Контакт-центр: +38 (044) 393-00-00 +38 (0482) 307-500
Швидка допомога (Одеса) +38 (0482) 343-062 +38 (067) 7343-062 +38 (099) 9343-062

Осінь «тисне» на гіпертоніків

Восени зростає кількість епізодів підвищення артеріального тиску, тому гіпертонікам потрібно бути в постійному контакті зі своїм лікарем.

Гіпертонія — це постійно підвищений тиск, систолічний — понад 140 мм рт. ст. і діастолічний — більше 90 мм рт. ст.

«Гіпертоніки часто метеочутливі. Більшість із них погано переносять циклони, зниження атмосферного тиску, перепад температури та підвищену вологість. Тому восени, як і навесні, у таких людей вищий ризик різких змін судинного тонусу», — зазначає терапевт медичних центрів Into-Sana Оксана Четверикова.

За словами терапевта, людям із підвищеним тиском в осінній період краще відмовитися від надмірних фізичних навантажень, контрастних водних процедур, міцного чаю та кави, тривалого сидіння за комп'ютером. Усе це на тлі атмосферних перепадів може спровокувати спазм судин.

«Восени навіть завзятим любителям кави або міцного чаю краще перейти на зелений або м'ятний чай. Потрібно відмовитися від надмірного споживання солоних продуктів, оскільки вони підвищують тиск», — радить лікар Into-Sana.

Усі ці заходи, на її переконання, здатні знизити ризик розвитку гіпертонічних кризів. Але при цьому слід пам'ятати, що єдиним надійним способом контролю артеріального тиску у гіпертоніків залишається регулярний прийом гіпотензивних препаратів під контролем цифр артеріального тиску.

«Вибір препаратів для лікування гіпертонії сьогодні величезний. Але підбір і призначення лікарського засобу — це завжди складний та індивідуальний процес. Тому я раджу не займатися самолікуванням, а консультуватися у фахівців, адже ефект від призначених препаратів повинен відслідковуватися в динаміці», — каже Оксана Четверикова.

Лікар також нагадує, що навіть значне підвищення тиску може довго не супроводжуватися погіршенням стану. Людина відчуває важкість у потилиці, біль у скронях, запаморочення, дискомфорт, але списує це на інші хвороби. А нерідко гіпертонія перебігає взагалі безсимптомно. У результаті навіть у молодому віці люди страждають від таких страшних наслідків гіпертонії, як інсульти та інфаркти. Тому кожна доросла людина повинна знати, який у неї тиск, і хоча б раз на рік з профілактичною метою проходити обстеження в медичних установах. Особливо це стосується тих людей, у яких є родичі гіпертоніки або випадки інфарктів та інсультів у сім'ї.

Відгуки про лікарів