Контакт-центр: +38 (044) 393-00-00 +38 (0482) 307-500
Швидка допомога (Одеса) +38 (0482) 343-062 +38 (067) 7343-062 +38 (099) 9343-062

Практичні поради з харчування на природі

Щоб шашлики минули легко

М'ясо — це джерело білків тваринного походження, незамінних амінокислот, які необхідні нам в обміні речовин. За добу в організм дорослої людини має надходити білку не менше 0,75–1 г на 1 кг маси тіла (тобто всього 50–100 г), при цьому 55–60% добової потреби білку повинно забезпечуватися білками тваринного походження.

Тільки здорове м'ясо

До вибору м'яса варто поставитися дуже серйозно, важливо вибрати хороше, свіже м'ясо. Якщо у вас є якісь проблеми з травленням, не варто брати «важке» м'ясо. Скажімо, яловичина може вийти жорсткою, беріть краще вирізку, вона буде м'якше, і її перетравлення пройде легше. А взагалі, краще робити шашлик з курки або індички, він і готується, і засвоюється швидше. Чим жирніше м'ясо, яке ви їсте, тим довше воно буде перетравлюватися — в середньому, цей процес триватиме 5 годин.

Не сире і не пересмажене

М'ясо повинно бути достатньо просмаженим, але не пересмаженим і не недосмаженим! У підгорілих ділянках утворюються шкідливі канцерогени, а недосмажене м'ясо збільшує шанси заразитися гельмінтами та кишковими інфекціями. Готовність м'яса визначають таким чином: розріжте шматочок — якщо сік тече прозорий, то це м'ясо готове, якщо з кров'ю, значить — не готове. Це також стосується рецепта «м'яса з кров'ю», яке останнім часом стає таким популярним — адже м'ясо, яке не встигло термічно обробитися, стане справжнім джерелом паразитів. Особливо це стосується свинини — одного з найчастіших джерел гельмінтів.

Зелень поліпшить засвоюваність

Якщо ви зібралися на шашлики, не забувайте, що крім м'яса, слід взяти побільше зелені та овочів. У цю пору року вони вже з'являються на прилавках, так що питання, з чого зробити салат, зазвичай не виникає. Овочі сприяють кращому перетравленню, засвоєнню м'яса та допомагають боротися зі шкідливими канцерогенами, крім того, ви з'їсте менше м'яса. Салат — це сокогінний продукт, вживання його перед м'ясом полегшить процес підготовки травного тракту до перетравлювання, можна його їсти до та під час м'ясного. Лист салату, і петрушка, і кріп, і цибуля зелена в невеликих кількостях до м'яса будуть просто незамінні. Намагайтеся не заправляти салати майонезом, і не перестарайтеся з рослинною олією.

Який гарнір до шашлику?

Не беріть копчені ковбаски, грудинку, сало — нехай на вашому столі буде тільки зелень і шашлик, ну і, можливо, якийсь гарнір. Як гарнір до всіх м'ясних страв рекомендується вживати приготовані на грилі або запечені у фользі овочі.

Ліки

Знаєте, є такий вислів: «зупинився шлунок»? Це такий стан, коли шлунок не здатний перемішати всю їжу, яку ви з'їли, і евакуювати її зі шлунка. В такому разі треба прийняти ферменти. Ну а якщо стан не поліпшився, не потрібно займатися самолікуванням, зверніться до фахівця. Ферменти в цьому випадку можуть допомогти, але повторюся, краще не доводити до хворобливого стану — тобто не переїдати. На природу треба обов'язково брати з собою поліферментні препарати, в основі яких лежить панкреатин, вони допоможуть поліпшити процес перетравлення їжі.

Підготувати організм до шашлику

Взимку ми вживаємо достатньо м'яса, і тому шашлики не повинні стати несподіванкою для організму. Складно буде тим, хто дотримувався посту — з нього потрібно правильно виходити, поступово готуючи організм до м'ясної їжі. У жодному разі не потрібно після посту або періоду відмови від м'ясного відразу наїдатися м'ясом, інакше проблем не уникнути — це може бути просто важкий стан, біль або навіть отруєння, так зване білкове. Тому потрібно поступово вводити м'ясо в раціон невеликими шматочками, і починати краще з легкого м'яса — курки, кролика, індички.

Щоб уникнути переїдання

Не переїсти на природі допоможе салат — поїжте його перед м'ясом. Не потрібно їсти його багато, оскільки бажання з'їсти шашлик все одно не відпаде, а шлунок ви неабияк навантажите. У передчутті смаженого м'яса можна зробити овочі на грилі і трохи перекусити ними.

Шашлик для дітей

Дітям до 12 років шашлик давати не рекомендується. Старша дитина може з'їсти кілька шматочків нежирного м'яса. Візьміть для дітей куряче м'ясо або індичку, не варто годувати їх свининою або яловичиною. Якщо такої можливості немає і на столі тільки свинина, постарайтеся дати дітям більш пісні шматочки.

Алкоголь і м'ясо

Спиртні напої, що вживаються разом з м'ясом, погіршать ситуацію, адже це додатковий серйозний удар для печінки та підшлункової залози. Проблеми частіше виникають саме після таких свят і щедрого застілля, в гіршому випадку виникає таке небезпечне захворювання, як гострий панкреатит. Особливо небезпечно, якщо людина багато м'яса не їсть і не випиває, і раптом вона ось так легко з'їла багато смаженого на вогні м'яса, особливо червоного. В такому випадку проблем не уникнути.

Гострі соуси

У людей з хронічними гастритами, виразковою хворобою, холециститом або будь-якою іншою патологією шлунково-кишкового тракту, зокрема колітом, вживання з м'ясом гострих соусів, аджики, може викликати загострення. Звісно, в невеликій кількості шкоди вони не принесуть, але зловживати ними не треба — не варто, наприклад, аджику їсти ложками, результат не змусить себе чекати. Вибирайте менш гострі соуси.

Печінка

Це основний орган, який виробляє жовч, а жовч займається перетравленням жирів у першу чергу. А що таке шашлик — це жирна їжа. Якщо ми будемо їсти багато жирної їжі, то спровокуємо не тільки печінку, але і підшлункову залозу, яка також займається перетравленням жирів. Усі наші органи працюють у взаємозв'язку. Існує фермент ліпаза, що знаходиться у панкреатичному секреті, який і перетравлює жири. Бідна печінка страждає не тільки від жирного м'яса — згубно впливає на неї надмірне вживання алкоголю, який ми п'ємо «під м'ясо».

Більше рухайтеся на природі

Намагайтеся їсти небагато, робіть перепочинки між їжею. Обов'язково рухайтеся — ви ж на свіжому повітрі! Фізкультура «запускає» кишечник — пограйте у волейбол, бадмінтон, футбол, не сидіть весь день за накритим столом. Але все-таки не варто з повним шлунком робити нахили вперед, перекидатися.

Після свят

Увечері після м'ясного столу краще вже не їсти, але якщо ви все-таки зголодніли, використовуйте кисломолочні продукти. Не потрібно додатково перевантажувати організм м'ясом, ще краще зробити розвантажувальний вечір і взагалі нічого не їсти.

Їжте смачно і без наслідків!

Відгуки про лікарів