Контакт-центр: +38 (044) 393-00-00 +38 (0482) 307-500
Швидка допомога (Одеса) +38 (0482) 343-062 +38 (067) 7343-062 +38 (099) 9343-062

Від яких косметичних процедур варто відмовитися вагітним жінкам?

Жінки завжди прагнуть виглядати красивими і доглянутими. Але під час вагітності виникає питання - чи можна продовжувати користуватися звичними косметичними засобами? Яку косметику можна використовувати вагітним? Від якої слід відмовитися? Яких компонентів не має міститися в косметиці для майбутніх матусь? З цими питаннями Ivona звернулася до Дехтярчук Андріани Андріївни, лікаря-дерматолога медичних центрів Into-Sana.

Загалом, принципи догляду за шкірою під час вагітності не особливо відрізняються від звичайного стану жінки. Шкіра, як і до вагітності, потребує адекватного очищення, зволоження і живлення. Але є особливості. Наприклад, очищення повинне бути м'яким, відповідати типу шкіри, котрий, до речі, може трохи змінюватися під впливом фізіологічних змін гормонального фону. Під час вагітності шкіра іноді стає більш сухою, чутливою. Косметика має бути на натуральній основі, без безлічі консервантів.

Косметичні засоби та процедури, від яких слід відмовитися

Вагітним слід уникати косметичних засобів з агресивними діючими компонентами. Тут маються на увазі активні концентрати, сироватки, щоб уникнути місцево-подразнюючих та алергічних реакцій; суворо забороняється використання кремів, до складу яких входять ретиноїди - речовини, що мають безпосередній фетотоксичний ефект (негативний вплив на плід).

Протипоказані також "травматичні" косметичні процедури: механічна чистка обличчя (щоб не порушувати цілісність шкірного покриву і не створювати "вхідних воріт" для інфекції), хімічні пілінги (агресивний вплив кислот, що викликає контрольований хімічний опік), механічні процедури з подальшим порушенням цілісності шкіри, такі як мікродермабразія, броссаж, крупноабразивні скраби та гомажі. Також слід виключити будь-які апаратні методики - ультразвукову чистку, мікрострумами, гальванотерапії, а також кріотерапію і лазеротерапію.

Відгуки про лікарів