Контакт-центр: +38 (044) 393-00-00 +38 (0482) 307-500
Швидка допомога (Одеса) +38 (0482) 343-062 +38 (067) 7343-062 +38 (099) 9343-062

Плануйте канікули разом з дитиною

Навчальний рік завершено. Попереду - три місяці канікул. Саме час подумати про те, як організувати для школяра якісний відпочинок і повноцінне оздоровлення.

Найголовніше правило - планувати канікули за активної участі самої дитини і враховувати його думку. Це допоможе уникнути стресів, а поїздки принесуть максимум задоволення і користі дитині.

Літній табір - дуже гарне місце для відпочинку: друзі, свіже повітря, ігри, розваги. Дошкільнят та учнів молодших класах краще не відправляти в табір, розташований далеко від дому. Важливо, щоб батьки мали можливість відвідувати дитину у вихідні дні або частіше. Це допоможе тримати під контролем ситуацію, якщо у дитини раптом не складуться стосунки з іншими дітьми або керівником групи. А старших школярів можна сміливо відправляти на море або в гори. Добрим варіантом для літнього відпочинку буде перебування в спеціалізованих мовних таборах: і іноземну мову підвчить, та ще й відпочине.

Підготовка до поїздки складається переважно з роз'яснювальної роботи з дитиною. Поясніть дитині, куди звертатися, якщо у нього виникають проблеми зі здоров'ям, що потрібно робити, якщо не вдалося знайти спільну мову з однолітками в колективі. Важливо дотримуватися правил поведінки на воді, в горах, слухатися вказівок керівника, не залишати без дозволу територію табору.

Зі спеціальних засобів дитині треба дати з собою сонцезахисний крем або спрей, мазь від укусів комах. Роз'ясніть, як ними правильно користуватися, яких запобіжних заходів дотримуватись. Давати лікарські засоби з собою потрібно тільки в разі наявності особливих захворювань у дитини, що вимагають специфічних ліків. Перед поїздкою поясніть, що при будь-яких проблемах зі здоров'ям (погане самопочуття, головний біль, температура, біль у горлі, біль у животі, травма, подряпина тощо) дитина має звернутися до медпункту.

Перед поїздкою важливо заздалегідь підготувати довідки і відвідати консультації дитячих спеціалістів. Уточніть у керівника табору список необхідних документів. Педіатр випише медичну довідку форми № 079/у, в якій зазначаються відомості про всі зроблені щеплення і перенесені раніше захворювання дитини. Якщо ж планується поїздка в санаторій, потрібна довідка за формою № 076/у. У ній вказуються дані про стан здоров'я дитини, результати аналізів та інформація про попереднє лікування, дані лабораторних, функціональних, рентгенологічних та інших досліджень, а також інформація про показання і протипоказання для санаторно-курортного лікування.

Крім того, потрібна довідка про відсутність контактів з інфекційними хворими (оформлюється за три дні до від'їзду в СЕС за місцем проживання), довідка в басейн - з результатами аналізів на гельмінти і ентеробіоз, довідка від дерматолога про стан шкірних покривів і педикульоз, яку необхідно взяти не раніше, ніж за сім днів до початку зміни.

Відгуки про лікарів