: водою, перебуванням на свіжому повітрі, обтирання снігом.

Римська лазня (терма) - обігрівається сухим гарячим повітрям, температура якого в теплому приміщенні – тепідарії – досягає 40–45°С, а в лаконікумі (кальдарії) – 60–70°С. Обидва приміщення обладнані дерев’яними лавками, розташованими на різній висоті.

Охолодження здійснюється в басейнах з різною температурою води. Особливістю римської терми є те, що у ній усе повинно бути виготовлено з каменю (граніту, базальту, мармуру тощо).

Турецька лазня (хаммам) – вважається «найм’якішою» банею з температурою повітря 50 і 40°С при 100% вологості. У хамамі паритися не прийнято: тут спочатку лежать на животі на розігрітих кам’яних лавках, потім роблять мильні процедури, причому велика увага приділяється розтиранню поверхні шкіри жорсткою мочалкою – це додатковий масаж і пілінг. Чи корисний хамам? Звичайно! Велика кількість пари зволожує шкіру тіла. Охолодження проводиться у спеціальному приміщенні за допомогою обливання водою з температурою, що поступово знижується, або під час перебування у приміщенні з кімнатною температурою.

Фінська баня (сауна) - це так звана суха баня. Повітря в ній сухе, а температура коливається від 70 до 100°С. У фінській сауні не можна користуватися віником, інакше можна заробити опіки. Все, що можна робити - спокійно сидіти або лежати. В цей час тіло прогрівається, розширюються судини, активізується потовиділення і організм самоочищається.

Охолодження проводять на свіжому повітрі або у воді. Ефект класичної фінської сауни базується на чергуванні дії сухого жару (80–100 градусів) і холодної води. Під час першої фази тіло інтенсивно потіє. Внаслідок цього посилюється прилив крові до шкіри, з організму виводяться шлаки, шкіра очищається. Після відвідування фінської сауни варто скупатися у холодній воді, або, якщо є така можливість, обтертися снігом. Такі процедури бадьорять, зміцнюють кровоносні судини, сприятливо впливають на імунну систему і систему кровообігу. Особливістю фінської сауни є те, що її виготовляють з дерева.

Інфрачервоні сауни. Одним з засобів турботи про здоров’я і красу є інфрачервона сауна або інфрачервона кабіна, яка не має нічого спільного зі звичайною сауною і банею. Особливість ІЧ-сауни у тому, що незважаючи на глибоке прогрівання тіла, температура всередині не перевищує 40–60°С.

Інфрачервоні (ІЧ) сауни – «нове слово» в світі саун. За їхню основу взяли відкриття, зроблене майже 40 років тому японським лікарем Тадаші Ішікавою, який відкрив унікальну можливість інфрачервоних нагрівачів. Вони прогрівають людський організм на глибину до 4 см та виділяють тепло в досить вузькому діапазоні, найсприятливішому для здоров’я людини. Інфрачервону сауну від традиційної сауни і бані різнить метод безпосереднього нагрівання тіла людини.

Енергія в інфрачервоній сауні передається за допомогою інфрачервоного (теплового) випромінювання, що глибоко проникає у тканини організму і ефективно їх прогріває. Допомога у боротьбі з целюлітом і зайвою вагою, полегшення страждань хворих на ревматизм і артрити, відновлення стану і кольору шкіри, прискорення лікування слідів від ударів, профілактика застудних захворювань – це далеко не повний перелік «заслуг» інфрачервоної сауни.

Крім оздоровчого ефекту, ІЧ-сеанси мають ще і значний косметичний ефект: очищають шкіру, розкривають пори, прискорюють процесс видалення відмерлих клітин. Шкіра стає пружною та еластичною, зникають вугрі, прищі, екземи. ІЧ-прогрівання сприяє швидшому загоєнню ран та забоїв, розсмоктуванню гематом. ІЧ-промені пом’якшують, а інколи навіть допомагають розсмоктуванню шрамів і подряпин, розгладжують зморшки.

Які ж корисні властивості сауни та бані для організму?

  • Відкриваються і прочищаються пори шкіри, м’яко зчищаються з поверхні омертвілі клітини епітелію, створюються сприятливі умови для виникнення нових клітин;
  • стимулюється діяльність сальних залоз, шкіра стає пружною, розгладжуються зморшки;
  • активізується кровообіг, поліпшується водно - сольовий обмін, поліпшується робота нирок;
  • зростає вентиляція легень, збільшується засвоєння кисню, дихання стає легшим;
  • знижується втома – разом з потом видаляються шлаки і надлишки молочної кислоти, які накопичуються в м’язах і викликають відчуття втоми;
  • людина відчуває розслаблення і розкутість, що позитивно впливає на нервову систему.

Кому протипоказана лазня?

Незважаючи на величезну кількість чеснот лазні, відвідувати її можна далеко не всім бажаючим. Ні в якому разі не можна ходити до лазні:

  • при гострих стадіях усіх хвороб;
  • при загостренні хронічних запальних захворювань;
  • при стенокардії і запальних захворюваннях серця (ендокардиті, міокардиті, перикардиті);
  • при гіпертонічній хворобі;
  • при серцевій недостатності, тахікардії;
  • при запальних та інфекційних процесах на шкірі;
  • при травмах головного мозку середнього і важкого ступеня;
  • при епілепсії;
  • вагітним та в період менструації;
  • при анемії;
  • онкологічним хворим в будь-якій стадії захворювання;
  • хворим на активну форму туберкульозу;
  • при схильності до кровотеч і тромбозів;
  • при діабеті;
  • при вираженому атеросклерозі судин.

Будь то фінська сауна, традиційна російська парна, або турецький хаммам, всі вони сприяють омолоджуванню організму. Уповільнення обміну речовин – перша ознака старіння організму. Прогрівання організму в лазні підсилює кровообіг прискорюючи тим самим обмін речовин, а значить – повертає організму колишню молодість.

Косметичний ефект лазні помітний одразу. Жар лазні м’яко знімає з верхнього шару шкіри віджилі, омертвілі клітини, звільняючи її від рогового шару і стимулюючи тим самим утворення нових клітин. Жар очищає пори і виводить з організму токсини.

Вчені-геронтологи стверджують, що турбота про чистоту тіла – кращий засіб проти передчасного старіння організму. Ніжимося ми на розігрітому мармурі, вдихаючи аромати ефірних олій, або паримося свіжим березовим віником – ми повертаємо собі молодість.

Що необхідно взяти з собою у сауну чи баню?

Збираючись у лазню (сауну), не забудьте взяти з собою рушник або простирадло, на них ви зможете безпечно сидіти та лежати на гарячих лавках, гумові капці та банну шапочку для захисту голови і волосся, або, хоча б махровий рушник, який зможете пов’язати на голову. І, звичайно ж, не забудьте заготовити віник – найважливіший елемент паріння в російській лазні.

Навіщо в лазні потрібні спеціальна лазнева шапочка або рушник? Вони оберігають голову від перегріву і не дозволяють отримати тепловий удар. Особливо актуальна спеціальна банна шапочка для тих, у кого слабкі судини, і хто легко отримує влітку сонячні і теплові удари. Їм без головного убору не варто заходити в парильню навіть ненадовго. Не можна заходити у сауну або баню з мокрою головою, тому що це також впливає на судини голови.

Заходячи в парну, варто зняти ювелірні прикраси та металеві шпильки для волосся. Під впливом високої температури (особливо якщо мова йде про сауну), всі металеві предмети мають звичай нагріватися. Але якщо нагрівання ланцюжка кільця та обручок швидше за все одразу стане відчутним і навряд чи доведете справу до опіку, то розпечені металеві шпильки можуть спалити волосся зовсім непомітно, особливо якщо є звичка сидіти в парильні довго.

Як правильно паритися? 

  • Отже, лазня розпечена, ви в повному «обмундируванні», здавалося б – заходь і насолоджуйся. Але це ще не все. Лазня може бути дуже корисною, але існує також певна небезпека, що підстерігає необережних парильників. Тому, перед тим, як довірити своє тіло розпеченій парильні, необхідно поцікавитись спершу, як зробити це правильно, з найбільшою користю для організму.
  • Перш ніж зайти до сауни або лазні, необхідно прийняти теплий душ. Але не використовувати мило! Воно змиває жирову плівку з тіла, що ускладнює потовиділення.
  • Не слід переїдати перед візитом до лазні, або сауни. У цьому випадку процедури можуть виявитися просто шкідливими. Але й на голодний шлунок іти не треба. Можна випити потогінний чай, легко перекусити - овочі, фрукти, можна кашу.
  • Увійшовши до парильні, не слід поспішати залазити на верхню полицю. Треба пам’ятати, чим вище - тим жаркіше, а шкіра, дихальна і серцево-судинна системи ще не підготовлені до високої температури. Спочатку краще полежати на нижній, потім на середній полиці, а потім можна спробувати на верхню. Не варто стояти в лазні чи сидіти. Справа в тому, що температура підлоги зазвичай на 30-40°С нижче, ніж під стелею. І якщо сидіти, а не лежати, та ще досить тривалий час, то різниця температур на рівні ніг і голови може виявитися критичною. Тому, краще лягти і повністю розслабитися.
  • У парильні необхідно орієнтуватися на свої відчуття: щойно з’явилося відчуття дискомфорту краще одразу припинити процедуру.
  • В середньому тривалість сеансу може становити 5-15 хвилин, залежно від віку, самопочуття людини і температурних умов в лазні. Вийшовши з парильні, змити піт під прохолодним душем і лише після цього на 5-20 секунд можна зануритися в холодний басейн або ополонку. Між заходами обов’язково потрібно відпочити 10-15 хвилин. Новачку рекомендується заходити в парильню один раз і полежати внизу (у зоні комфорту) не більш 4-5 хв. У середньому вся лазнева процедура не повинна тривати більше 2-3 годин, а в лазні можна знаходитися загалом не більше 35-40 хв., незалежно від кількості заходів.
  • Дуже корисним у лазні буде сеанс масажу, який допоможе поліпшити кровообіг. Крім того, похльоскування віником - це теж свого роду масаж.
  • У лазні людина виділяє набагато більше вологи, ніж зазвичай із потом і диханням. Отже і пити треба більше. Дуже корисно поповнювати запаси вологи відразу після парної.
  • У лазні рекомендується пити гарячий трав’яний чай з додаванням меду, журавлини, калини, смородини та інших ягід. Прекрасним потогінним засобом є липовий чай, який також зміцнює серце і органи дихання. Очищає та вітамінізує організм чай шипшини і ромашки. Оновлюючим сили є чай з материнки, звіробою та шипшини. Пити чай треба невеликими ковтками з перервами. Чаю можна випивати до 1 літра.
  • Спиртне в лазні категорично протипоказане, краще замінити його на чай, звичайну воду або фруктовий сік.
  • Одягатися потрібно тільки після того, як тіло остаточно обсохло, на це може знадобитися 15-20 хвилин, звичайного витирання рушником недостатньо. Адже здатність активно потіти зберігається протягом деякого часу і після того, як тіло вимите та ретельно витерте. Річ у тім, що пори закриваються не одразу, необхідно дати їм можливість працювати в неквапливому режимі, не виходячи на чисте повітря.
  • Не рекомендується відвідувати парильню і дітям до чотирьох років. Їхня серцево-судинна і дихальна системи ще незрілі і нездатні переносити такі навантаження.

Отже:

Якщо в світлі всього вищезазначеного виникають сумніви, щодо користі і шкоди сауни для конкретної людини, тоді необхідно звернутися до лікаря за кваліфікованою консультацією. А якщо протипоказань немає, ласкаво просимо в сауну.

З легкою парою! І будьте здорові!

Відгуки про лікарів