Контакт-центр: +38 (044) 393-00-00 +38 (0482) 307-500
Швидка допомога (Одеса) +38 (0482) 343-062 +38 (067) 7343-062 +38 (099) 9343-062

Чому молочниця загострюється восени і як її правильно лікувати?

Восени, як відомо, загострюється багато хвороб. Про те, які чинники впливають на загострення молочниці при зміні сезону, як правильно лікувати молочницю, розповіла лікар-гінеколог вищої категорії, лікар медичних центрів Into-Sana Алла Валентинівна Микилюк.

Молочниця, або кандидоз, може бути як гострим, так і хронічним захворюванням. Хронізація кандидозу відбувається в тому випадку, якщо має місце неповноцінне або неправильне лікування епізоду гострого захворювання (короткий курс, тільки місцеве лікування); при наявності якогось хронічного захворювання, що сприяє зниженню імунітету і (або) вимагає постійного (періодичного) прийому антибіотиків і (або) інших протизапальних засобів; дисбактеріоз кишковика; хронічний кандидоз у статевого партнера. Однак іноді важко визначити - новий це епізод захворювання або загострення хронічного.

Що може спровокувати загострення молочниці?

Загострення молочниці може спровокувати прийом солодкого, алкоголю, нервові стреси, статеві контакти, прийом антибіотиків або нестероїдних протизапальних препаратів, плавання в басейні або морі, гострі запальні захворювання та будь-які інші причини, щ сприяють ослабленню організму.

Зі зміною сезонів загострення молочниці пов'язано лише опосередковано: гіповітаміноз навесні чи переохолодження і почастішання респіраторних захворювань восени.

Чи обов'язково звертатися до лікаря? Чи можна самій вибрати препарати?

Звертатися до лікаря треба для отримання правильного та повноцінного лікування. При хронічному рецидивуючому кандидозі та неодноразовому його лікуванні потрібно зробити посів на чутливість до препаратів щоб уникнути призначення препаратів, до яких даний збудник стійкий. Самостійно приймати препарати не варто, оскільки лікування повинне підбиратися індивідуально. Препарати, що рекламуються, розраховані, як правило, на короткі курси і лише знімають симптоматику, сприяючи хронізації процесу.

Від чого залежить тривалість лікування?

Від клініки, тривалості захворювання, частоти і кількості рецидивів.

Чи потрібно лікуватися партнеру?

Потрібно, але обсяг лікування залежить від того, виявлена у нього молочниця чи ні.

Відгуки про лікарів