Контакт-центр: +38 (044) 393-00-00 +38 (0482) 307-500
Швидка допомога (Одеса) +38 (0482) 343-062 +38 (067) 7343-062 +38 (099) 9343-062

Плануючи літній відпочинок з дитиною, враховуйте його вік і стан здоров'я

Настали літні канікули. Для багатьох батьків у цей період актуальною стає проблема організації відпочинку дітей. Не секрет, що міське життя в період канікул не йде на користь дітям - загазоване повітря, тривале перебування в закритих приміщеннях, малорухливий спосіб життя, комп'ютер і телевізор призводять до виснаження захисних сил дитячого організму. Тому дуже важливо, щоб дитина добре відпочила і якомога більше часу провела на свіжому повітрі.

Фахівці клініки Into-Sana рекомендують перед плануванням відпустки порадитися з лікарем-педіатром з приводу можливих показань і протипоказань щодо перебування дитини в тій чи іншій кліматичній зоні.

Акліматизація - це адаптаційна реакція організму на різку зміну клімату і звичних умов. Така реакція може мати неприємні наслідки для організму дитини.

«Дітей до трьох років краще взагалі не вивозити зі звичної кліматичної зони. У такому віці акліматизація може бути довгою і болісною. Малюкам більше підійде відпочинок на дачі або в заміському будинку біля річки або озера, - радить лікар клініки Into-Sana педіатр першої категорії, дитячий гастроентеролог Тетяна Поліщук. - Якщо ви все ж збираєтеся відпочивати на морі, вибирайте країни з помірно жарким кліматом і невисокою вологістю. Найкращі в цьому сенсі курорти Криму, Болгарії, Хорватії, півночі Греції та Канарських островів. Відпочинок з дітьми на узбережжі Середземного та Червоного морів краще відкласти на початок осені - влітку температура в тіні там сягає 40-50 градусів».

Тривалість відпочинку повинна бути достатньою і для адаптації, і для оздоровлення дитини. Адаптація дитячого організму до зміни клімату може тривати від 3-х до 10-ти днів, тому відпочинок на морському узбережжі повинен тривати не менше трьох тижнів. Тоді дитина встигне адаптуватися й оздоровитися.

При виборі курорту необхідно врахувати співвідношення температури і вологості повітря. Чим вище вологість, тим важче переноситься спека. Тому в місцях з підвищеною вологістю (Туреччина, Краснодарський край Росії) акліматизація проходитиме складніше.

«Акліматизація неприємна для дитини. Вона може вередувати, швидко втомлюватися, втратити сон і апетит, також може з'явитися температура і нудота. Різка зміна клімату збільшує ймовірність харчових отруєнь та респіраторних інфекцій у зв'язку з підвищеним мікробним навантаженням в умовах жаркого клімату», - попереджає Тетяна Поліщук.

Під час подорожі обов'язково мати невелику аптечку для малюка. Слід захопити з собою антиалергічний препарат, жарознижуючі засоби, ентеросорбент, сольовий розчин для носа, засіб від сонячних опіків з вмістом пантенола, йод або зеленку, бинт, пластир, палички з ватою, термометр, засіб від комах і обов'язково сонцезахисний крем.

Відгуки про лікарів