Контакт-центр: +38 (044) 393-00-00 +38 (0482) 307-500
Швидка допомога (Одеса) +38 (0482) 343-062 +38 (067) 7343-062 +38 (099) 9343-062

Потепління провокує ріст захворюваності на грип та ГРЗ

Спеціалісти Into-Sana констатують: під час відлиги збільшується кількість звернень киян до клініки, які захворіли на застуду та ГРЗ.

Коли люті морози змінюються потеплінням, люди з радістю одягають легший одяг і більше гуляють на свіжому повітрі. І… часто захворюють на застуду або грип.

«Для цього є кілька причин: з одного боку, захисні сили організму зимою слабшають – досить промочити ноги або одягтися недостатньо тепло, і хвороба забезпечена. З другого – при потеплінні настають більш сприятливі умови для розмноження вірусів і бактерій, тому частішають випадки ГРЗ і ГРВІ», - розповідає Оксана Миколаївна Четверикова, лікар-терапевт клініки Into-Sana.

Найбільшою небезпекою під час відлиги є грип. Епідемія цього захворювання в Україні, за останніми прогнозами лікарів, почнеться в кінці січня – на початку лютого.

Для грипу, як і для більшості ГРВІ, характерним є гострий початок хвороби. У людини з’являється жар (підвищується температура), проявляється сухість слизових оболонок і може розпочатись сухий кашель, нежить. Для гриппу, на відміну від інших вірусних інфекцій характерно більш важкий перебіг захворювання: температура з першого дня може підвищуватись до 39-40 градусів, може бути сильний сухий кашель, характерна схильність до ускладнень. Легкі форми протікають так само, як і інші вірусні інфекції – з температурою не вище 38 градусів, з нежиттю, болем в горлі. На жаль, самостійно відрізнити грип від інших видів ГРВІ практично неможливо і не треба. Поставити тип віруса у даному випадку можна тільки за допомогою лабораторних вірусологічних досліджень.

В більшості випадків ГРВІ проходить сама собою, достатньо лише постійно пити чай з малиною та збивати температуру за допомогою парацетамола. Лікар-терапевт медичних центрів Into-Sana попереджає, якщо у людини проявляються наступні симптоми: температура з першого дня захворювання 39 градусів і вище, або тримається довше 3-5 днів, не «збивається» парацетамолом, а самопочуття з кожним днем погіршується – краще не чекати, поки поки ГРВІ пройде сама собою, потрібно обов’язково звернутись за допомогою до спеціалістів, щоб отримати кваліфіковану медичну допомогу і не постраждати від ускладнень грипу.

«А щоб знизити ризик захворювання на грип і ГРВІ в період потепління, варто утримувати ноги сухими, добре харчуватись і приймати полівітаміни»,- рекомендує Оксана Миколаївна Четверикова – а також намагатися уникати великого скупчення людей та контактів із хворими, оскільки грип та ГРВІ виникають тільки при зараженні від хворої людини».

Відгуки про лікарів