Контакт-центр: +38 (044) 393-00-00 +38 (0482) 307-500
Швидка допомога (Одеса) +38 (0482) 343-062 +38 (067) 7343-062 +38 (099) 9343-062

Правила адаптації дитини до дитячого колективу. Рекомендації для батьків дітей, які часто хворіють

Для кожного з батьків настає момент, коли його улюблений малюк вперше йде у дитячий колектив.

Найчастіше це відбувається у віці трьох років, коли у мами закінчується декретна відпустка, і вона приймає рішення повернутися до роботи. У цій статті ми розглянемо основні правила адаптації дитини в дитячому товаристві, а також розберемося, яку допомогу можуть надати батьки своєму малюкові в цей нелегкий період.

Адаптація дітей у новому колективі безпосередньо залежить від поведінки дорослих. Наберіться терпіння і пам'ятайте, що кожна дитина індивідуальна. Навіть якщо син вашої подруги звик до дитячого садка швидко, для вашого малюка терміни звикання можуть бути іншими. Найголовніше — це правильна психологічна підготовка дитини.

Розглянемо кілька важливих моментів

ЧАС. Якщо мама має намір віддавати дитину в дитячий колектив і виходити на роботу, потурбуйтеся заздалегідь (за 2–3 місяці) про те, щоб у малюка був час звикнути до колективу, відвідуючи дитячий садок тільки півдня чи 2–3 години на день. Починати можна з прогулянок біля садка і спільних ігор на майданчику з дітьми з майбутньої групи. Це допоможе вашому малюкові познайомитися з дітьми та з вихователем.

МІСЦЕ. Вибираючи дитячий заклад для своєї дитини, будьте дуже уважні. Якщо садок далеко від дому, малюкові потрібно буде раніше вставати. Тому важливо це врахувати і завчасно подбати про зміну режиму дня дитини.

Бажано, щоб будівля, у якій розташований дитячий садок, була у зеленій зоні, і була відремонтованою. Стіни, які тривалий часом не ремонтувалися, схильні покриватися цвіллю, що підвищує ризик розвитку алергії у дітей. Перевірте, щоб вікна у приміщенні групи відкривалися, а в закритому стані не мали щілин, з яких буде протяг. Уточніть, як часто діти гуляють і де розташовані дитячі майданчики. Адекватна вентиляція приміщення і регулярні прогулянки на свіжому повітрі допомагають істотно знизити ризик вірусних інфекцій у дітей. З'ясуйте, чи достатня кількість персоналу в установі для підтримки правильного санітарно-гігієнічного режиму.

КОЛЕКТИВ. У житті малюка з'являються відразу кілька нових людей. Це вихователь і дітки з групи. Постарайтеся познайомитися з вихователем заздалегідь. Під час пробних прогулянок на майданчику поспостерігайте за спілкуванням вихователя з дітьми. Людина, яка любить дітей і свою роботу, завжди знайде заняття для кожного малюка, не займаючись безперервно «виховними» лекціями. Вибирайте колектив, де вашій дитині по-справжньому раді, адже малюк, залишившись без батьків, потребує уважного та індивідуального підходу.

Постарайтеся пояснити вихователю, що важливо для вашої дитини. Може, це улюблена м'яка іграшка або книжка з казками під подушкою на денний сон. Ваше вміння доброзичливо спілкуватися з вихователями, дітьми та їхніми батьками — наочний приклад для дитини. Всі дітки різні, тому в групі напевно будуть спокійні й агресивні діти. Вашій дитині потрібно навчитися будувати відносини, тому привчайте малюка ділитися іграшками і придумувати ігри. Створення психологічного клімату, в якому перебуває дитина, багато в чому залежить від позитивного настрою батьків, їхнього вміння «подружитися» з дітьми та дорослими і відповідно налаштувати свого малюка.

Якщо ваша дитина вже досягла 6–7 років, на неї чекає вступ до школи. У дитячому садку вся увага батьків, вихователів і самих дітей сконцентрована на побудові відносин у колективі. У шкільні роки акцент зміщується на навчання. Тому, якщо ваша дитина не відвідувала дитячий садок, психологічне навантаження у неї подвійне (навчання й адаптація до дитячого колективу). Батькам «домашніх дітей» потрібно бути дуже уважними при виборі школи. Ідеально підходить школа-садок, оскільки діти мають можливість відпочити вдень, переодягнутися у змінний одяг і пограти.

Потрапляючи в колектив ровесників, дитина починає порівнювати себе з однокласниками. Діти, які відвідували дитячий садок, проходять через цей етап раніше, і не намагаються у всьому рівнятися на інших. Завдання батьків — пояснити чаду, що всі діти різні, з різними здібностями і талантами. Наприклад, хтось гарно малює, а ти добре читаєш. Також важливо не порівнювати результати досягнень своєї дитини з нормами (вимогами шкільної програми) і досягненнями інших учнів. Порівнювати можна тільки з нею самою, і хвалити тільки за поліпшення її власних результатів. Правильна поведінка батьків значно запобігає розвитку «шкільних» неврозів.

Швидкій адаптації дитини в колективі допоможе вміння їсти самостійно, одягатися і роздягатися, користуватися унітазом і туалетним папером. Швидка зміна занять (уроки фізкультури, хореографії), а також переходи між будівлями вимагають від дитини вміння зібрати свої речі, одягнутися, і все це зробити швидко. Часто батьки, роблячи все це вдома замість малюка, не усвідомлюють, яку «ведмежу послугу» йому надають. Невміння самостійно користуватися туалетним папером і «незручним» туалетом призводить до порушень сечовипускання і функціональних запорів, а також болю в животі та поганого загального самопочуття.

Важливо розуміти, що дитина, схильна до психоемоційного стресу, є «легкою здобиччю» для бактерій і вірусів, які оновлюються в дитячому колектив кожні 2–3 тижні.

Для того щоб ваша дитина менше хворіла, постарайтеся виконувати нескладні профілактичні заходи:

1. Простіше одягати дитину. При виборі одягу для дитини пам'ятайте, що у приміщенні може бути жарко, і дитині потрібно буде переодягнутися. При виборі змінного одягу віддайте перевагу футболці з шортами. Додатково залиште в шафці штанці та легкий светр. Вибирайте одяг, який малюкові буде зручно надягати і знімати. Оцінити відповідність одягу дитини погоді допомагає просте правило: кількість шарів одягу на дитині має бути такою ж, як і на вас.

2. Навчити дитину одягатися самостійно. Під час прогулянки ваша дитина повинна вміти надіти верхній одяг і взутися. Тому вибирайте речі та взуття зі зручними для малюка блискавками і «липучками». Чим довше дитина одягається, тим більше у неї ризик перегріву і, відповідно, ризик захворювання.

3. Навчити дитину правилам гігієни. Привчайте дитину мити руки після туалету, вулиці та перед їжею. Постарайтеся відучити дитину від «перекусів» печивом або цукерками. Це допоможе звикнути до режиму і зменшить ризик зараження глистовими інвазіями та кишковими інфекціями.

4. Догляд за порожниною носа. Регулярно промивайте носик малюкові підсоленими розчинами і змащуйте ніздрі дитячим кремом перед виходом у садок, оскільки це дозволяє зменшити прикріплення вірусів і бактерій на слизових оболонках.

5. Загартовування. Пам'ятайте, якщо у вас мерзнуть ноги, це не означає, що треба закутувати дитину. З раннього віку привчайте ходити босоніж і надягати шкарпетки самостійно, якщо дитина відчуває холод.

6. Прогулянки. Незалежно від пори року, ваша дитина повинна щодня гуляти на вулиці. Використовуйте сезонні види відпочинку (велосипед, ролики, санки, лижі). Навіть якщо ваша дитина — талановитий художник або шахіст, у неї повинно бути регулярне фізичне навантаження в будь-який секції (плавання, танці, аеробіка тощо). Правильне співвідношення розумової та фізичної активності — запорука гарного здоров'я та розвитку.

Не забувайте, щоб дитина не хворіла, у неї повинні бути активні, бадьорі батьки, які ведуть здоровий спосіб життя і не шкодують часу та коштів на власне здоров'я і здоров'я своїх дітей.

Відгуки про лікарів